Cruise ship terminal Tarragona Moll de Balears klaar in maart 2022

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Na 1,5 jaar kwam eind september opnieuw weer een cruiseschip vol toeristen aan in de haven van Tarragona. De nieuwe cruiseship terminal Moll de Balears is momenteel volop in aanbouw. In maart 2022 zal de 4 hectare tellende terminal worden geopend. Onder andere de Holland-American lijn heeft Tarragona opgenomen in hun reisaanbod.

 

Nieuwe cruiseterminal Moll de Balears Tarragona

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de werkzaamheden voor de haven die maar liefst 4 voetbalvelden groot is. De kosten voor aanleg: 35 miljoen euro. Zodra de werkzaamheden zijn voltooid, is er in de  cruiseterminal capaciteit voor twee cruiseschepen met een lengte van 230 meter. De cruisemarkt is echter zwaar getroffen door de pandemie. Hierdoor zullen er de komende weken nauwelijks cruiseschepen aankomen in de haven van Tarragona. Desondanks werkt de sector al aan een herstel van de activiteiten voor het seizoen 2022. Het totale oppervlakte van de haven in Tarragona is na de ingebruikname van de cruiseshipterminal in totaal 37.963 m2.

moll de balears

Tarragona ideale uitwijk voor Moll Adossat in Barcelona

Barcelona is ’s werelds op drie na grootste haven voor cruiseschepen. Er zijn slechts een aantal cruiseterminals die groter zijn in de USA (met name Florida). Moll Adossat in Barcelona kent maar liefst 7 terminals geschikt voor grote cruiseschepen. Al jaren komen op die manier miljoenen toeristen aan in de Catalaanse hoofdstad. In de hoogtijdagen was er in Barcelona niet altijd ruimte in de haven, waardoor de terminal in Tarragona een mooie uitwijk is voor de terminal in Barcelona.

De voordelen en nadelen van cruiseship toerisme

Cruisen is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Deze vroeger vrij exclusieve en dure manier van reizen is inmiddels uitgegroeid tot een massaproduct. In tien jaar tijd is het aantal cruisepassagiers wereldwijd bijna verdubbeld: van 17,8 miljoen in 2009 naar 30 miljoen in 2019. Hierdoor valt het cruisetoerisme tegenwoordig onder de categorie massatoerisme.

De komst van de cruiseschepen zorgt voor een economische impuls, denk maar aan de  miljoenen euro´s aan havengelden. Het creëert banen, zowel op de haven zelf, als de satellietbedrijven die diensten leveren. Ook zet de komst van duizenden toeristen van over de hele wereld Tarragona op de kaart. Echter kun je wel je vragen stellen bij het type toerisme dat je aantrekt via cruiseschepen. De ecologisten in Tarragona zijn dan ook niet blij met de komst van de cruiseschepen. Onder de hashtag #stopcreuers voeren zij behalve online ook offline actie tegen de vervuiling die de cruiseschepen en het massatoerisme met zich meebrengen.

 

moll de balears tarragona

 

Effect cruiseship toerisme op huizenprijzen

Wat de komst van het massatoerisme naar Tarragona via de cruiseschepen met de huizenprijzen in gaat doen is nog lastig te zeggen. Immers zijn het personen die 1 of 2 dagen zullen rondlopen in de Catalaanse stad, dit zal niet meteen een grotere stijging in de vraag naar woningen opleveren. Wat we nu al wel kunnen vaststellen is dat de arbeidsmarkt in en rondom de haven een boost zal krijgen. Personen die op zoek gaan naar een koopwoning of huurwoning in de binnenstad of in de nabijgelegen wijk Serallo of Barris Maritims. Dit wetende, is investeren in een pand in deze wijken voor de verhuur dus wellicht helemaal niet zo´n slecht idee.

Meer lezen culinair

 

Zo serveer je een goede vermut

Tarragona geniet nu ook van de Poké bowl

Restaurant Frida: de beste Mexicaan in town

 

Andere blogs

appartement torredembarra
woning kopen in l ametlla del mar
port-aventura

Abonneer op onze nieuwsbrief