De prijzen van huurwoningen in Spanje zijn het afgelopen jaar gedaald. Dat stelt Idealista, het platform voor het vinden van koop- en huurwoningen. Terwijl de prijs van een koophuis gemiddeld 5% is gestegen in Spanje, zijn de huurprijzen in het land met gemiddeld 6,7% gedaald tot een gemiddelde van 10,7 euro per vierkante meter.
Hoogste huurprijzen in Barcelona, San Sebastián en Madrid
Het is vooral in de grote steden waar de prijzen van huurwoningen zijn gedaald. De sterkste daling deed zich voor in Madrid. Daar daalden de huurprijzen met 9,3% . In Barcelona daalden de prijzen met 8,5%. Andere steden waar de huur daalde zijn Palencia (-5%), Palma (-5%), Malaga (-4,6%), Bilbao (-2,3%) en Alicante (-2,3%). In Huesca is de huurprijs het afgelopen jaar het meest is gestegen (8,1%), gevolgd door Soria (8%), Zamora (7%), Albacete (6,7%), Melilla (5,4%), Vitoria (4,2%) en Almería (4%).
Voor het eerst is er een driehoeksverhouding tussen de steden met de duurste huurprijzen: Barcelona, San Sebastian en Madrid. Ze delen nu een maandelijkse gemiddelde huurprijs van 14,6 euro/m2. Daarna volgen Bilbao, met 12,1 euro/m2, Palma (11 euro/m2) en Vitoria (10,1 euro/m2). Ciudad Real daarentegen is de goedkoopste hoofdstad van Spanje met 5,5 euro/m2, gevolgd door Cáceres (5,5 euro/m2) en Cuenca (5,6 euro/m2).
Het is vooral tussen 2010 en 2020 dat de huurwoningen in de steden zijn gestegen.
Kostte een huurwoning in Madrid in 2012 nog gemiddeld €1048 per maand, in 2017 was dat al €1256 per maand. Dat is een stijging van 19,85%.
Regio Madrid en Catalonië duurste regio´s om te huren
De gemiddelde huurprijs van woningen is het afgelopen jaar in zes Spaanse regio’s gedaald. Catalonië (-8,2%), de Gemeenschap van Madrid (-8,1%) en de Balearen (-4,7%) waren de regio´s waar de prijzen met name daalden, gevolgd door Andalusië (-1,9%), de Valenciaanse Gemeenschap (-0,8%) en het Baskenland (-0,3%). In Cantabrië steeg de huur juist met 7%, net als in Castilla-La Mancha (5,3%), Navarra (4,9%) en Extremadura (4,5%).
De regio Madrid (13,8 euro/m2) is de duurste regio, gevolgd door Catalonië (13,4 euro/m2) en Baskenland (12,1 euro/m2) en de Balearen (11,9 euro/m2). Aan de andere kant van de tabel zijn Extremadura (5,6 euro/m2) en Castilla-La Mancha (5,9 euro/m2) de goedkoopste regio’s.
Verklaring voor de prijsontwikkelingen
Je moet je beseffen dat de huurmarkt relatief nieuw is in Spanje, en vooral tijdens de crisis in 2008 een vlucht heeft genomen. De verhouding van huurwoningen en koopwoningen in Spanje is 20-80. Het aantal huurwoningen blijft groeien, en dat is meteen ook de reden van de daling in de huurprijzen: er is meer aanbod gekomen.
Het teruglopende toerisme het afgelopen jaar, het verbod op reizen naar andere regio´s, telewerken en gedwongen studeren op afstand heeft ervoor gezorgd dat er een shift heeft plaatsgevonden. Woningen die misschien eerst enkel aan toeristen werden verhuurd, zijn op de markt gekomen voor lange termijn huur bijvoorbeeld.
Redenen voor een lichte stijging in de verkoopprijzen van woningen zijn de verlenging van verzachtende maatregelen voor de stijging van de werkloosheid (inmiddels 16% bedraagt), zoals de tijdelijke werkgelegenheidsreglementering (die na de zomer afloopt), en de goede verwachtingen van vaccinaties, verklaren waarom de prijs van met name nieuwbouwwoningen, en vooral van nieuwe woningen, op dit ogenblik jaar-op-jaarstijgingen vertoont.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”]
Meer lezen
– Hypotheek tweede huis in Spanje: hier moet je op letten
– Belastingregels voor jouw tweede woning verhuren in Spanje
– Spaanse woningmarkt 2021: veel kansen voor kopers