Hypotheek in Spanje: 5 adviezen voordat je deze aanvraagt

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Voordat je een hypotheek aanvraagt, is het goed om te weten aan welke eisen je moet voldoen om een hypotheek te krijgen en hoe de hypotheekmarkt in elkaar zit. Hierbij een checklist met 5 punten waar je aan kunt denken voordat je naar de bank stapt. Zo vergroot je de kans dat je deze ook daadwerkelijk zult krijgen.

 

1. Voldoen aan de financiële eisen

Bij het aanvragen van een hypotheek wordt er gekeken of je voldoet aan een aantal eisen. Eén daarvan is of je een vast inkomen hebt, stabiel al gedurende 6 maanden en de hoogte van je salaris. Je moet aantoonbaar geen schulden hebben, of zeer weinig. 
 

2. 20% van de vraagprijs hebben gespaard

 

Bij aankoop van de woning moet je zelf een deel van de vraagprijs voorfinancieren. Ben je inwoner van Spanje, is het je eerste koopwoning en kun je aantonen dat je een stabiel inkomen hebt? Dan gaat dit om 20 procent. Gaat het om een tweede woning en woon je niet in Spanje, of kun je in ieder geval geen stabiel inkomen uit Spanje aantonen? Houd er dan rekening mee dat je 40% van het complete aankoopbedrag zelf moet voorfinancieren. Over de rest van het bedrag, zo´n 60%, kun je bij de bank een hypotheek aanvragen.

 

 

3. Stabiel inkomen en werksituatie

 

Een hypotheek is een belangrijke vaste maandelijkse uitgave. Het is dus goed om van tevoren goed in te schatten hoe makkelijk je dit kunt betalen. Als het niet lukt om de hypotheek te betalen, loop je namelijk kans om het huis te verliezen. De vraag die je jezelf moet stellen en die de bank zal stellen is of jouw inkomsten voldoende stabiel zijn om deze financiële verantwoordelijkheid op je te nemen. Heb je geen stabiel inkomen en is je inkomen laag? Wacht dan nog even met het doen van een hypotheekaanvraag.

 

 

4. Vergelijk hypotheekaanbieders

 

Je kunt niet alles voor iedereen zijn, en dat geldt ook voor een bank. Terwijl jij jezelf gewoon ziet als een persoon, ziet de bank jou als een profiel. Op basis van de hoogte van jouw inkomen, jouw vermogen op de bank, je gezinssituaties etc. Bepaalde banken focussen zich op een bepaald profiel en hebben daar dan ook goed passende financiële producten voor ontwikkeld. Zo zijn er banken die investeerders steunen, waar andere banken meer bekend staan als een familiebank. 

Bekijk hier een lijstje met Spaanse banken waar je je kunt oriënteren op een hypotheek:

Deutsche Bank;

ING Cuenta Naranja;

BBVA

Open Bank

Banco Santander

Let bij het vergelijken goed op: wat zijn de rentepercentage en de voorwaarden. Zo kun je zelf al een goede selectie maken welke bank en wel financieel product het beste bij jou past. 

 

 

5.  Koop een woning die ook aantrekkelijk is voor de bank

Een huis in goede staat, met een goede ligging, in een veelgevraagd gebied, is aantrekkelijker voor de bank om te financieren via een hypotheek dan een eigendom dat in de toekomst minder makkelijk verkocht gaat worden. Bij het aanvragen van een hypotheek moet je eigenlijk dus ook een beetje de woning verkopen aan degene die jou de hypotheek toekent. Waarschijnlijk is dit iemand die de zone wel kent en jou hierover misschien geen vragen zal stellen, maar het is wel goed om te weten dat dit wel een punt van aandacht is voor de bank.

 

 

Heel veel succes met het uitkiezen van de juiste lening voor het kopen van jouw woning in Spanje! Ben je op zoek naar een financiering voor een woning in Tarragona en omgeving en weet je niet zo goed welke bank je moet uitkiezen? Stuur dan gerust even een e-mail, wij hebben contact met professionals bij banken die jou goed verder kunnen helpen. 

Meer lezen

Wil je meer lezen over het onderwerp hypotheek in Spanje?

Hypotheekrente in Spanje historisch laag zomer 2021

Investeren in vastgoed: it´s all about the mindset

Hypotheek tweede woning: hier moet je op letten

 

Andere blogs

Ontwerp zonder titel (88)
wijnproeverij
Tarragona stad

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen