3 manieren om Oekraïne te helpen vanuit Tarragona

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Meer dan 2,3 miljoen mensen zijn Oekraïne ontvlucht en nog eens een miljoen zijn ontheemd in het land zelf als gevolg van de snel verslechterende situatie en de militaire acties van Rusland in het land. Veel Oekraïense vluchtelingen komen naar Spanje, naar Catalonië en ook naar Tarragona. Ze hebben allemaal een dak boven hun hoofd nodig, evenals dekens, meubels, enzovoort.

 

 

1. Bied een (tijdelijk) onderkomen aan

I need accommodation

 

Have you fled Ukraine and would like to stay directly with private people? Please note that most of our accommodations are in Tarragona.

Ви втекли з України і хотіли б залишитися у приватних осіб у Таррагоні? Надішліть електронного листа на адресу ucrania2022tarragona@gmail.com. 

Ik bied (tijdelijk) onderkomen aan

Hier kun je praktische hulp bieden door onderdak te bieden aan mensen uit Oekraïne – dank jouw solidariteit en steun! Door te mailen of op de button te klikken wordt je direct in contact gebracht met de Oekraïne vereniging in Tarragona. Zij is de matchmaker tussen vluchtelingen die huisvesting zoeken voor enkele dagen, weken of tijdelijk. Zij neemt dan telefonisch contact met je op. 

Explanation if you need accommodation:

The Associació d’Ucraïnesos a Tarragona will match you with a family offering a place to stay for a few weeks. Once they have identified a guest family, they will contact you via phone. 

Please send an email to ucrania2022tarragona@gmail.com: with your name, surname, e-mail, phonenumber, total of beds needed, family members (total), languages spoken (german, Russian, English, Spanish, Dutch or else), your arrival date, and anything else they should know. Or press the orange button.

Uitleg als je (tijdelijke) huisvesting aanbiedt:

Stuur a.u.b. een e-mail naar Associació d’Ucraïnesos de Tarragona  ucrania2022tarragona@gmail.com of door op de knop te klikken met: jouw naam, voornaam, telefoonnummer, het totaal aantal bedden die je aanbiedt, de talen die je spreekt (Duits, Russisch, Engels, Spaans, Nederlands of anders), en vanaf wanneer je mensen kunt ontvangen en hoeveel. En tot wanneer. Je wordt geïnformeerd over alle praktische zaken.  

 

2. Geef spullen weg die je kunt missen (of koop!)

 


Op dit moment zijn veel vluchtelingen op weg naar andere landen. Op het ogenblik is er veel transport met voedsel en dekens dat wordt verdeeld in landen zoals Polen. Maar er komt een tijd dat ze hier aankomen, in Catalonië, aan de Costa Daurada, Tarragona. Vrouwen met kinderen zullen het eerst aankomen, want veel mannen zijn achtergebleven om te vechten.

 

Spullen om bij te dragen:

 • Bedden voor kinderen
 • Speelgoed voor kinderen
 • Sofa’s
 • Geneesmiddelen (paracetamol)
 • Dekens
 • Gerechten
 • Meubels
 • Babymelk

Verzamelpunten in Tarragona:

 • Parque RIU Clar Calle Sofre in Riu clar. Hier vind je het adres op Google Maps. Je herkent het aan de Oekraïense vlag.
 • El Petit Taller D’Ungles (Carrer Pin i Soler 3, Tarragona)
 • Voor aanstaande dinsdag 15 maart: Leraren en studenten van het Vidal i Barraquer Instituut gaan deze dinsdagmiddag naar Polen om gevluchte kinderen en vrouwen uit Oekraïne mee te nemen. Ze hebben autostoeltjes nodig. Het inzamelpunt is bij het Instituut zelf.

Wanneer we meer plaatsen weten aan de Costa Daurada, zullen we ze hier plaatse. Als jij iets weet, laat het ons dan weten team@casalunya.com.

In Barcelona:

Associació Sonrisas de Ucrania (Gala Korolyova)
Rbla. Santa Mònica, 9, Barcelona (Spanje)
Elke dag, van 9.00 tot 19.30 uur.
Associació Djerelo (Olha Dzyuban)
Rbla. Santa Mònica, 9, Barcelona (kerk)
Elke dag, van 9.00 tot 19.30 uur.
Escola Ucraïnesa Shevchenko / Associació Txervona Kalyna (Yuliya Dovgopola)
C. Enric Bargés, 9, Barcelona (eigendom van het stadsdeel Sants)
Zaterdag, van 15.00 tot 18.00 uur
Taras Shevchenko Vereniging (Joan Cerezo)
C. Josep Miquel Quintana, 69, Esplugues
Van maandag tot vrijdag, van 10.00 tot 14.00 uur en van 15.00 tot 20.00 uur
Carrer de Balmes, 100, Barcelona (kerk)
Fins om 18.00 uur
Instituut Salvador Seguí (Sant Martí)
Ucraïnesa Mriya School
C. Pont del Treball Digne, 15
Van maandag tot zaterdag, van 8.00 uur tot 18.00 uur.

Help de Oekraïense vluchtelingen

 

3. Wijs ze de weg 


Indien een Oekraïense vluchteling hulp nodig heeft bij het vinden van huisvesting, kan hij om toegang tot de opvang van personen die om bescherming vragen, vragen. Indien hij aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Oekraïens onderdaan zijn of een buitenlander met vaste verblijfplaats in Oekraïne zijn die op 24 februari 2022 uit Oekraïne ontheemd is geraakt als gevolg van de Russische invasie die op die datum is begonnen;
 • Oekraïense onderdanen zijn of buitenlanders met een vaste verblijfplaats in Oekraïne die in Spanje waren toen het conflict uitbrak en niet naar hun land hebben kunnen terugkeren;
 • Geen financiële middelen hebben en voldoen aan de andere eisen van het opvangsysteem;
 • Zo spoedig mogelijk en binnen een termijn van ten hoogste drie maanden internationale bescherming of tijdelijke bescherming aanvragen en als zodanig worden gedocumenteerd (document waaruit blijkt dat de betrokkene bereid is internationale bescherming aan te vragen, document waaruit blijkt dat de betrokkene internationale bescherming aanvraagt of document waaruit blijkt dat de betrokkene tijdelijke bescherming geniet).

Alle informatie wordt goed uitgelegd in de gids voor ontheemden.

Het telefoonnummer voor het receptiesysteem in Tarragona is: Tarragona 900221122.

Andere initiatieven:

Onthaal van door oorlog getroffen kinderen

De kinder-NGO NAD verzamelt namen van gezinnen die bereid zijn tijdelijk door de oorlog getroffen kinderen op te nemen. Ook als je niet geïnteresseerd bent of niet kunt, stuur het dan aan zoveel mogelijk mensen door. Indien je hiertoe bereid bent, gelieve dit formulier in te vullen.

Andere blogs

Energiecertificaat
Verkoopbegeleiding woning spanje
foto-diana-1

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen