Een masiá kopen in Spanje: zo doe je het slim

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Sinds de pandemie zijn de boerse dorpen en woningen op afgelegen plekken weer in trek geraakt. Als weekendhuis of investeringspand. Er wordt vooral gezocht naar landelijke plekken, waar je van het buitenleven kunt genieten en binnenshuis voldoende ruimte hebt. In Catalonië staan net als in andere Spaanse regio´s veel prachtige masia´s te koop. Een masia is een boerderij waar je bijvoorbeeld een Bed & Breakfast van kunt maken.

 

Zoeken duurt langer

 

In je zoektocht naar een landhuis op een prachtige locatie, zul je meer tijd nodig hebben. Want wat voor soort locatie zoek je precies? Moet het landhuis in de bergen staan? Of ook dichtbij zee? Wil je dat de woning dichtbij een (klein) dorp ligt en dat er buren in de buurt zijn, of vind je het ook goed om een woning te kopen die helemaal afgelegen ligt van de bewoonde wereld? In welke Spaanse regio wil je graag kopen? Is deze regio goed bereikbaar vanuit Nederland? Dit zijn een aantal vragen die goed zijn om te beantwoorden. Wij hebben klanten gehad die meerdere ontdekkingsreizen hebben gedaan door de regio om eerst de perfecte plek te vinden. En vervolgens pas de woning. Daar gaat soms wel een jaar of langer overheen.

 

Kitchen

 

Wat ga je ermee doen?

 

Een prachtige masia vinden op een fantastische (vakantie)locatie is natuurlijk heel erg mooi. Wij raden je aan om ook heel erg scherp te hebben wat je met de masia gaat doen als je die eenmaal hebt aangekocht.  Wordt het de hoofdwoning, een tweede huis of is het een investering?
Wat je ook kiest, besef wel dat het zwembad en de tuin ook onderhoud nodig heeft. Als je besluit er een aantal keer per jaar op vakantie te gaan, dan is het fijn om een oplossing te vinden voor deze onderhoudsvraag. Als je er het hele jaar door wilt wonen, schrijf dan ook op wat je hiervoor nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld schoolgaande kinderen? Zijn er scholen dichtbij die jou aanspreken? Houd je dan sporten in de natuur? Welke sporten kun je in de buurt doen? Wil je je bezighouden met het maken van wijn? Misschien is een landhuis met een bodega (zoals wij deze nu bijvoorbeeld verkopen) misschien meer iets voor jou. Let ook altijd goed op of er scholen, supermarkten en ontspanningsmogelijkheden in de buurt zijn. Ook de aansluiting op het wegennet en internet is iets om te controleren.

 

Bodega

Financiering voor een tweede woning

Woon je niet in Spanje dan is het belangrijk om rekening te houden met een voorfinanciering van de woning tussen de 40-60% van de aankoopprijs. Houd hier rekening mee bij het vaststellen van het budget. De rest van het bedrag kan via een Spaanse of Nederlandse hypotheek worden gefinancierd. Om deze financierong te krijgen moet je een zeer stabiele financiële situatie hebben. Via Spaansehypotheek kun je daar meer informatie over vinden. Maar jouw makelaar kan je ook in contact brengen met een bank. Daarvoor heb je wel een NIE-nummer nodig .

Meer lezen

Catalunya: daarom is het zo´n bijzondere Spaanse regio

Eindhoven – Reus: een populaire verbinding onder Nederlandse vakantiegangers 

Property management in Spanje: jouw vastgoed laten beheren door een professional 

Andere blogs

Verhuur vastgoed spanje
casalunya
appartement spanje

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen