Spaanse hypotheek: zo vind je het beste aanbod en de beste service

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Spaanse hypotheek

Spaanse hypotheek: zo vind je het beste aanbod en de beste service

Wanneer je vastgoed in Spanje koopt, dan kun je hiervoor een Spaanse hypotheek aanvragen. Ook wanneer jouw inkomen uit Nederland of een niet-Spaans land komt. In dit blog leggen wij jou uit welke stappen er nodig zijn om uit te vinden welke aanbieder het beste aanbod én service heeft aansluitend op jouw behoeftes.

 

 

1. Onderzoek wat jouw kredietscore is in Spanje

 

Voordat je de deuren van jouw plek onder de zon open kunt doen, is het belangrijk om eerst goed naar het financiële plaatje te kijken. 

Op woningplatformen als Idealista kun je per woning al goed zien hoeveel je eigen inleg moet zijn en wat je nog moet bijlenen om de woning die je op het oog hebt te kunnen betalen. 

Als je op het punt staat om een woning te kopen in Spanje, dan is ons advies om eerst te kijken naar wat voor jou persoonlijk de mogelijkheden zijn. Hoe jij er financieel voorstaat. Dit doe je door te kijken wat jouw krediet score is. In Noord-Amerika weet iedereen wat een krediet score is. In Europa is dit minder bekend.

Een kredietscore is een cijfer dat wordt gebruikt om de kredietwaardigheid van een persoon weer te geven. Het is een manier voor kredietverstrekkers en andere financiële instellingen om te beoordelen hoe waarschijnlijk het is dat iemand een lening of creditcardschuld op tijd terugbetaalt. De score is gebaseerd op een analyse van iemands kredietgeschiedenis en wordt gebruikt om de rentevoet en kredietlimiet te bepalen die iemand wordt aangeboden voor leningen, creditcards en andere financiële producten.

Kredietscores worden doorgaans berekend aan de hand van informatie uit het kredietrapport van een persoon. Een kredietrapport is een document dat informatie bevat over de kredietgeschiedenis van een persoon, met inbegrip van zijn kredietrekeningen, betalingsgeschiedenis en eventuele uitstaande schulden. De informatie in een kredietrapport wordt gebruikt om een kredietscore te berekenen, die kan variëren van 300 tot 850. Hoe hoger de score, hoe beter de kredietwaardigheid van de persoon. Een goede kredietscore kan het voor een persoon gemakkelijker maken om goedgekeurd te worden voor leningen en creditcards, en om betere voorwaarden en rentetarieven te krijgen. Een lage kredietscore daarentegen kan het moeilijker maken om krediet te krijgen en kan leiden tot een hogere rente en minder gunstige voorwaarden.

De kredietscore speelt hierdoor ook een grote rol bij het verkrijgen van een hypotheek. De beste tarieven zijn alleen beschikbaar voor de beste klanten.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat kredietscoremodellen per land kunnen verschillen, het kan in Spanje anders voor je zijn dan in Nederland. 

 

In Spanje wordt bekeken:

 

  • Of je op de debiteurenlijst staat van de Bank van Spanje, bekend als CIRBE. Hiervoor wordt een CIRBE-rapport opgevraagd door de hypotheekverstrekker. Dit bevat alle gegevens over alle leningen, kredieten, persoonlijke garanties en andere financiële producten (ingedeeld bij de algemene risico’s) met een gecumuleerde waarde van 1000 euro of meer per instelling. U kunt een gratis kopie van uw verslag online (indien u over een officiële elektronische handtekening beschikt), per post of persoonlijk aanvragen.

 

  • Als je een creditcard hebt dan wordt dat ook meegenomen. Vanaf een lening van 1000 euro komt er een melding in het verslag.

 

 

2. Vergelijk rentes en tarieven van Spaanse hypotheken

 

Vergelijk tarieven van verschillende kredietverstrekkers om te zien welke de beste deals aanbieden. Zorg ervoor dat je ook de rente, kosten en voorwaarden van de hypotheek vergelijkt om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke deal krijgt. Veel hypotheekverstrekker in Spanje bieden ook een producto vinculante aan, dat is een financieel product zoals een levensverzekering of inboedelverzekering die je moet afnemen bij een lening. Tel al deze kosten bij elkaar op. Als je ervoor kiest om via een bemiddelaar een Spaanse hypotheek af te sluiten, vraag dan van tevoren op wat de kosten zijn voor bemiddeling. Dit kan zo oplopen tot de 3000 euro. 

