Hypotheek in Spanje aanvragen als Zzp’er

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Je bent ondernemer in Spanje en bent benieuwd wat de regels zijn voor het aanvragen van een hypotheek. Hierbij zetten we op een rijtje aan welke eisen je moet voldoen voor het aanvragen van een hypotheek in Spanje als Zzp’er of eigenaar van een bedrijf. 

 

1. Overzicht inkomstenbelasting (IRPF)

 

Elk kwartaal betaal je als ondernemer in Spanje belasting over je inkomsten. Dit wordt in Spanje de Persoonlijke Inkomstenbelasting Aangiften (I.R.P.F.) genoemd. Bij het aanvragen van de hypotheek, dan zal de bank vragen om de aangiften van de laatste 3 jaar. 

 

2. Je arbeidsverleden

 

De bank denkt altijd in risico´s bij het afsluiten van een lening. En dus is het een kwestie van vertrouwen winnen, en dat doe je door feiten aan te dragen. Bijvoorbeeld door te laten zien dat je de afgelopen 2 jaar een stabiele werksituatie had. Stel dat je in loondienst zat voordat je startte als ondernemer, dan kun je jouw vida laboral laten zien. Deze kun je hier aanvragen. Ben je de afgelopen jaren eigen ondernemer geweest, dan zal er een solvabiliteitsberekening van jouw bedrijf worden gemaakt. Solvabiliteitsberekening is een rekenformule waarmee je de financiële gezondheid van je onderneming toets. De website van de KvK geeft hier een goede uitleg over.

 

 

3. Bedrijfsdossier  

 

Voor het aanvragen van een hypotheek als ondernemers zal gevraagd worden om een dossier aan te leggen. Daarin opgenomen moet worden: de geschiedenis van jouw bedrijf, een lijst van klanten en leveranciers en verschillende bewijzen van het fysieke bestaan van het bedrijf (denk aan afschriften van de huur van je kantoor bijvoorbeeld.) 

 

 

4. Geen andere schulden

 

De kans op het toekennen van een hypotheek is groter als je kunt aantonen dat jouw leningen of schulden niet meer dan 40% van jouw jaarinkomen beslaan of zullen beslaan. Stel dat je al een andere hypotheek hebt lopen, dan kun je de berekening daarop loslaten. Bereken daarbij ook andere (persoonlijke) leningen die je bent aangegaan.  

 

5.  Spaargeld

 

Eén van de belangrijkste documenten die moeten worden bijgevoegd is een lijst van het spaargeld dat je bezit. De hoogte van jouw spaargeld is één van de meest bepalende factoren voor het wel of niet toekennen van een hypotheek. De bank beredeneert dat wie spaargeld heeft, zijn hypotheek zal kunnen blijven betalen, ondanks dat de inkomsten teruglopen. 

 

Heel veel succes met het uitkiezen van de juiste lening voor het kopen van jouw woning in Spanje als Zzp’er of eigen ondernemer! Ben je op zoek naar een financiering voor een woning in Tarragona en omgeving en weet je niet zo goed welke bank je moet uitkiezen? Stuur dan gerust even een e-mail, wij hebben contact met professionals bij banken die jou goed verder kunnen helpen.

Wil je meer lezen over het onderwerp hypotheek in Spanje?

 

Hypotheekrente in Spanje historisch laag zomer 2021

Investeren in vastgoed: it´s all about the mindset

Hypotheek tweede woning: hier moet je op letten

 

Andere blogs

Energiecertificaat
tweede huis in spanje
Huis in Spanje

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen