Je bent eigenaar van een woning of een appartement in Spanje en wilt deze gaan verhuren. Het huurrecht in Spanje kent andere regels dan in Nederland. In dit artikel kun je lezen wat jouw rechten en plichten zijn als woningeigenaar voor het verhuren van jouw woning in Spanje.
Omdat het voor veel mensen in Spanje lastig is om een betaalbare koopwoning te vinden, groeit het aantal huurders. Nederland was al veel langer een ´huurland´, maar in Spanje is huren pas gangbaarder geworden sinds de crisis. Dat is een ander verhaal voor de grote steden, die met name vanwege het toerisme al langer gewend waren aan aanvragen voor verhuur. De Spaanse huurwet is op 6 maart 2019 voor het laatste gewijzigd, waarbij het doel was om huurders beter te beschermen. Deze wet heet de Ley de Arrendamientos Urbanos. Inmiddels praat de Spaanse overheid opnieuw over een wijziging, maar vanwege de vele discussie is deze nog niet doorgevoerd.
Stilzwijgende verlening verhuurcontract 3 jaar
Na 1 jaar je woning te hebben verhuurd moet je opletten. Wil je liever stoppen met de verhuur, geef dat dan op tijd aan. Zo niet dan is de stilzwijgende verlengingstermijn 3 jaar. Na 5 jaar van het verhuren van de woning, wordt deze automatisch verlengd met 3 jaar. Tenzij de huurder en verhuurder hebben afgesproken het contract te beëindigen.
Huurprijs in overeenstemming met de regionale huurindex
Om ervoor te zorgen dat huurders kunne controleren of de gevraagde huurprijs marktconform is heeft de overheid een index geïntroduceerd. De index wordt jaarlijks geactualiseerd en is per regio anders.
Voor het verhuren van woningen in Catalunya, kun je terecht op deze website.
Stap 1 Vul de velden in
Stap 2 Bereken een marktconforme huurprijs van jouw woning in Catalonië
Dit is een voorbeeld van een resultaatberekening van een marktconforme huurprijs in Catalonië.
Om een marktconforme huurprijs vast te stellen, vermenigvuldig je het getal dat bij Index staat (rode blokje) keer het aantal vierkante meters van de woning of het appartement.
Waarborgsom en huursom
Als verhuurder mag je een waarborgsom (´fianza´) vragen. Naast de borg kun je maximaal 2 maanden huur vragen, als het gaat om een contract voor de lange termijn. Bijvoorbeeld 1 jaar.
Vakantieverhuur
Verhuur je jouw appartement ook aan toeristen? Vraag dan toestemming van alle woningeigenaren van jouw comunidad (VvE). Ook heb je een toeristische verhuurlicentie nodig. Om deze te krijgen moet de woning aan een aantal zaken voldoen, van EHBO-box tot brandblusser die aanwezig moet zijn in de woning.
Contractkosten
De kosten voor het opstellen van het contract komen voor rekening van de eigenaar. Jouw makelaar kan jou helpen met het opstellen van een verhuurcontract (wij ook). Wanneer je deze kosten maakt dan kun je deze weer opvoeren als aftrekpost van de 19% inkomstenbelasting (IRPF) die je moet aftrekken van de bruto huurinkomsten.
Meer lezen
– Woonhuisverzekering afsluiten
– Belastingregels voor tweede woning verhuren in Spanje
– Investeren in vastgoed: zo doe je het samen