 

 

3. Ontdek de vereisten voor het verkrijgen van een Spaanse hypotheek

 

De vereisten voor het verkrijgen van een hypotheek in Spanje kunnen variëren afhankelijk van de geldverstrekker en het soort hypotheek dat u aanvraagt. Maar over het algemeen zijn de volgende eisen voor het verkrijgen van een hypotheek in Spanje gebruikelijk:

 

  • Ingezetenschap: De meeste kredietverstrekkers eisen dat u een inwoner van Spanje bent, of de intentie heeft om een inwoner te worden, om in aanmerking te komen voor een hypotheek.

  • Inkomen: Kredietverstrekkers zullen een bewijs van uw inkomen willen zien, zoals uw salarisstroken, belastingaangiften en/of pensioenoverzicht. Over het algemeen moet u aantonen dat u een stabiel inkomen heeft en dat u de aflossingen van de hypotheek kunt betalen.

 

  • Eigen inleg: De meeste kredietverstrekkers vragen een aanbetaling van ongeveer 10-20% van de woningwaarde. Deze aanbetaling kan komen van spaargeld, eigen vermogen in een ander pand, of een combinatie van beide.

 

  • Eigendom: De woning die u wilt kopen moet door de kredietverstrekker worden getaxeerd en aan bepaalde criteria voldoen, zoals een goede staat van onderhoud en een duidelijke titel.

 

  • Financiële documentatie: Kredietverstrekkers zullen u vragen om een reeks van financiële documentatie, zoals uw ID, bewijs van adres, en bankafschriften.

 

  • Verzekering: Mogelijk moet u een hypotheekverzekering afsluiten.

 

  • Wettelijke vereisten: U moet voldoen aan de Spaanse wettelijke vereisten, zoals het verkrijgen van een NIE nummer, het openen van een Spaanse bankrekening, en het krijgen van wettelijke vertegenwoordiging.

 

  • Taal: Aangezien het proces en de documenten in het Spaans zijn, is het belangrijk om de taal goed te begrijpen of een vertaler te hebben.

 

De vereisten kunnen variëren afhankelijk van de geldschieter en het type hypotheek dat u aanvraagt. Het is altijd het beste om met de geldschieter en een professional na te gaan wat precies de vereisten zijn voordat u een hypotheek in Spanje aanvraagt.

 

4. Krijg vooraf goedkeuring en ga daarna op zoek naar een woning

 

De volgorde is niet strikt noodzakelijk, maar wij raden aan om eerst een hypotheek aan te vragen en dan gericht op zoek te gaan naar een huis in Spanje. Dat geeft je een beter idee van wat je je kunt veroorloven. Het helpt je ook in de onderhandeling met de verkopers.

 

5. Win professioneel advies in

 

Voordat je een beslissing neemt, is het een goed idee om professioneel advies in te winnen bij een hypotheekmakelaar of financieel adviseur. Zij kunnen jou helpen de beste hypotheekoptie voor jouw behoeften te vinden en u door het aanvraagproces loodsen. Zij vragen hiervoor wel een fee, maar vaak  is dit het dubbel en dwars waard. 

 

6. Kijk en vergelijk Spaanse hypotheken

 

Neem de tijd om rond te kijken en verschillende opties te vergelijken. Overweeg alle voorwaarden en kosten en wees niet bang om vragen te stellen.

 

Wij gidsen jou door het hele aankoopproces

 

Ben jij op zoek naar een woning in Spanje en ook naar een Spaanse hypotheek? Wij verstrekken zelf geen hypotheken, maar kunnen jou wel in contact brengen met hypotheekverstrekkers die jou kunnen helpen in de Nederlandse of Engelse taal. Het zal geen makkelijk traject zijn, want er is veel afstemwerk en documentatie voor nodig. Maar het is een zeer prettig idee dat je precies weet wat je kunt besteden, zodat je, als je in Spanje bent voor een bezichtigingsreis, snel kunt schakelen. 
Heb je jouw hypotheek al op orde en sta je op het punt om een bod te doen? Overweeg dan om ons in te schakelen als aankoopmakelaar. Hier kun je duizenden euro’s mee besparen, plus je koopt met alle garanties (juridisch én bouwtechnisch). 
Neem gerust contact met ons op.

 

Andere blogs

zee spanje
madrid
Oekraïne

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen