Contrato de arras: wat is het en waar moet je op letten?

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Een contrato de arras is een onderhandse verkoopovereenkomst. Je kunt het zien als een privécontract tussen de eigenaar van een woning en de koper. Door betaling van een  voorschot reserveert de koper de woning en laten alle partijen zien dat ze de verkoop willen ondertekenen bij de notaris. Als koper betaal je een voorschot. Daarnaast wordt er zowel aan de kopende als de verkopende partij voorwaarden vastgesteld waaraan iedereen moet voldoen.

 

Een huis kopen is niet hetzelfde als goederen kopen in de supermarkt. Het proces vereist professionaliteit, legaliteit en procedurele aanpak. Omdat veel kopers de Spaanse taal niet spreken is het extra belangrijk om bij het ondertekenen van een contract precies te weten wat erin staat en indien nodig hier hulp bij te zoeken van een advocaat of aankoopmakelaar gespecialiseerd in Spaans vastgoed.

 

Contrato de arras: een onderhandse verkoopovereenkomst

 

Contrato de arras is een voorbereiding op de ondertekening van de woningverkoop bij de notaris.

Waarom ondertekenen de partijen niet meteen bij de notaris?

Dat kan wel, en gebeurt ook de partijen het eens zijn over prijs, termijn en er geen sprake is van een  financiering die extra tijd vergt. Want na het ondertekenen van contrato de arras, moet de koper vaak nog de hypotheek rond krijgen. Daarnaast zijn er nog tal van andere factoren die de ondertekening van de verkoopakte kunnen vertragen, zoals de annulering van eerdere lasten, verificaties van de eigendom, bezwaringen, vergunningen, financieringsaanvragen, een pandemie… Er zijn tal van uiteenlopende redenen die leiden tot het gebruik van deze voorafgaande overeenkomsten.

 

Contrato de arras ondertekenen: neem de tijd

Contrato de arras is een contract dat wij als makelaars agency opmaken voor de verkopende en de kopende partij. Je kunt het ook door een notaris laten opmaken, of indien je als particulier verkoopt dan zijn er ook templates te downloaden via het internet.
Maar let op, dit is wel een belangrijk contract, verkijk je hier niet op. Wij nemen altijd de tijd om alles in dit contract zo helder mogelijk uiteen te zetten voor alle betrokkenen. Zo zorgen we ervoor dat beide partijen exact weten waar ze aan toe zijn bij ondertekening bij de notaris. Van de sleutels van de garage tot en met een schuld bij de VvE (comunidad):  alle kopzorgen, groot of klein, na aankoop kunnen voorkomen worden als beide partijen duidelijkheid hebben over hun rechten en plichten.

 

Contrato de arras verificeren

Hoe kun je zeker weten of alles in een contrato de arras klopt? Als het ook nog allemaal in het Spaans is?

Ons advies: laat dit contract controleren door een advocaat, bijvoorbeeld Pals Solicitor. Of vraag je makelaar naar een goede advocaat in zijn of haar netwerk.

Wij werken samen met een advocaat die én Spaans én Engels spreekt. Mocht je gebruik willen maken van haar diensten, stuur ons dan even een bericht, dan brengen we je met haar in contact.

 

  • Persoonlijke gegevens: controleer of alle gegevens correct zijn. Van het paspoortnummer tot en met de bankgegevens.
  • Onroerend goed overdrachtsrecht (Identificación del bien transmitido):
    Bekijk of het vastgoed zowel in het kadaster als het register staat met de juiste titel.
  • Kosten, beperkingen of andere relevante omstandigheden: als koper wil je geen schulden op de woning (openstaande rekeningen, schulden bij de gemeente, schulden bij de VvE) ´overkopen´. Bij de notaris krijg je hier als koper ook duidelijkheid over.
  • Prijs In het contract staat de aankoopprijs en de hoogte van het voorschotbedrag.
  • Termijn In het contract staat wanneer de verkoop zal worden ondertekend bij de notaris. 


Let op: als er iets is dat je graag wilt laten opnemen in het contract dan kan dat. Overleg dit met je advocaat, notaris of makelaar. Tijdens de pandemie hebben diverse klanten van ons de reisbeperking laten opnemen in het contrato de arras. Omdat ze mogelijk vanwege de covid-crisis hun afspraken niet zouden kunnen nakomen. Gelukkig is dat in geen enkel geval gebeurd, maar het is wel logisch verzoek. Dit is een voorbeeld van een toevoeging op verzoek van de kopende partij, ook de verkopende partij kan dergelijke verzoeken doen. Zodat het echt een contract is die past bij de situatie van beide partijen. 

 

Meer lezen

Prijzen huurwoningen gedaald

Build-to-rent: een win-win voor huurders en investeerders

Woonhuisverzekering afsluiten voor je woning in Spanje

 

Andere blogs

3 calas
slaapkamer
Tarragona station

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen