Wijnkelder inrichten: dit zijn de tips & tricks

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

In Catalonië kun je de lekkerste wijnen en cava´s vinden, bijvoorbeeld in de Penedès of in de Priorat. De Catalanen houden erg van wijn, met als gevolg dat veel woningen een wijnkelder hebben. Als je een woning hebt gekocht met een wijnkelder, moet je wel even weten hoe je deze goed onderhoudt. Een wijnkelder inrichten helpt om langer van je beste flessen wijn en cava te genieten. Hierbij onze tips voor het inrichten en onderhouden van de wijnkelder in jouw Spaanse woning.  

Temperatuur
De temperatuur van de wijnkelder moet constant zijn. Sluit de kelder af voor zonlicht en zet er geen verwarming of airco aan. De ideale wijnkelder heeft een constante temperatuur die varieert tussen 11 en 14 °C. Liever bewaar je de wijnen iets te koud dan te warm. Maar ook weer niet te koud, want bij een te lage temperatuur zal de wijn zich niet of onvoldoende ontwikkelen.

Luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid moet optimaal zijn. Een optimale luchtvochtigheid schommelt tussen de 65% en 80%. Is de ruimte te vochtig, dan loop je kans op beschimmelde etiketten. Wanneer de ruimte te droog is, kan de kurk uitdrogen waardoor er zuurstof binnendringt en de wijn oxideert. ’s Zomers kan een emmer met nat zand helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden. Om de lucht eventueel extra te bevochtigen, kan je kiezen voor een emmer water, een aparte bevochtiger of zelfs een fonteintje. 

Horizontaal bewaren
Bewaar de flessen horizontaal. Je bespaart er ruimte mee, en zorgt ervoor dat de wijn goed blijft. De kurk blijft namelijk vochtig. Als het lukt, leg de flessen dan 5 graden naar beneden liggen zodat de droesem achter in de fles blijft liggen. Leg de fles weg met het etiket naar boven, zodat je deze makkelijk kunt terugvinden.

Verlichting
Wijn is lichtschuw, want licht (met name Uv-stralen) verandert de chemische samenstelling van de wijn. Daardoor veranderd de kleur van de wijn en wordt de smaak negatief beïnvloedt. Houd het dus zo veel mogelijk donker in de kelder. Op de momenten dat je wel tijd doorbrengt in de wijnkelder, kun je kiezen voor ledverlichting. Die geeft geen warmte af en creëert toch een fijne sfeer.  Of een Philips Hue lichtinstallatie, zodat je kunt zorgen voor extra kleur en sfeerverlichting wanneer je een fles uitkiest.

Vermijd trillingen
Bewaar de flessen niet in de buurt van huishoudelijke apparaten zoals een vaatwasser of een koelkast. Dit heeft een negatief effect op de kwaliteit van de wijn. Trillingen belemmeren namelijk het rusten van de wijn wat de smaak niet ten goede komt.

Isoleer de wijnkelder
Je wijnkelder moet optimaal geïsoleerd zijn. Hoe dikker de muren, hoe beter. Liefst in baksteen of natuursteen, maar gipsplaten werken ook.

Wijnkelder inrichten
– Maak een speciaal hoekje in je wijnkelder voor de wijnen die op dat moment op dronk zijn.

– Leg de wijnen die nog lang moeten rijpen hoog in je wijnrek en werk dan naar beneden. Zo weet je altijd dat de onderste wijnen als eerste op moeten.

– Maak een (Excel)bestand, gekoppeld aan je agenda met daarin de per wijn naam, stijl, gebied en de datum wanneer de wijn klaar is om te schenken.

– Leg de witte wijnen zo laag mogelijk, want dichtbij de vloer is de koelste plaats

– Moet je de wijnkelder nog inrichten? Kijk dan goed naar de beschikbare ruimte om een inschatting te maken hoeveel flessen wijn je erin kwijt kunt. In een ruimte van pakweg 3 m² kan je bijvoorbeeld al zo’n 200 flessen kwijt.

– Vind je zelf een wijnkelder maken toch te riskant? Plaats dan een wijnbewaarkast in de kelder.  Hierin kan je de temperatuur en vochtigheidsgraad automatisch instellen zodat de wijn ongestoord kan rusten.

– Oh ja, proosten is in het Spaans ´hacer un brindis´ en als je het glas heft, dan zeg je ´salud´.

– Hier kun je meer informatie vinden over het bezoeken van wijnhuizen in de Penedès en op wijnroute gaan in de Priorat.

 

 

Veel plezier!

 

p.s. ben je op zoek naar een woning met een mooie wijnkelder in Catalonië? Laat het ons dan even weten, wellicht kunnen wij je verder helpen!

Andere blogs

bergen spanje
zonnepaneel
Digital nomad

Abonneer op onze nieuwsbrief