3D geprinte woning in Spanje

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

3D-printen van woningen gaat de woningmarkt compleet veranderen. Het is een rage in de bouwwereld op dit moment, alleen is dat zeker niet tijdelijk. Het gaat woningen voor veel meer mensen, die dit nu niet kunnen betalen, toegankelijk maken. In dit blog lees je wat 3D-printen van woningen is en waar het op dit moment in de wereld al gebeurt.

 

3D-printen woning: wat is het?

3d geprinte woning spanje

Van Adidas Sneakers tot een woning: de 3D-printer technologie maakt het mogelijk om het ´zelf´ te printen.

Er zijn momenteel iets meer dan een dozijn bedrijven in de wereld die zich bezighouden met de bouw van 3D-geprinte huizen.

Hoe het werkt? Na het ontwerpen van de woning en de materiaalkeuze (veelal beton) start de mobiele printer op locatie. De  mobiele printer lijkt op een miniatuur hijskraan en kan makkelijk worden getransporteerd.  De meeste apparaten verschillen van elkaar in het materiaal waarmee ze printen en in hun mechanisch ontwerp: een vaste as en beweegbare arm die print, een structuur die beweegt op rails of een beweegbaar portaal met drie X-Y-Z assen dat vrij beweegt op wielen.

In wezen is de werking dezelfde als die van een 3D-printer voor producten: de plattegrond, ontworpen met een ontwerpprogramma zoals Autocad of Revit, wordt doorgegeven aan een computerprogramma dat algemeen bekend staat als een “slicer” . Deze genereert een code (GCODE) die de taal is die wordt gebruikt in de afdrukapparaten.

Wanneer het huis dan qua muren klaar is, wordt de printer er uitgehaald met een hijskraan. De isolatie, ramen, het dak en stucwerk worden achteraf gedaan. Het bouwen van huizen wordt door het 3D-printen veel goedkoper, omdat je geen bakstenen nodig hebt en het veel sneller gaat. 

 

3D-printen woning: waar gebeurt het?

 

Er zijn diverse woningen met een 3D printer gemaakt. Hierbij een aantal voorbeelden op een rij.

 

Eindhoven: Project Milestone

 

In Eindhoven is een met 3D-printer geprinte woning inmiddels verhuurd. Op vrijdag 30 april 2021 ontving de eerste bewoner van het 3D-betongeprint huis in Eindhoven de sleutel. Het printen van de woning is onderdeel van Project Milestone. Project Milestone is een gezamenlijk bouw- en innovatieproject van Eindhoven University of Technology, Van Wijnen, Saint-Gobain Weber Beamix, Vesteda, gemeente Eindhoven en Witteveen+Bos.

 

Bekijk hier de 3D geprinte woning van binnen

 

België: Kamp C

 

3D geprinte woning spanje

 

Vorig zomer is in Kamp C in België voor het eerst een huis met twee verdiepingen als één geheel geprint. Dit is een wereldprimeur omdat de woningen die tot nu toe zijn geprint slechts één verdieping hadden én vaak deels in de fabriek geprint waren en dan op locatie in elkaar werden gezet. In Kamp C heeft de printer de volledige gebouwschil als één geheel op de bouwplaats geprint.

Meer informatie over deze 3D geprinte woning in België 

 

3D-geprinte woongemeenschap Tenosique (Tabasco) Mexico

 

 

In Tabasco (inderdaad, bekend van de chili) is ´s werelds eerste 3D-geprinte woongemeenschap tot stand gekomen. In een land als Mexico leven miljoenen mensen onder de armoedegrens en is het bezitten van een woning onbetaalbaar. 3D-geprinte woningen kunnen hier uitkomst in bieden, in de toekomst.

De woningen zijn gemaakt door Icon, een in Austin gevestigd bouwtechnologiebedrijf dat de huizenmarkt revolutionair wil veranderen met behulp van gepatenteerde 3D-printrobots, software en geavanceerde materialen. Ze focussen zich op 3 gebieden: Robotica, Software en Geavanceerde Materialen. Constructiebedrijf ICON werkt samen met de non-profit New Story. Deze twee organisaties onthulden in maart naar eigen zeggen het “eerste goedgekeurde 3D-geprinte huis in Amerika”: een huis van 32 vierkante meter dat zo’n 8.500 euro en 48 uur kost om te bouwen. Daarna hopen de bedrijven huizen te kunnen gaan printen voor de 1,3 miljard mensen die wereldwijd in sloppenwijken wonen.

Bekijk hier de promotiefilm (Spaans)

 

 

3D-geprinte woning in Spanje: wat kost dat?

In juli 2018 is de eerste 3D-geprinte woning in Spanje op locatie opgeleverd. De primeur heeft Valencia. Het is de start-up  “Be More 3D” die een huis van 24 vierkante meter maakte. Dit huis dient als proefmodel voor de studenten van de Universiteit van Valencia (UPV).

Hier kun je zien hoe deze eruit ziet

 

De start-up is niet gestopt na het printen van deze eerste woning. Momenteel zijn ze voor een particulier in Manacor (Mallorca) bezig om een villa te printen.  

Be More 3D verzekert dat, met hun manier van bouwen, de kosten tussen 25% en 35% worden verminderd. Zo heeft een huis van 60 vierkante meter een gemiddelde prijs van ongeveer 45.000 euro, afhankelijk van de kwaliteit van de afwerkingen. De sociale woningen die het bedrijf maakt zullen minder kosten, zo´n  25.000 euro. 

3D-geprinte woningen in Spanje: ook hier is het een trend om te volgen! 

 

Wil jij een nieuw leven opbouwen in Catalonië, maar ben je nog zoekende naar een goede manier? Laat ons weten wat je zoekt. Als makelaarskantoor in Catalonië (Tarragona) kennen wij exact de mogelijkheden van de lokale markt. Of je nou op zoek bent naar een terrein, een appartement of een luxe villa.

Laat ons weten wat je zoekt, dan voorzien wij jou van advies. Ook als wij jou zelf niet verder kunnen helpen.

Andere blogs

Tarragona station
Corporativa-Casalunya
zwembad

Abonneer op onze nieuwsbrief