Airco met zonnepanelen kopen in Spanje

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Is milieuvriendelijk wonen voor jou ook een belangrijk thema? Voor een duurzame woning in Spanje zijn diverse oplossingen. Omdat wij als Casalunya graag bijdragen aan een mindere CO2-uitstoot vanuit de bebouwde kom aan de Costa Dorada, gaan wij de komende tijd voorlichting geven over de diverse opties om woningen te verduurzamen. Zodat nog veel generaties na ons kunnen genieten van de prachtige natuur in Catalonië en Spanje. Vandaag nemen we onder de loop: airco met zonnepanelen.  Zonnekoeling of zonne-airconditioning is een milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele systemen die extreem veel energie slurpen.

 

In de vorige aflevering over duurzaam wonen in Spanje vertelden we je over de zonneboiler. Een zonneboiler is een apparaat dat zonne-energie omzet in warmte dat gebruikt wordt om een vloeistof (water, alcohol, pekel, olie, lucht, enz.) te verwarmen.

Een prachtige aanvulling hierop is een airco met zonnepanelen. De extra energie die je daarvoor gebruikt wek je zelf op met zonnepanelen.

 

Airco met zonnepanelen: houd hier rekening mee

Het eerste om vast te stellen bij aanschaf van een airco is waar je deze voor wilt gebruiken.

De moderne airco’s hebben zowel een verkoelende als een verwarmende functie, en kunnen ook helpen om de luchtvochtigheid in je woning in balans te houden.

Net zoals veel andere smart devices zijn veel airco’s vandaag de dag te bedienen via een app en kunnen zij verbonden worden met het internet.

Het hangt natuurlijk een beetje af van de Spaanse regio waar je in woont en de weersomstandigheden, maar in Tarragona heb je de verkoeling in de maanden juli en augustus met name harder nodig dan de verwarming in de maanden januari en februari. Omdat de zon het krachtigst is in de zomermaanden, wanneer de airco op volle touren draait, is het aanschaffen van een airco met zonnepanelen dus absoluut geen slecht idee voor wie aan de Costa Daurada woont. Vooral nu de energieprijzen in Spanje tot een recordhoogte zijn gestegen (zomer 2021).

 

airco zonne energie

 

Zo kies je de juiste airco met zonnepaneel in Spanje

 

Voor het aanschaffen van een airco met zonnepanelen is het belangrijk om jouw behoeftes duidelijk te krijgen, en die van jouw huisgenoten. Ieder persoon is anders, de één heeft het al snel te warm, de ander te koud. Het is goed om een temperatuur te kiezen die voor iedereen comfortabel is.

Bereken hoeveel kWh je airconditioners nodig zullen voor het aantal m2 dat je wilt verkoelen in jouw woning.  De warmtepompgigant in Nederland legt op deze pagina uit hoe je dit kunt uitrekenen. Vervolgens kun je inschatten hoeveel airco´s en zonnepanelen je nodig hebt om de capaciteit te halen.  

Is dit duidelijk, dan kun je een keuze maken uit het  type systeem dat jou aanspreekt en de beste aanbieder daarvoor kiezen. Houd ook rekening in je budget met de installatie. Je betaalt voor twee installaties, namelijk die van de zonnepanelen en die van de airconditioning.

 

airco zonne energie

 

Aanbieders Spanje airco met zonnepanelen

 

HogarSolar is een Spaans bedrijf dat zonne-energie laagdrempelig wil maken. Ze adviseren, verkopen en installeren diverse zonne-energieoplossingen waaronder een airco op zonne-energie. De werking van hun aircos met zonnepanelen is hetzelfde als voor de zonneboiler oplossing.
Als je zelf niet technisch onderlegd bent en graag begeleiding wilt, is dit de partij om naartoe te gaan.

Hier vind je meer informatie over HogarSolar.

Als je zelf de technische achtergrond hebt om een goede keuze te maken en de installatie zelf te verzorgen, dan kun je ook complete kits online bestellen. Op het moment van schrijven heb ik nog geen bouwmarkt gevonden waar je een airco met zonnepanelen kunt bestellen. Leroy Merlin verkoopt wel losse kits voor zonnepanelen, maar niet de combinatie airco en zonnepaneel.

Om eerlijk te zijn vind en wij het aanbod van airco´s met zonnepanelen best wel tegenvallen voor zo´n zonnig land als Spanje. Maar misschien staan we op de vooravond van een duurzame doorbraak? In Nederland lopen groene bedrijven als Groenpand ook heel erg goed, omdat de vraag naar duurzaam wonen ook heel groot is. Het is financieel ook een stuk aantrekkelijker omdat de Nederlandse overheid duurzaamheid financieel stimuleert zowel richting burgers als bedrijven.

 

airco zonne energie

 

Hopelijk hebben we je een stukje verder op weg geholpen naar duurzamer wonen in Spanje, en je woning in Spanje verduurzamen.

 

Ben je als professional actief in de duurzaamheidsbranche en ken jij de weg in Spanje voor het verduurzamen van woningen? Neem dan contact met ons op, wij werken graag samen met professionals die duurzaamheid net als ons een erg belangrijk thema vinden.

 

 Meer lezen over duurzaam wonen in Spanje

 

Milieuvriendelijk wonen in Spanje: 4 trends om in de gaten te houden

 – Duurzame woning Spanje: de zonneboiler

Elektriciteitsprijzen stijgen tot recordhoogte in Spanje

 

Andere blogs

Tarragona station
Casalunya
selva-digital-logo-liggend

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen