Elektrische auto laden in Spanje via zonnepaneel op jouw woning

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Vanaf 2025 zijn elektrische wagens goedkoper dan vervuilende brandstof wagens. Verwacht wordt dat tegen 2040 er tussen de 266 miljoen tot 530 miljoen elektrische wagens zullen rondrijden. Logisch, want ze zijn schoner, beter voor het milieu en de portemonnee. Wil je investeren in de toekomst? Oriënteer je dan op een elektrische auto die je kunt opladen met de energie van jouw eigen zonnepanelen in jouw woning in Spanje. 

Elektrisch rijden in Spanje: een momentum

Ook in Spanje komen er steeds meer oplaadpunten bij. Je kunt deze vinden bij benzinestations en in stadscentra. De overheid stimuleert elektrisch rijden financieel en zal  milieu-onvriendelijke voertuigen in de toekomst gaan verbieden in bepaalde zones in de stad. De verkoop van elektrische voertuigen is in Spanje enorm toegenomen. Werden er in 2017 nog 8.416 100% elektrische voertuigen verkocht, tot en met juni dit jaar (2021) zijn er al 28.982 auto´s verkocht en geregistreerd. Kortom: deze sector zit momenteel extreem in de lift.

Slimme investering

Is thuisladen een optie, dan is laden met zonnepanelen een slimme investering. Hoe meer zonnevermogen, hoe beter, en dat zit in Spanje wel goed. Een rekensom. Je kiest een Volkswagen ID.3 (58 kWh / 145 pk). Volgens fabrieksopgave verbruikt dit model 15,5 kilowattuur per 100 kilometer. Rij je zo’n 15.000 kilometer per jaar, dan eigent de ID.3 zich per jaar 2310 kWh stroom toe. Je jaaropbrengst qua elektriciteit opgewekt via de zonnepanelen moet dan 300 kW. Daar heb je in Spanje tussen de 2 en 5 zonnepanelen voor nodig (volgens een berekening van Selectra.es).

 

Zonnepaneel op autodak 

Is een auto die zichzelf oplaadt met zonnepanelen op het dak fictie, of worden deze al verkocht?
Het antwoord is: ja. Steeds meer  grote automerken beginnen met het plaatsen van zonnepanelen op het dak. In de eerste instantie om de air-co, board computer en verwarming van stroom te voorzien. Maar enkele merken krijgen het ook voor elkaar om de auto op zonnestroom te laten rijden. Denk hierbij aan Sono Sion, Karma Automative Revero en Tesla.

 

Ben jij actief in de duurzaamheidsbranche in Spanje?

Ben je als professional actief in de duurzaamheidsbranche en ken jij de weg in Spanje voor het verduurzamen van woningen? Neem dan contact met ons op, wij werken graag samen met professionals die duurzaamheid net als ons een erg belangrijk thema vinden. Wij verkopen de huizen, jij helpt om ze zo duurzaam mogelijk te maken. Laten we samenwerken!

 

Meer lezen over zonne-energie in Spanje

Zonne-energie: de voordelen op een rij

Duurzame woning Spanje: de zonneboiler

Elektriciteitsprijzen stijgen tot recordhoogte in Spanje

Zonne-energie Catalonië: de aanbieders op een rij 

Airco met zonnepanelen kopen in Spanje 

 

Andere blogs

appartement La Pineda
Nit_de_Sant_Joan_Tarragona
zonnepaneel

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen