Zowel de Spaanse overheid als de (internationale) investeerders willen het mensen die willen huren gemakkelijker maken. In het Plan Spanje 2050 wil Spanje ervoor zorgen dat huren net zo gunstig is als in de omringende Europese landen. De grote investeringspartijen hebben ook hun radar gericht op de huurmarkt, waarbij de Build To Rent (BTR) gebouwen als paddenstoelen uit de Spaanse grond schieten.
Vastgoedinvesteringen in Spanje in 2021
Voordat we inzoomen op BTR, kijken we eerst naar de vastgoedinvesteringen in Spanje over het algemeen in 2021. De investeringen in vastgoed in Spanje bereiken dit jaar namelijk een totaal van 12 miljard euro, dat is 20% meer dan in 2020. Met name steden als Barcelona, Madrid, Valencia, Malaga, Bilbao, Sevilla en Zaragoza staan op de radar van investeerders.
Welk type vastgoedinvesteringen zijn momenteel populair?
Niet meer de kantoren, retail of hotels in ieder geval.
Wel in de lift zitten de logistieke panden (vanwege de groei in e-commerce) en (huur)woningen omdat daar zo´n groot tekort aan is in Spanje. Slechts 23,8% van de Spaanse bevolking woont in een huurwoning, volgens gegevens van Eurostat, vergeleken met 36% in Frankrijk, 45% in Oostenrijk en 49% in Duitsland. Dit is ook een kwestie van aanbod. Aan de Costa Daurada merken wij dat huurders het lastig vinden om een huurwoning te vinden in Cambrils, Tarragona stad, Salou en Vila-Seca bijvoorbeeld.
Build to rent woningen in de lift
Een uitkomst is Build To Rent. Dit betekent: het bouwen van woningen sec voor de verhuur, niet voor de verkoop. Millenials en starters zoeken naar een huurwoning in de stad, en pensioenfondsen en vermogenbeheerders zoeken naar een type investering die op de lange termijn een stabiel rendement biedt.
Build to Rent is dus een win-win voor beide partijen. En dat blijkt ook uit de cijfers. Was in 2010 het aantal investeringen in woningverhuur iets meer dan 15% van de totale investeringen in vastgoed, inmiddels is dit cijfer in amper tien jaar gestegen tot 27%. Tegen 2022 en 2023 zal het aantal BTR-woningen naar verwachting meer dan 9.000 per jaar bedragen.
Huur vooral populair onder starters en stellen
Welk type huurder komt af op een BTR-woning? Volgens een Atlas-studie over BTR-woningen springen er twee zeer specifieke huurdersprofielen uit.
Enerzijds een man tussen 30 en 40 jaar met een universitair diploma of een postdoctorale studie, met een inkomen van ongeveer 1.250 euro per maand en de wens om in de stad te wonen.
Anderzijds stellen tussen 25 en 35 jaar met een inkomen van 1.600 euro per maand die de BTR zien als een optie om een paar jaar in het stadscentrum te wonen. Zij hebben meestal geen kinderen of hooguit één; en vertrekken bij gezinsuitbreiding vervolgens naar een meer betaalbare koopwoning buiten de stad.
Aedas Home: een van de BTR-ontwikkelaars in Catalonië
Als je het leuk vindt om de vastgoedontwikkelaars te volgen die zich specialiseren in Build To Rent, neemt dan eens een kijkje op de website van AEDAS Homes. Deze toonaangevende vastgoedontwikkelaar, was de eerste die een “Build to Rent” (BtR) project ontwikkelde in Catalonië. Het gebouw bestaat uit 86 woningen van 2, 3 en 4 slaapkamers plus garage. Dit woonproject, speciaal ontwikkeld voor de huurmarkt, staat in L’Hospitalet de Llobregat (bij Barcelona) en is ontwikkeld in opdracht van de joint venture Grupo Lar en Primonial, toonaangevende bedrijven op het gebied van vastgoedbeheer.
Meer lezen
– Hypotheek tweede huis in Spanje: hier moet je op letten
– Belastingregels voor jouw tweede woning verhuren in Spanje
– Spaanse woningmarkt 2021: veel kansen voor kopers