Etenstijden in Catalunya: even wennen aan het ritme

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Sta je daar, voor een dichte restaurantdeur. Het is toch 12.00 uur? Of 19.00 uur? Of je krijgt de melding dat een drankje kan, maar dat de keuken nog niet open is. Tja. De Catalanen eten simpelweg later op de dag. And when go to rome, do as the romans, Dus onze tip is om vanaf dag 1 dat je in Catalunya bent over te stappen en te wennen van dit nieuwe ritme. Zo kun je maximaal culinair genieten als je hier bent, zonder hangry te worden omdat je niet op tijd je eten krijgt.

ONTBIJT

Catalanen ontbijten doorgaans een stuk later dan wij in Nederland gewend zijn. Ze hebben er meestal al een paar uur opzitten als ze een café met een pasta (croissant of een zoet broodje) bestellen. Ontbijten gebeurt buiten de deur. Hotels en andere logeeradressen passen zich aan Europese maatstaven aan en de ontbijtjes zijn er uitgebreider dan aan de doorsnee Spaanse ontbijttafel.  In Catalunya is een espresso een cafe solo, espresso met melk is een tallat, koffie verkeerd een cafe amb llet, een thee een te en een kruidenthee un infusio. Dit zijn volgens de Time Out de beste plekken om te ontbijten in Barcelona


LUNCH

El dinar is voor Catalanen de belangrijkste maaltijd van de dag. Warm eten gebeurt tussen 13.00 en 16.00 uur. In de steden hebben werknemers steeds minder tijd om tussen de middag uitgebreid te tafelen, maar daarbuiten wordt nog strak aan de traditie vastgehouden. De hoofdmaaltijd bestaat uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Bijna overal kun je een speciaal geprijsd driegangenlunchmenu bestellen, dus wie zich aanpast aan het Spaanse ritme is bovendien een stuk goedkoper uit. Bij het menu zit meestal een drankje inbegrepen. De lunch sluit je af met een café.

 

catalunya


EL BERENAR

Dit wordt een paar uur na de lunch genuttigd, zo tussen 17.00 en 19.00 uur. Kinderen die uit school komen eten een klein broodje, maar typisch voor dit tijdstip zijn natuurlijk ook de welbekende Spaanse tapas. Een stuk tortilla, een schaaltje olijven, een bordje chips of een portie visjes en pa amb tomàquet. In cafés staan de meeste hapjes op de bar uitgestald. Je deelt ze met je tafelgenoot.

 

catalunya

Placa del Foro, winter 2021 (Tarragona)

DINER

De avondmaaltijd heet in Catalonië el sopar. De meeste Catalanen gaan niet voor 21.00 uur aan tafel en veel restaurants openen hun keukens pas op dat tijdstip om tot middernacht door te gaan. Klanten kunnen vaak zo lang blijven zitten als ze zelf willen en in het weekend is het heel normaal dat het tot 1.00 of 2.00 uur nog een drukte van belang is.

 

 Meer lezen over Catalunya

 

Luxe villa´s skigebied Baqueira Beret uitverkocht 

Ik wil zo graag even met jou wandelen in Tarragona

Reus Airport: vlieg binnen 2 uur van Eindhoven naar Tarragona

Creixell: prachtige kustplaats aan zee met betaalbare woningen

Andere blogs

Casalunya
woning in spanje
Tarragona station

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen