Huurgarantie verzekering afsluiten in Spanje: onze tips

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Een niet-betalende huurder kan een echte nachtmerrie worden voor wie zijn woning of appartement verhuurt. Hoe kun je je als verhuurder daartegen beschermen?  Door een huurgarantieverzekering af te sluiten in Spanje. Dit wordt een ´seguro de impago´ genoemd.

 

Economische maatregelen zoals de invoering van de ERTE (tijdelijk ontslag), de stijging van de werkloosheid vanwege de pandemie of de financiële tegenslagen van ondernemingen, hebben de vrees voor wanbetaling doen toenemen. Met als gevolg een forse groei van huurgarantieverzekeringen.

Een huurgarantie verzekering afsluiten in Spanje is de laatste tijd erg populair geworden. Volgens het laatste verslag van het Spaanse waarnemingscentrum voor huurverzekeringen (OESA) is het aantal nieuwe polissen dit jaar met 10 à 20% gestegen bij de traditionele verzekeraars en verdubbeld bij de nieuwe verzekeraars. De verzekeringen worden met name afgesloten in de grote steden, zo´n 60% van het totaal in 2021. 

 

Dit dekt een huurgarantieverzekering in Spanje

 

 

Het verschilt natuurlijk per verzekeraar, maar in de regel dekt de huurgarantie verzekering de volgende zaken:

– Dekking voor onbetaalde huur. Je wordt vergoed voor uitstaande huurbetalingen tot de gekozen termijn;

– Rechtsbijstand. De juridische kosten zijn gedekt wanneer een geschil ontstaat over de niet-betaling van de huur;

– Huurschade en herstelkosten. Bij accidentele schade worden de herstelkosten terugbetaald.

 

 

huurgarantieverzekering afsluiten in spanje

Foto:UnSplash

 

Voorwaarden voor huurgarantie verzekering afsluiten in Spanje

 

Je kunt niet zomaar een huurgarantie verzekering afsluiten in Spanje. Daarvoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Verzekeraars die een huurgarantieverzekering  aanbieden zoals  Arag en Mutua  zullen je vragen om diverse checks uit te voeren om te bepalen of een huuder een risico vormt.

 

Voorwaarden voor afsluiten huurgarantieverzekering:

 

– Het huurcontract mag niet meer bedragen dan 40% van het inkomen van de persoon die huurt om een verzekering af te kunnen sluiten tegen wanbetaling. Is de huurder een ZZP´er? Dan is het nodig dat de huurder de laatste 3 kwartalen laat zien van BTW-opgave bij de belastingdienst.

– De huurder mag op geen enkele lijst van wanbetalers voorkomen in heel Spanje. Hiervoor kun je de wanbetalers check uitvoeren via Idealista (zie onderaan dit blogartikel een link naar een blog met uitleg hierover).

– De arbeidsovereenkomst van de huurder, ook al is die voor onbepaalde tijd, moet voor meer dan één jaar gelden.

 

Let op: sommige huurders hebben misschien geen zin om mee te werken aan bovenstaande zaken. Wat je kunt doen een afspraak maken met de huurder. Als hij of zij via bovenstaande zaken de financiële solvabiliteit kan aantonen, kunnen jullie afspreken dat er geen borg hoeft te worden betaald, of een stuk minder.

 

huurgarantieverzekering afsluiten in spanje

 

Foto: UnSplash

 

Aanbieders huurgarantieverzekering in Spanje

DAS, Allianz, Arag, Mutua de propietarios, Caser zijn aanbieders van huurgarantieverzekering en in Spanje. Op de website Acierto kun je diverse offertes opvragen om te bestuderen welke verzekering het beste past bij jouw situatie en wensen. Je vult de postcode in van het huis dat je in de verhuur zet, per wanneer en wat de huurprijs is. Na het achterlaten van je naam, telefoonnummer en e-mail ontvang je een overzicht van de verzekeringen die bij jouw situatie passen, inclusief de waarderingen van andere klanten.

 

huurgarantieverzekering afsluiten in spanje

 

Meer lezen

Huurder in Spanje een wanbetaler? Doe de wanbetaler check van Idealista

Pedro Sánchez zegt huurtoeslag 250 euro per maand toe aan jongeren

Woning verhuren in Spanje: jouw rechten en plichten als eigenaar

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_cta title=”Op zoek naar een terrein?” button_text=”Neem contact met ons op!” _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”]

Ben je op zoek naar een terrein aan de Costa Daurada om daar een huis op te laten bouwen? Laat het ons weten, wij helpen jou graag vinden wat je zoekt!

Hieke & Alejandro

[/et_pb_cta][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default”]

 

 

Laat ons weten wat je zoekt!

 

Andere blogs

Baqueira Beret
zwembad appartement spanje
woning kopen in l ametlla del mar

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen