Catalunya: daarom is het zo’n bijzondere Spaanse regio

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Catalonië is een van de rijkste gebieden van Spanje. Er wonen meer dan 7.5 miljoen waarvan 5,5 miljoen in de provincie Barcelona. De kustlijn is ruim 500 kilometer lang. Je kunt er genieten van de wijnen in de Penedes, Montsant en Priorat, de Romeinse overblijfselen aan de Costa Daurada (Tarragona), een vulkaanlandschap, kleine bergdorpjes, de Ebro-delta, natuurparken, prachtige stranden en natuurlijk bruisend Barcelona. Er is zoveel om van te genieten dat je je in Catalunya geen enkele dag hoeft te vervelen.

 

Barcelunya

De Catalanen die niet in de stad Barcelona wonen, noemen de stad wel eens grappend Barcelunya. Omdat de deelstaatregering van Catalunya in Barcelona is gevestigd en ook de pers, en er natuurlijk vanalles in de hoofdstad gebeurt (denk aan de grote hoeveelheden toeristen en FC Barcelona), draait het altijd veel om Barcelona. En de stad heeft ook een overvloed aan musea, cultuur en restaurants. Je kunt er weken op vakantie, bij wijze van spreken. Dat Barcelona heel anders is dan veel dorpen en andere steden in Catalonië, ga je merken als je de stad uit rijdt. Dat begrijp je als wanneer je vanuit Barcelona doorreist naar het noorden en de middeleeuwse dorpjes bezoekt. De rust van de natuur en de magie van de legendes
hebben niets te maken met de stadsdrukte. In het noordwesten adem je de frisse berglucht in en ontdek je een wereld op zich in de Vall d’Aran. Richting het zuiden kom je Romeinse overblijfselen tegen en kun je de Ebro-delta in.

barcelona

Afhankelijk van het seizoen je ski- of strandtas mee

En afhankelijk van het seizoen waarin je Catalonië bezoekt, neem je óf je ski’s óf je strandtas mee! Elk seizoen is geschikt om Catalonië te verkennen. In de zomer kun je er naar het strand, maar in de winter kun je er skiën (bijvoorbeeld in luxe skigebied Baquiera-Beret). De weersomstandigheden zijn sterk afhankelijk van waar je bent in de regio. Zowel de lente als de herfst is een goed moment voor een vakantie in Catalonië. In het voorjaar staat alles in bloei. Ook is het niet te warm om eropuit te trekken, maar daar staat tegenover dat het water vaak nog te koud is om in te zwemmen. ’s Avonds kan het erg afkoelen, zeker als je wat verder landinwaarts vakantie houdt. De prijzen zijn in de lente net zo hoog als in de zomer. Als je in juli of augustus gaat, is het bovendien verstandig vooraf te reserveren, rekening houdend met de stroom toeristen uit NoordEuropa en in augustus met de Spanjaarden, die dan zelf vakantie hebben. In juli en augustus vinden veel dorpsfeesten plaats. Er is altijd wel ergens een festival, een braderie of een openluchtbioscoop in een park of een amfitheatertje, of een concert op een dorpsplein. September en oktober zijn ook prima maanden. Het is dan niet meer zo warm als in de zomer, maar de temperatuur is nog wel aangenaam en er kan nog overal gezwommen worden. De scholen beginnen weer en het is niet meer zo druk.

baquiera

 

Overnachten in een kasteel of landhuis

Met een tentje op de camping, een simpele kamer in een hotel, een luxe suite in een kasteel, een landhuis of een B&B; de mogelijkheden voor overnachten in Catalonië zijn enorm.

Behalve hotels zijn dit ook goede opties voor overnachting:

MASÍA Voor iets écht bijzonders boek je een masía (Spaans) of mas (Catalaans). Veel van deze landhuizen uit de middeleeuwen zijn de laatste jaren grondig verbouwd en bewijzen dat het Catalaanse platteland heel goed samen kan gaan met luxe en verwennerij. Soms kom je ze ook tegen met de benaming can (Catalaans voor ‘huis’).

BED & BREAKFAST Veel B&B’s in Catalonië worden gerund door buitenlanders. Bijkomend voordeel is dat zij je alles over de omgeving kunnen vertellen. Vaak kun je er behalve het ontbijt, ook andere maaltijden gebruiken. Ook B&B’s kom je vaak tegen onder de noemer can (Catalaans voor ‘huis’).

CAMPINGS Overal in Catalonië vind je prima campings. Vooral aan de Costa Daurada is de kwaliteit van de campings goed, denk aan Camping Tamarit bijvoorbeeld en andere campings door de ANWB uitgeroepen tot zeer goede campings.

PARADOR Net als in de rest van Spanje, kom je ook in Catalonië zogenoemde paradores tegen. Deze staatshotels zijn vaak ondergebracht in bijzondere gebouwen, zoals een oud klooster, een middeleeuws fort of een nationaal monument. Op deze website vind je een overzicht van paradores in Catalonie.

Mastinell Cava & Boutique Hotel

 

 Meer lezen

 

Luxe villa´s skigebied Baqueira Beret uitverkocht 

Ik wil zo graag even met jou wandelen in Tarragona

Reus Airport: vlieg binnen 2 uur van Eindhoven naar Tarragona

Creixell: prachtige kustplaats aan zee met betaalbare woningen

 

 

Andere blogs

woning in salou
fietsen-Barcelona
woning kopen in l ametlla del mar

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen