Huis kopen en huren Spanje: voor veel jongeren financieel niet haalbaar

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Spaanse jongeren maken zich zorgen over 3 dingen: de toegang tot de arbeidsmarkt, de kwaliteit van de werkgelegenheid en huisvesting. Ook de klimaatcrisis is houdt veel jongeren bezig. Dit blijkt uit een enquête die in heel Spanje onder bijna 12.000 jongeren tussen 15 en 30 jaar is gehouden door Playground, een jongerenplatform dat een sociale impact wil hebben met het nieuws dat ze brengen.

Toegang tot de Spaanse huizenmarkt

Een goede huisvesting vinden is een probleem van veel jongeren in Spanje, zo blijkt ook weer uit dit onderzoek. Wat eraan toe te doen? De meeste jongeren stellen voor de huurprijzen in Spanje te regulariseren en te verlagen. En in lijn met de gangbare lonen van jongeren. Een extra steun en huurtoeslag zou hierbij welkom zijn (zoals de 250 euro huurtoeslag die minister Sanchez heeft beloofd).

Gemiddelde huurprijzen woningen in Spanje

Wat kost een gemiddelde woning in Spanje in de verhuur eigenlijk? Volgens een onderzoek, uitgevoerd door EP data in de nazomer van 2021, bedraagt de huurprijs in Spanje gemiddeld 674 euro per maand.

Natuurlijk er grote verschillen zijn tussen de provincies, gaande van 819 euro in Madrid en 769 euro in Barcelona tot 336 euro per maand in Lugo. Van alle regio´s zijn Madrid, Catalonië, Baskenland en de Balearen het duurst om een woning te huren, en Galicië, Castilië en Leon het goedkoopst.

Duurzame woningen

De jongeren uit het onderzoek maken zich overigens zorgen over de klimaatcrisis. Ze zouden graag zien dat  meer woningen en openbare gebouwen gebruik gaan maken van duurzame energie, zoals zonne-energie. Gelukkig is het aanbod van leveranciers in Spanje erg gegroeid, dus aan de aanbodkant ligt het niet (hierbij de aanbieders van zonne-energie in Catalonië op een rij).

 

Meer lezen

Woonhuisverzekering afsluiten

Belastingregels voor tweede woning verhuren in Spanje

Investeren in vastgoed: zo doe je het samen

 

Andere blogs

zwembad
woning kopen in l ametlla del mar
sitges

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen