Elektriciteitsprijzen in Spanje stijgen tot een recordhoogte

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

De prijs voor elektriciteit is in Spanje ten opzichte van vorig jaar met 188 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat is een recordstijging die 12% van de consumenten direct in de portemonnee raakt. Spanjaarden met een energiecontract met een vaste prijs hebben minder last van deze prijsstijging.

 

Wasje draaien tijdens daluren

De gemiddelde elektriciteitsprijs is momenteel 132,47 €/MWh bedragen. Tussen 3.00 en 4.00 uur ’s morgens is de prijs 114,74 €/MWh. Het duurste moment om al je huishoudelijke apparaten aan te zetten in Spanje is momenteel tussen 21.00 en 22.00 uur ’s avonds, dan betaal je 139,95 € per MWh bedragen, het duurst.

 

Van 80 naar 100 euro per maand

De prijsstijging in elektriciteit kost veel huishoudens minimaal 20 euro euro extra per maand.

Hierbij een overzicht van de gemiddelde elektriciteitsrekening (coste medio de la factura) in Spanje in 2021

prijsstijging elektriciteit

Was een gemiddelde elektriciteitsrekening begin 2021 nog zo´n 80 euro, inmiddels is het bedrag 106 euro per maand. Wat wel belangrijk is om hierbij te vermelden is dat de energierekening door gebruik van airconditioning in hete zomers sowieso altijd hoger uitvalt.

Reden van de prijsstijging

De prijs van elektriciteit wordt bepaald via een dagelijkse veiling waarbij producenten en kleinhandelaars de prijs van elektriciteit vaststellen. De marktprijs van energie is afhankelijk van de interactie tussen vraag en aanbod tussen opwekkers van energie en handelaars die de elektriciteit kopen.

In de afgelopen weken heeft de hitte de vraag naar elektriciteit doen toenemen. Om aan deze vraag te voldoen, moest een beroep worden gedaan op energiebronnen met hogere variabele kosten, zoals gas in een gecombineerde cyclus of steenkool. De prijs op de elektriciteitsmarkt is hoger omdat het onmogelijk is aan de vraag te voldoen met goedkopere bronnen zoals kernenergie of hernieuwbare energiebronnen.

Zelfvoorzienend zijn in energie

Het is jammer dat een land als Spanje, met zoveel zonuren, niet meer inzet op duurzame energie opgewekt via zonnepanelen. Vooral nu duidelijk wordt dat de vraag soms groter is dan het aanbod, ben ik benieuwd waarom het plaatsen van een zonnepaneel niet fiscaal aantrekkelijker wordt gemaakt zodat meer mensen groene energie kunnen opwekken en wonen in een zelfvoorzienend huis.

Wij werken als makelaar graag samen met partijen en aanbieders die hier een steentje in bijdragen, zoals bijvoorbeeld Groenpand (helaas nog enkel op in de Nederlandse huizenmarkt actief).
Ben jij een ondernemer of ken jij een bedrijf dat zich hard maakt voor meer groene energie in Spanje? Neem contact met ons op, misschien kunnen we samenwerken. 

Meer lezen

Hypotheek tweede huis in Spanje: hier moet je op letten

Belastingregels voor jouw tweede woning verhuren in Spanje

Spaanse woningmarkt 2021: veel kansen voor kopers

Andere blogs

Casalunya
Nit_de_Sant_Joan_Tarragona
3 calas

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen