10% return on investment voor Duitse investeerder na aankoop appartementencomplex in Constantí

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Het was geen liefde op het eerste gezicht, bovenstaand pand uit Constatí (gele gevel). Maar als investeerder draait het voor Kim Mueller (49) uit Frankfurt maar om één ding:  een goede return on investment. En dit 4 verdiepingen tellende pand biedt hem op jaarbasis netto 10% return on investment. De verkoop van de woning na waardestijging nog niet meegerekend. Hij kocht de woning via Casalunya begin december en maakt deze momenteel klaar voor verhuur. In deze klantcase vertelt hij over waarom hij investeert in vastgoed in Spanje en hoe hij de samenwerking met Casalunya heeft ervaren. 

Kim heeft jarenlang gewerkt op de beurs in Frankfurt en houdt zich momenteel bezig met vastgoedinvesteringen. In de eerste instantie in Duitsland, maar vanwege de lage return on investment aldaar ging hij verder kijken in het buitenland. Zijn zoektocht naar een investering met een laag risico met een hoge return on investment bracht hem naar Catalonië, naar Constantí om precies te zijn.  Constant.. what? Dat dacht Kim ook toen hij via de woning die wij in de verkoop hadden staan vond via Idealista.  Maar na wat informatie te hebben ingewonnen, kwam hij er al snel achter dat het een topplek is om huurders te vinden. Vanwege de industriële hub nabij Tarragona is er altijd vraag naar woningen voor verhuurders, en ook zal de Costa Dorada altijd een fijne toeristische bestemming blijven.

Minimaal 10 procent return on  investment

Als investeerder in vastgoed is voor Kim maar één getal belangrijk: de opbrengst van zijn investering. Omdat hij de woning na oplevering per direct kan verhuren tussen de 300 – 500 euro per etage aan arbeiders en hun gezin, is de return on investment van zijn investering voor de aangekochte woning in Constantí minimaal 10 procent.
Kim:` Ik run in Duitsland een vastgoed business, maar daar kun je allang geen 10 procent return on investment meer krijgen. Voor dezelfde prijs als waarvoor je hier aan de Costa Dorada nog een heel pand koopt, koop je in de buurt van Frankfurt met een beetje geluk een garagebox. Logisch dus dat ik buiten Duitsland ben gaan zoeken naar andere vastgoedkansen.´ 

Afreizen naar de Costa Dorada in coronatijd

Kim is een fervent kitesurfer en was vanuit die hoek wel bekend met de Costa Dorada. Ook heeft vrienden wonen in Sitges en Castelldefels. Maar van Constantí had hij nog nooit gehoord. Toen wij hem uitnodigden om de woning te bekijken, zag hij dat het een plaats is waar veel arbeiders wonen die in de nabijgelegen raffinaderij werken. Dat gaf hem de zekerheid dat hij verhuurders gaat vinden voor het pand.  Omdat hij zelf niet meteen kon afreizen naar Constantí, lieten wij de woning eerst zien aan een vriend van hem zien. Op basis van zijn positieve inschatting deed Kim het eerste bod. Kim: ´Toen Alejandro mij vertelde dat de verkoper akkoord ging met mijn bod, reisde ik eind oktober af naar Tarragona om het pand te bekijken. Ik wilde er zeker van zijn dat alle etages in goede staat verkeerden. Op het eerste gezicht zag het er allemaal goed uit, precies zoals ik ook al gehoopt op basis van de foto´s.´ 

Vertrouwen op een lokale partner

´Ik zou de woning niet gekocht hebben als ik geen lokale, professionele partner had gehad die mij bij de aankoop zou begeleiden,´ vertelt Kim. ´Als buitenlandse investeerder kende ik de Spaanse cultuur, taal en regelgeving te slecht om dit zelf te kunnen regelen. Ik ben heel erg blij dat ik in Casalunya een lokale partner heb gevonden om mee samen te werken.  Alejandro kent de lokale markt op zijn duimpje, waardoor ik al snel inzag dat mijn business case waterdicht is. In Spanje kopen is zo makkelijk nog niet, je krijgt te maken met veel bureaucratische zaken, meer dan ik had gedacht van tevoren. Bijvoorbeeld het aanvragen van een NIE-nummer en de verzekeringen. Met al dit soort dingen hebben Alejandro en Hieke mij geholpen.´

Full service aankoopbegeleiding

Kim beveelt Casalunya aan vanwege de professionaliteit, betrouwbaarheid én de full service. ´In Duitsland maak ik wel eens mee dat makelaars onbereikbaar zijn voor vragen. Welke vraag ik ook maar had, en wanneer ook: ik kreeg altijd meteen antwoord van Alejandro. Hij is écht een hele goede makelaar die je kunt vertrouwen. Ik heb het dan ook als zeer prettig ervaren dat ik echt begeleid en ontzorgt ben in deze aankoop. Van het bouwkundig rapport, tot legaal advies en zelfs voor het aansluiten van gas water en licht en het leeghalen van de woning ben ik geholpen. De service was echt klasse. Alejandro komt alle afspraken na. Je kunt écht op hem bouwen. Ook na de handtekening, in het aftersales proces.´

Kims tips voor wie overweegt te investeren in vastgoed in Spanje:

– Vind een lokale partner die je vertrouwt die jou kan begeleiden in het hele proces van aankopen;

– Ga in zee met een makelaarskantoor die full service biedt, van het aankopen van de woning tot het verhuren van de woning. Op die manier heb je wel de opbrengsten zonder de kopzorgen van het contact met verhuurders en het eventuele onderhoud dat erbij hoort;

– Laat je goed inlichten over de lokale economie. Als er sprake is van een goede arbeidersmarkt en toerisme dan kun je er zeker van zijn dat je de woning gemakkelijk kunt verhuren én dat je vastgoed in waarde zal stijgen;

– Focus je op stabiele vastgoedinvesteringen in plaats van instappen in een overspannen vastgoedmarkt;

– Verkijk je niet op de complexiteit van het aankopen van vastgoed in het buitenland. Je krijgt te maken met andere regelgeving en bent bovendien zelf niet aanwezig om zaken die opkomen te regelen. Doe het alleen als je kunt samenwerken met een lokale partner zoals ik in dit geval deed met Casalunya.

Kim is onze ideale klant: iemand die zoekt naar een goede return on investment en zijn geld durft te investeren in buitenlands vastgoed. Wij zijn blij dat wij, een aantal maanden nadat we Casalunya hadden opgericht, hem hebben geholpen met deze aankoop.

De begeleiding verliep veelal op afstand, in het Duits, Engels en Spanglish. Bijzonder om te zien hoe we veel online hebben kunnen regelen en afstemmen. Zoveel mogelijk om Kim zo zorgeloos mogelijk te helpen bij de aankoop van zijn woning.

Spreekt het verhaal van Kim jou aan en denk jij erover om binnen nu en een paar maanden te investeren in vastgoed aan de Costa Dorade? Dan wil je vast weten welke panden we nu beschikbaar hebben en wat de return on investment zou kunnen zijn. Op de homepage kun je al een idee krijgen van wat wij momenteel n de etalage hebben staan. Maar niet alles staat online, bovendien zijn wij als personal real estate shopper ook vaak onderweg om nieuwe panden op te nemen in ons portfolio.

Ben jij een serieuze koper? Dan horen wij graag van jou in welke zone je iets zoekt, wat je budget is en wat de wensen zijn voor het vastgoed dat jij zoekt. Neem dan gerust contact met ons op.

Over Constantí

Constantí is een stad in de Catalaanse provincie Tarragona met iets meer dan vijfduizend inwoners. Het was ooit een Romeinse nederzetting en kreeg in de Middeleeuwen stadsrechten. Het meest emblematisch aan de stad is de kerk, een Modernistisch bouwwerk ontworpen de  favoriete leerling van Gaudí, de Tarragonese architect Josep Maria Jujol.

Constantí doet, ondanks haar stadsrechten, aan als een klein dorp. Veel van de inwoners uit het dorp werken in de nabijgelegen fabrieken. Vanuit Constantí sta je binnen 15 minuten rijden in het centrum van Tarragona en op het stadsstrand Platja del Miracle. De stad ligt op 10 minuten rijden van vliegveld Reus, waar Transavia onder andere op vliegt vanuit Amsterdam Schiphol.

Over Casalunya

Casalunya is opgericht door Hieke Voorberg en Alejandro S. Gavada in de zomer van 2020. Onze propositie is simpel: een woning kopen aan onze Costa Dorada is betaalbaar én eenvoudig, alleen moet je wel de juiste makelaar kennen die je daarbij helpt. Het kopen van een woning via een makelaar die jouw taal niet spreekt en cultuur niet kent is best spannend. Met Casalunya maken wij woningen die normaliter slechts toegankelijk zijn voor locals (qua prijs en ligging) toegankelijk voor de buitenlandse koper. Voor iedereen die zoekt naar meer zonuren, een investering met een fijn rendement en of een plek voor zichzelf, de familie of voor de toekomst (pensioen).

Casalunya is hét full service makelaarskantoor voor wie een woning zoekt aan zee of in de natuur, en voor wie wil investeren in vastgoed in Catalonië. Vanuit de oud-Romeinse kuststad Tarragona begeleiden wij jou met een klein dedicated team met het aankoopproces en de verhuur van jouw woning. 

¨I was looking for a real estate investment with a yield target of 10%. I found this through Casalunya. They offered an entire building in a little village near the Costa Dorada for the price you can not even buy a garage box in the Frankfurt area. This makes that my investment is low at risk but with a great return on investment. I recommend all investors who are looking for an investment in a foreign country to cooperate with a local partner. A trustworthy partner that offers full service and guides you through the purchase process professionally. I found this local partner in Alejandro en Hieke. Without them guiding me through the purchase, I couldn’t have done it. Casalunya offers a top notch service, also after I signed the contract. Which is not only professional, but also very friendly.¨

Andere blogs

Tarragona
Energiecertificaat
huizen spanje

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen