Creixell: prachtige kustplaats met betaalbare woningen aan zee

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Creixell is een kustplaats om niet over het hoofd te zien als je Tarragona bezoekt. Het strand telt een aantal kleine duinen en is meer dan 2 kilometer lang. Het wordt vooral bezocht door gezinnen, ouderen en stelletjes. In de oude dorpskern geniet je van een prachtig uitzicht op zee. Creixell is een stad met in totaal 11 stadswijken. 

 

Creixell: de geschiedenis van een prachtige kustplaats

Creixell, dat eerste Morisques werd genoemd, kreeg op 22 maart 1190 stadsrechten van bisschop Ramon de Castellber van Barcelona. De naam komt uit de regio Alt Emporda, waar een plaats was genaamd Creixell de Mar (wat nu niet meer bestaat). In de 16e eeuw werd Creixell, net als de andere kuststeden rondom Tarragona voortdurend aangevallen door piraten. Morisques is inmiddels de naam van een wijk in de stad. De groei van Creixell is te danken aan een grote toename van het aantal Franse inwoners. In de jaren ´60 leefden de inwoners van de kustplaats vooral van de landbouw, maar in de jaren ´80 telde de gemeente nog maar 13 boeren. Sindsdien is het toerisme de belangrijkste activiteit van Creixell. Met name het weekendtoerisme en daarnaast het zomertoerisme. Creixell kent maar liefst 5 campings! Inmiddels telt Creixell  3.758 inwoners. Dat betekent dat het in de wintermaanden relatief rustig is.

 

Historische binnenstad met kerkklok van Julol

 

Creixell is bijzonder vanwege het hoger gelegen historisch centrum, namelijk 45 meter boven de zee. De modernistische klokkentoren van architect Julol sprint het meest in het oog. Josep Maria Jujol i Gibert was als architect één van de gezichten van het Catalaans modernisme,  art nouveau en jugendstil.

 

Een andere bezienswaardigheid is het 11e-eeuws kasteel, gebouwd als verdediging tegen de piraten die Creixell vaak aanvielen. 

 

creixell

 

Genieten van uitzicht over zee in bar El Mirador

 

Eén van de plekken om écht even een drankje te doen als je in Creixell bent is in bar El Mirador, te vinden in Carrer major 18. Je gaat hier niet naartoe voor de snelle service of extreem lekkere tapas. Zoek daarvoor een ander terras (althans, zomer 2021 is dit de ervaring). Maar ga er toch even naartoe en doe dit dan vooral voor het uitzicht! Met Jujols kerkklokken in je rug,  heb je vanaf het terras een prachtig uitzicht op zee. De plek doet daarom een beetje denken aan het Balcon Mediterraneo in Tarragona (het uitzicht op zee aan het einde van de Rambla).

 

creixell 

Creixell: de huizenmarkt

Als je in Creixell wilt wonen, of daar een tweede residentie wilt kopen, dan heb je meerdere keuzes. Een van de wijken van de stad, de binnenstad of nabij het strand. De gemiddelde huizenprijs in Creixell (augustus 2021) is 1.370 €/m2. Dat is een stijging van 0,4% ten opzichte van zomer 2020 (bron: Idealista)

 

Port Roma

Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar wat ik een bijzonder stukje Creixell vind zijn de witte huizen aan zee. Een aantal hebben zelfs hun tuin ín de duinen en staan vanuit de tuin op 1 minuut lopen in zee.

 

creixell

Klik hier voor de exacte locatie in Google maps

Diverse woningen kun je huren als vakantieadresje, zoals bijvoorbeeld deze villa waar ruimte is tot 7 personen.

 

creixell port roma

Je kunt er al een woning kopen vanaf 212.000 euro (zomer 2021). En de gemiddelde meterprijs in Port Roma, zo dicht aan zee, is 2.465 €/m2. 

Les Morisques

 

creixell

 

Vanaf 69.000 euro (zomer 2021) kun je iets kopen in deze meest noordelijke wijk van Creixell. Deze wijk ligt het verste af van het strand, maar het dichtste bij de snelweg. Het is een goede wijk om rond te kijken als je een losstaande woning met zwembad zoekt. Maar er zijn ook appartementen te koop vanaf 70.000 euro. De gemiddelde prijs van een woning in deze week is 200.000 euro, omdat de meeste woningen met tuin en zwembad zo´n 350.000 euro kosten. 

Bekijk hier de woningen in deze wijk op Idealista.

 

Terrein Creixell

In Creixell staan ook diverse terreinen te kopen. Vanaf 57.000 euro kun je al een terrein kopen (zomer 2021, Idealista). Let bij het aankopen van een terrein goed op de regels voor het wel en niet mogen bouwen op een terrein. In dit blogartikel vertellen we jou meer over het bouwen van je eigen huis op een terrein en waar je rekening mee moet houden.

 

Makelaar Tarragona

Ben je op zoek naar een woning in Creixell of wil je jouw woning graag snel én goed verkopen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder. 

Andere blogs

Bewoonbaarheidsverklaring Cédula de Habitabilidad
doen lente Barcelona
water en bergen

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen