Een woning verkopen in Spanje dus. Er komt meer bij kijken dan alleen een betrouwbare makelaar vinden die je hierbij kan helpen. Ook ontkom je er niet aan om er zelf voor te zorgen dat je een aantal documenten klaar hebt liggen voordat je naar de notaris gaat. Hieronder hebben we op een rijtje gezet wel documenten dit moeten zijn. Een goed begin is toch het halve werk.
Annulering van de hypotheekregistratie
Je moet de woning overdragen zonder schulden. Dus ook zonder hypotheekschulden.
De Statuten van de Vereniging van Eigenaren
In het Spaans heet deze Los estatutos de la comunidad. Deze kan je opvragen bij Administrador de Finques (VvE vereniging van eigenaren).
Het energiecertificaat
Het energiecertificaat is verplicht sinds 2013. De verkoper moet dit certificaat of een kopie ervan verstrekken, die vervolgens aan de koper wordt afgeleverd. Dit kan een architect voor je doen. Wij kunnen je hierbij helpen, door je in contact te brengen met een architect.
De bewoonbaarheidsverklaring
De bewoonbaarheidsverklaring staat ook wel bekend als de Cédula de habitabilidad. Dit is een verplicht document om mee te nemen naar de notaris op de dag van de woningoverdracht. Deze heb je dus nodig om jouw vastgoed te kunnen verkopen. Het is een certificaat enkel verplicht voor de woningverkoop in Catalonië, in andere Spaanse regio’s is dit niet verplicht. Dit certificaat is de bewoonbaarheidsverklaring voor jouw woning. De Cédula wordt afgegeven door de Catalaanse deelregering (Generalidad) op basis van een inspectie van een daarvoor gecertificeerde architect. Die regelt ook de aanvraag van de Cédula. Ook hierbij kunnen wij helpen.
Dit moet je ook regelen
IBI
In het Spaans heet dit puesto sobre bienes inmuebles, beter bekend als IBI. De IBI (impuestos sobre bienes inmuebles) is een jaarlijkse gemeentelijke onroerendgoedbelasting. De IBI wordt berekend op basis van de kadastrale waarde van de woning (valor catastral). IBI is een gemeentelijke belasting. Iedere gemeente is dan ook verantwoordelijk voor het vaststellen van het percentage dat elke woningeigenaar aan de gemeente moet betalen. In deze blog kan je nog meer over de IBI lezen.
Laatste facturen
Het is ook belangrijk om te laten kunnen zien dat alle facturen betaald zijn. Zoals het gas water licht en elektriciteit moet je kunnen bewijzen doormiddel van facturen. Oftewel de woning wordt vrij van lasten en bezwaringen overgedragen.
Betaling van de gemeenschapskosten
Als je in een gebouw woont is er sprake van een comunidad. Een VvE. Hiervoor betaal je maandelijks kosten. Vaak wordt er extra gespaard met de VvE om verbeteringen aan te brengen in het gebouw. Om ervoor te zorgen dat woningeigenaren met de noorderzon vertrekken zonder alle openstaande kosten te hebben betaald, is het verplicht om een certificado de la comunidad mee te nemen naar de notaris. Dit voorkomt dat de kosten automatisch op de nieuwe woningeigenaar worden verhaald, en je dus de woning met schulden overdraagt.
Tip: betaal dus netjes alle kosten en vraag daar een verklaring van op bij de administrador de finques in de vorm van dit certificaat. Als wij jouw makelaar zijn dan helpen wij jou ook bij het opvragen hiervan indien gewenst.
Vrij van huurders of krakers
Bij de woningoverdracht moet de woning leeg zijn van bewoners. Huurders of krakers mogen dus niet in de woning wonen. Hiervoor moet je het huurcontract tijdig opzeggen, hou daar dus rekening mee. Wordt of is dit een probleem? Schakel dan een advocaat in.
Als er toch mensen inzitten, dan kun je bedrijven als DESOKUPA inschakelen.
Het is ook mogelijk om de woning te verkopen met de huurders er nog in. In dat geval wordt daar een afspraak over vastgelegd in het reserveercontract (contrato de arras). Voor sommige kopers, met name vastgoedinvesteerders, is kopen met de huurder erin juist een voordeel omdat ze dan vanaf dag 1 return on investment zien in hun investering. Ze hoeven geen betrouwbare huurder te zoeken, it comes with the package. Dit is bijvoorbeeld het verdienmodel van vastgoedbedrijf Inviertis.
Niet verplicht wel handig
Eigendomsakte van het huis
In het Spaans heet dit de escritura. Wil je jouw woning verkopen in Spanje? Dan is het niet verplicht om een eigendomsakte mee te nemen naar de notaris. De mogelijkheid bestaat dat je deze niet hebt. Bij aankoop van de woning krijg je van de notaris namelijk eerst een kopie. Na een aantal maanden krijg je het origineel. Het kan voorkomen dat je deze niet hebt, omdat je deze niet hebt opgehaald of hebt verkregen bij de notaris. Deze kan alsnog verkregen worden bij de notaris.
Als je deze hebt dan is het zeker goed om mee te nemen naar jouw makelaar. In sommige gevallen kan de escritura worden opgevraagd of belastingen zijn betaald.
Wil jij jouw woning verkopen in Spanje? Neem dan contact met ons op. Ben je op zoek naar verkoopbegeleiding? Kijk dan bij onze diensten. Bekijk ook de testimonials van tevreden woningeigenaren die hun woning via ons verkochten.