Als je een huis hebt in Spanje en kinderen, dan is het goed om zowel in Spanje als in Nederland een testament te laten opstellen voor als je komt te overlijden. Hierbij een aantal tips rondom erfrecht en nalatenschap op een rij.
Hoe wil jij dat jouw kinderen en kleinkinderen genieten van jouw woning in Spanje na overlijden? Dat is een eerste goede vraag om jezelf te stellen. Op basis daarvan kun je besluiten of je jouw woning zelf wilt verkopen of het eventuele gebruik of de verkoop overlaat aan jouw (klein)kinderen.
Slim omgaan met erfbelasting
Als je bezittingen hebt in Spanje, moeten je erfgenamen binnen zes maanden na overlijden erfbelasting betalen. In Spanje is het basistarief van 7,65% – 34% maar dit kan voor niet verwanten oplopen tot 82%. In Nederland is het starttarief 10% en loopt dit op tot 20% met redelijke vrijstellingen (erfenissen voor partner en kinderen). (Bron: JongBloed).
Tips om het betalen van erfbelasting te beperken:
- doe aan schenkingen tijdens leven;
- laat diverse vermogensbestanddelen alvast kopen door de kinderen;
- hef de huwelijkse voorwaarden op;
- (r)emigreer.
Betalen de erfgenamen niet binnen 6 maanden de erfbelasting, dan is er een boete verschuldigd en plus rente over de verschuldigde successierechten. Eventueel uitstel moet je binnen 5 maanden na overlijden aanvragen.
Spaans en Nederlands testament
Het is verstandig om in Spanje én in Nederland een testament op te stellen, hoewel in principe één testament ook volstaat. Geef in het testament duidelijk aan welke (lokale) wetgeving van toepassing zal zijn op jouw nalatenschap en ook wie je erfgenamen zijn. Hierbij kun je duidelijk omschrijven dat het alleen om eigendommen in Spanje gaat. Vertaal de testamenten uit het Nederlands naar het Spaans en visa versa om verwarring over interpretatie en toepassing te voorkomen.
Tip: zoek een adviseur die aantoonbaar verstand heeft van Nederlands erfrecht, Nederlandse erfbelasting (de Nederlandse ‘Successiewet’) én Spaanse erfbelastingwetgeving in de desbetreffende Spaanse regio. Er zijn diverse Nederlandstalige advocatenkantoren in Spanje die ook Spaans spreken. Na opstellen van het testament moet deze bij de notaris worden ondertekend.
Meer lezen
– Luxe vastgoed in Spanje: meeste villa’s boven 3 miljoen staan in Malaga
– Investeren in vastgoed Spanje: als DGA of particulier?
– 1 op de 10 woningen in Barcelona heeft een buitenlandse eigenaar