Huis kopen in 2022 in Spanje? Lees eerst deze tips!

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

 

Is 2022 een goed moment om te investeren in een woning in Spanje? We kunnen hier geen eenduidig antwoord op geven. Het hangt namelijk erg af van jouw persoonlijke dromen en doelen voor de komende jaren. In deze blogpost vertellen wij jou wat de belangrijke afwegingen zijn om wel of niet in 2022 een woning te kopen in Spanje. Ook geven wij jou advies waar je rekening mee moet houden, en waar je kosten op kunt besparen. 

Right time, right place

Welke wijken zijn upcoming? Hoe gaan we wonen in de toekomst? Welke plek heeft goed internet om remote te kunnen werken? Welke faciliteiten heb je nodig om een mooi leven voor jezelf op te bouwen?

Los van hoe je slim kunt investeren in vastgoed, is het belangrijk om te weten wat voor jou het beste werkt. Als je geen kinderen hebt, geen grote spaarpot hebt en geen ambitie hebt om vaker van je leven te genieten in jouw woning onder de zon, is investeren in Real Estate Investment Trust (REIT) wellicht slimmer dan een investeren in een woning in Spanje. Je krijgt dan sneller een return on investment, het is minder risicovol omdat je er geen extra geld voor hoeft te lenen, plus het is voor jou minder belangrijk om een investering na te laten.

Zoek je een woning om jouw droom waar te maken, bijvoorbeeld omdat je op termijn naar Spanje wilt verhuizen of financieel vrijer wilt zijn (door jouw woning per direct te verhuren)? Wellicht is een woning kopen in Spanje dan wel het beste scenario voor jou. 

Wat verder helpt is kijken naar de markt. Is het rentepercentage laag? Kun je voor een goede prijs een woning kopen en deze per direct verhuren, waardoor je een mooie cashflow hebt op je investering? Als het antwoord daarop ´ja´ is, misschien is het dan nu wel the right time and the right place om te investeren.

 

Kies een slimme makelaar

In Nederland besparen veel kopers op de aankoopkosten door zelf voor makelaar te spelen. Dat is niet altijd slim.

Zo herken je een goede makelaar in Spanje:

– is op de hoogte van het bestemmingsplan (komt er een drukke weg achter je huis, of een groot gebouw?);

– weet wat een goede prijs is voor de woning;

– kan je vertellen of de woning gebreken heeft;

– kent de lokale markt goed, maar begrijpt ook jouw wensen als buitenlandse koper:

– is een goede onderhandelaar waardoor je geld bespaart.

Kortom: ga niet met de eerste de beste makelaar die je spreekt in zee en vertrouw op je intuïtie.

Investeer in onafhankelijk online hypotheekadvies

Voor het afsluiten van een hypotheek kun je naar je eigen bank stappen. Dat kan, maar beter neem je een onafhankelijke hypotheekadviseur in de arm. Deze partij scant namelijk de gehele markt af op zoek naar de beste lening voor jou. Partijdig advies van een bank kan je duurder komen te staan dan de investering in onafhankelijk advies.

 

Doe je huiswerk


Investeren in vastgoed is risicovol, vooral als je dit doet met vreemd vermogen. Het liefst investeer je in vastgoed met een lage instap (weinig eigen en geleend geld) en een groot rendement (maandelijkse bijschrijvingen of langetermijnwinst.)

Huiswerk nummer 1:
Wat is de meerwaarde van jouw woning over 30 jaar? Woningen worden over het algemeen meer waard als er schaarste ontstaat in de markt. Eén van de zaken waar woningeigenaars zich in Nederland zorgen over zouden kunnen maken is de babyboomgeneratie. Zij bewonen momenteel de meeste huizen in ons land. En dat is één van de redenen dat de overheid wel woningen bij laat bouwen, maar niet teveel. Wanneer deze generatie in het bejaardentehuis zit, komen er namelijk ontzettend veel woningen vrij. En zorgt de afnemende schaarste op de woningmarkt ervoor, dat de woningen in prijs gaan dalen. Dit besef helpt om te bepalen of de woning die jij koopt, en waar je deze koopt, een grote kans heeft om te stijgen of te dalen in waarde.

Huiswerk nummer 2:
Welke regio´s in Spanje doen het economisch goed? Welke gemeentes hebben florerende businesses, die altijd expat professionals nodig zullen hebben? Welke plekken zijn en blijven toeristisch? Hoe beter de regio het economisch gezien doet, hoe makkelijker jij de woning die je koopt kunt verhuren. Of weer kunt verkopen. Of, als je er niet voor kiest om remote te werken, zelf gemakkelijk een baan kunt vinden.

Veel succes en plezier met je woningoriëntatie in 2022! Ben je op zoek naar een woning aan de Costa Daurada? Laat ons weten wat je zoekt en wanneer je de woningen kunt bekijken via team@casalunya.com.

 

Bronnen gebruikt voor dit artikel:

Intermediair.nl
Boston Bay Podcast

 

Andere blogs

Casalunya
huis makelaar
zonnepaneel

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen