Belastingen bij aankoop van een huis in Spanje toegelicht

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Belasting betalen is net als naar de tandarts gaan: het is niet het meest opwindende om te doen, maar je moet het doen. Wanneer je een huis, terrein of appartement in Spanje koopt, hoort ook het betalen van belasting erbij. Vaak is dat een kostenpost van 10% van de prijs van het huis.

 

Reserveer 10% van de aankoopprijs voor de belasting

 

belasting betalen aankoop woning spanje

 

Stel, je hebt interesse in dit appartement die wij voor 99.900 in de verkoop hebben staan in de wijk Sant Pere i San Pau (Tarragona).

Wanneer je deze woning op Idealista bekijkt, dan rekent dit Spaanse huizenplatform uit wat de extra kosten zijn voor aankoop van deze woning.

In dit geval ziet het kostenplaatje er als volgt uit:

belasting aankoop woning spanje

De eerste 3 kostenposten hebben te maken met de administratieve kant van de aankoop van de woning. Kosten voor de notaris, de officiële registratie van jou als nieuwe woningeigenaar bij de gemeente etc.

De rest, 10% van de kosten, is belasting. 9.900 in het geval van aankoop van dit appartement.

 

Belastingposten aankoop woning in Spanje

 

De belasting waarmee je te maken krijgt bij aankoop van een woning in Spanje zijn:

– IVA (BTW)

– AJD (Actos Jurídicos Documentados)

– ITP (Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales)

 

BTW

Koop je een huis om deze zelf te gebruiken of te verhuren? Dan betaal je BTW en geldt  10% over de aankoopprijs, dat geldt zowel voor een nieuwbouwwoning als een gebruikte woning.
Koop je een sociale woning (te herkennen aan de vermelding: VPO) dan is het BTW tarief 4%.

 

AJD

Een andere post om te betalen is die voor de Actos Jurídicos Documentados (AJD). Dit is een belasting die wordt berekend op de akte die de notaris opmaakt. Dit is een administratieve belastingpost en de kosten hiervoor verschillen per Spaanse regio. In Baskenland betaal je 0,50% , en 1,5% in Galicië, Aragon en Catalonië. In Madrid betaal je 0,75% AJD. Let op: voor nieuwbouwhuizen onder een bepaalde prijs en voor sociale woningen (VPO) bestaan uitzonderingen, overleg dit ook even met je fiscalist of makelaar.

 

 

belasting betalen spanje

 

ITP, TPO

Koop je een gebruikte woning? Dan is er sprake van ITP (onderdeel van Transmisiones Patrimoniales Onerosas (TPO)) kortom: de overdrachtsbelasting. Hoeveel TPO je betaalt hangt ook weer af van de Spaanse regio waar je koopt.

 

Je betaalt minder TPO als je:

 

– Een gezin hebt met veel kinderen;

– Starter bent;

– De stad onder water heeft gestaan.

 

Het percentage wordt berekend op basis op een totaalbedrag van de waarde van de woning vastgelegd in het kadaster, de statistische gegevens en de gemiddelde prijzen in de buurt.

 

Hier kun je meer informatie over deze belasting vinden voor de regio Catalonië, hieronder zie je de percentages per Spaanse regio.

 

 

 

belasting aankoop woning spanje

 

Na aankoop van de woning betaal je jaarlijks IBI-belasting. IBI (Impuesto de bienes inmuebles) is een jaarlijkse belasting die door de eigenaars van alle eigendommen (huizen, garages, panden…) moet worden betaald aan de gemeente voor het feit dat je een woning bezit.

 

Dit artikel is tot stand gekomen met de hulp en informatie van fiscalist Jaime Navarro Serrate

 

Meer lezen

Hypotheek in Spanje: 5 adviezen voordat je deze aanvraagt

Hypotheken in Spanje historisch laag

Hypotheek tweede huis Spanje: hier moet je op letten

 

Andere blogs

Woonverzekering Spanje
Digital nomad
woning kopen in l ametlla del mar

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen