Hypotheek in Spanje afsluiten: daarom zijn ze zo goedkoop op dit moment

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

De pandemie en de economische gevolgen hebben totaal geen gevolgen voor de rentetarieven. Ze blijven ontzettend laag, met als dieptepunt 1,45%. Verwachting is dat de rentetarieven tot einde jaar stabiel laag zullen blijven. De vraag is: welke factoren hebben invloed op de lage rentetarieven?

 

Strengere selectie

 Werden hypotheken eerst nog wat makkelijker afgesloten, nu is er een strengere selectie aan de voordeur bij veel banken. Dit is het directe gevolg van de vorige financiële crisis in Spanje. Dat betekent dat de financiële solvabiliteit van degene die een lening wil aangaan goed onder de loep wordt genomen. Banken nemen liever geen risico dat je de lening niet kunt terug betalen.

Voor een goedkope lening komen in aanmerking:

– Personen die meer dan 30% van de aankoop op de bankrekening hebben staan;

– Een stabiele arbeidssituatie hebben, zij het in loondienst, als ZZP´er (lees hier meer over hypotheek aanvragen als ZZP´er) of bedrijfseigenaar;

– Een gemiddeld salaris van ongeveer 2.000 euro per maand of meer.

 

Extra financiële producten

Banken verdienen behalve op de rentetarieven vooral flink op de extra financiele producten die je verplicht moet afsluiten bij bepaalde rentetarieven.

 

Denk aan:

– storting van salaris op rekening van bank waar je hypotheek afsluit;
– creditcard van bank waar je de hypotheek afsluit;
– opstalverzekering afsluiten bij de bank waar je de hypotheek afsluit;
– opstalverzekering afsluiten bij de bank waar je de hypotheek afsluit;
– pensioenplan opstalverzekering afsluiten bij de bank waar je de hypotheek afsluit;

 

Tip is om de kosten op een rij te zetten van al deze extra financiële producten. De kosten hiervoor kunnen soms hoog oplopen en worden niet altijd transparant gecommuniceerd door de banken.

 

Euribor historisch laag

De Euribor, de benchmark voor de meeste hypotheken in Spanje, staat op een  historisch dieptepunt van ongeveer -0,5%. Heb je een variabele hypotheek? Dan kun je bij de periodieke herzieningen profiteren van deze lagere Euribor.

Omdat banken minder kosten hebben voor de vaste hypotheken, kunnen zij hypotheken aanbieden aan  consumenten tegen 1% en nog steeds winst maken. Zodra de Euribor stijgt, worden de hypotheken weer duurder. Tot die tijd blijven de prijzen stabiel. In ieder geval tot einde 2021 en tot de Europese Centrale Bank (ECB) hun huidig monetair beleid blijft voeren dat  gunstig is voor kredietverlening in de eurozone.

 

Meer lezen over hypotheek in Spanje afsluiten

 

Hypotheek in Spanje aanvragen als Zzp’er 

Hypotheek in Spanje: 5 adviezen voordat je deze aanvraagt

Hypotheken in Spanje historisch laag

Hypotheek tweede huis Spanje: hier moet je op letten

 

Andere blogs

appartement torredembarra
Casalunya
Corporativa-Casalunya_029

Abonneer op onze nieuwsbrief