Betrouwbare makelaar in Spanje: 5 dingen waar je op moet letten

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Een betrouwbare makelaar in Spanje vinden kan lastig zijn. Niet omdat er bijna geen makelaars zijn. Die zijn er namelijk genoeg. Toch is het vooral als “buitenstaander” lastig om te weten op welke dingen je moet letten. Want welke dingen zijn er nou echt belangrijk bij een makelaar in Spanje. Hieronder zijn er 5 op een rij gezet.

 

1. API

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste als je opzoek bent naar een betrouwbare makelaar in Spanje. Een API (Agente de la Propiedad Inmobiliaria) betekent dat de makelaar gecertificeerd is. Hiervoor moeten de makelaars een opleiding volgen en de daarbij horende examens voldoende afronden. De titel wordt vergeven door het ministerie van Openbare Werken, Vervoer en Milieu. Ook betekend API dat de makelaars echte professionals zijn en dat ze bij vereniging van Makelaars horen. Deze vereniging waarborgt de professionaliteit en diensten die de desbetreffende makelaar uitvoert.

 

betrouwbare makelaar in spanje
Het logo van API, deze staat meestal ook bij de makelaar op de deur.

2. Positieve reviews

Een makelaar kan zichzelf nog zo goed verkopen op hun website, maar alleen klanten kunnen oordelen of ze ook echt zo goed zijn. Daarom is het belangrijk om naar de reviews te kijken. De meeste makelaars hebben reviews op hun site staan (net zoals wij dat hebben), wat natuurlijk altijd beter is dan geen reviews. Maar nog beter is om te kijken naar de reviews op Google. Als je googled komt er als het goed is een stuk bedrijfsinformatie aan de rechterkant te staan. En daar staan ook de reviews bij (als ze die hebben).

 

3. Reactietijd

Je bent naar de site gegaan en hebt een mail gestuurd, een contactformulier ingevuld of je hebt gebeld. Hoelang duurt het voordat je reactie terug hebt? Het is belangrijk om hierop te letten. Het kan natuurlijk zijn dat ze het heel druk hebben. Toch kan het ook betekenen dat ze niet vaak hun mails, formulieren of telefoon checken. En dat is niet wat je wilt. Want stel je voor, je wilt een woning verkopen en mogelijke kopers krijgen ook pas laat reactie terug. Grote kans dat ze dan verder gaan zoeken. Hetzelfde met een woning kopen. Stel jouw droomhuis komt voorbij, maar ze hebben je te laat gemaild of te laat geantwoord op de woning. Dat wil je liever niet.

 

4. Afspraken nakomen

Het kan altijd zijn dat een makelaar een mail een keer vergeet te sturen of antwoorden. Of dat een bezichtiging verplaatst moet worden. Aan het einde van de streep zijn makelaars ook maar mensen en niemand is perfect. Als dit vaker gebeurd en je begint een patroon te herkennen, wordt het misschien tijd om een nieuwe (wel betrouwbare) makelaar in Spanje te zoeken.

 

5. Onderscheidend vermogen

Er zijn heel veel makelaars in te vinden in Spanje. De vraag is nou eenmaal groot en daar wordt het aanbod op aangepast. Daarom is het belangrijk om te kijken waarom jouw makelaar nou beter, en vooral ook anders, dan de rest is. Oftewel waar ligt hun onderscheidend vermogen. Wat ons anders maakt dan andere makelaars is dat wij de Nederlandse taal spreken. Wij de lokale markt kennen, maar ook de Internationale klanten begrijpen. En dat wij gespecialiseerd zijn in 2e woningen.

 

Extra tip

Een kleine extra tip is om ook vooral je gevoel te volgen. De makelaar kan namelijk aan alle eisen die hierboven staan voldoen, maar heb je er zelf geen goed gevoel bij doe het dan vooral niet. En zoek dus nog even verder. Uiteindelijk is het niet niks. Je verkoopt namelijk een woning die je jarenlang thuis hebt genoemd. Of je koopt een woning waar je hopelijk heel veel mooie herinneringen gaat maken. Denk daarom goed na, maar volg vooral ook je gevoel. Wil je de woning nou wel heel graag, maar kan je het niet helemaal vinden met de makelaar? Neem dan een aankopend makelaar in handen.

 

Zoek je een betrouwbare makelaar? Neem dan vooral contact met ons op.

Andere blogs

Verkoopbegeleiding woning spanje
camping-salou
Cala Jovera strand in Tarragona

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen