Geërfde woning in Spanje verkopen: hoe doe je dat?

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Een geëerde woning in Spanje verkopen is een goed idee wanneer je de woning niet gaat gebruiken of verhuren en je geen omkijken wilt hebben naar onderhoud. Hierbij een aantal stappen op een rij voor het verkopen van een geërfde woning in Spanje.

1. De erfenis aanvaarden

Veel mensen denken dat wanneer een familielid overlijdt, je meteen erfgenaam wordt. Dat is niet waar. Je moet naar de notaris om de erfenis te aanvaarden en officieel erfgenaam te worden. De notaris in Spanje zal je vragen om een overlijdensakte of het testament van de overledene, dus zorg ervoor dat je de juiste documenten meeneemt.

2. Belasting betalen aan hacienda

Na het aanvaarden van de woning of het vastgoed als eigendom in Spanje, heb je 6 maanden de tijd om de successie- en schenkingsrechten te betalen. In het Spaans heet dit:  Impuesto de Sucesiones y Donaciones. Het te betalen bedrag verschilt per Spaanse regio. Staat de woning in Aragon? Dan hoef je onder de 500.000 euro aan waarde geen schenkingsrechten. Ook op de Canarische Eilanden is de belasting zeer laag, net als in de regio Madrid, Extremadura en Murcia.

Hier kun je meer lezen over de belastingregels in Catalonië. Je betaalt de belasting aan de Generalitat de Catalunya, en dat kan ook online (lees hier hoe). 

Een ander kostenpost qua belastingen dis de gemeentelijke vermogenswinstbelasting moeten betalen, de la plusvalía municipal. Deze belasting wordt betaald bij elke overdracht van eigendom. Zodra de belastingen zijn betaald, teken je bij de notaris de akte van erfopvolging dit heet de escritura de adjudicación de la herencia. 

3. Woning verkopen of verhuren

Normaliter helpt een makelaar hierbij, maar is dit niet het geval zorg er dan na ondertekening voor dat de woning op jouw naam wordt gezet in het kadaster. Is dit eenmaal geregeld, dan kun je de woning officieel te koop aanbieden of verhuren. Woon je niet in Spanje en heb je weinig ervaring met het verkopen van woningen, contacteer dan een makelaar om je bij de verkoop te helpen. Vraag naar de voorwaarden: het percentage commissie, woningverkoop exclusief en andere voorwaarden, spreekt een makelaar jouw taal etc. Staat de woning die je wilt verkopen in Catalonië? Stuur ons dan gerust een e-mail voor meer informatie.

 

Meer lezen over woning verkopen in Spanje

 

Jubelton wordt mogelijk afgeschaft in 2022 

Luxe woning in Spanje verkopen: waarom daar een makelaar voor inhuren?

Woning kopen in Spanje of erven iets duurder in 2022 

 

Andere blogs

woning kopen in l ametlla del mar
woning kopen in l ametlla del mar
Casalunya

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen