IBI betalen in Spanje: alles over deze belasting op jouw tweede woning

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

IBI betalen in Spanje: de brief met het te betalen bedrag aan impuestos sobre bienes inmuebles  viel deze maand weer bij menig tweede woning bezitters in Spanje op de deurmat. Wat is IBI, wanneer en hoe moet je deze betalen en hoe wordt het berekend? In dit blog lees je alles over de IBI.

 

IBI-belasting: wat is het?

 

De IBI (impuestos sobre bienes inmuebles) is een jaarlijkse gemeentelijke onroerendgoedbelasting. De IBI wordt berekend op basis van de kadastrale waarde van de woning (valor catastral).

 

Hoe wordt de IBI berekend?

 

IBI is een gemeentelijke belasting. Iedere gemeente is dan ook verantwoordelijk voor het vaststellen van het  percentage dat elke woningeigenaar aan de gemeente moet betalen.

De belangrijkste factor voor het berekenen van IBI is de kadastrale waarde van de woning of de kavel. 

Bezit je een woning van protecion oficial (NPO), dan betaal je slechts 50% IBI. 

Is er sprake van een zakelijke activiteit in of rondom de woning waar je IBI over moet betalen? Dan kun je 95% korting krijgen op het te betalen IBI-bedrag.
Indien jouw woning een zeer milieuvriendelijk energiecertificaat heeft, familias numerosas (grote gezinnen) : al deze situaties leveren ook fiscale korting op voor de IBI.

 

 

 

IBI: hoe kun je dit het makkelijkste betalen?

 

Ons advies aan iedereen die een tweede woning heeft in Spanje, is om de IBI-betaling meteen na aankoop van de woning te automatiseren via een automatische bankafschrijving.
In het Spaans heet dit: pago domicialiado of domiciliación

Op die manier voorkom je dat de IBI-envelop (te) lang in de brievenbus ligt en je te laat bent met betalen. En extra boetes moet betalen voor het overschrijden van de betalingstermijn. Deze boetes kunnen oplopen tot 20% van het IBI-bedrag. Dit regel je via de website van de gemeente waar de woning koopt. Je vult de kadastrale omschrijving van het onroerend goed in, je ID-nummer en de identificatiecode van het gemeentehuis. Dit kun je ook vinden in de IBI-brief. Of vraag je makelaar om je hierbij te helpen.

Betaal je liever elk jaar handmatig dan zijn dit de opties:

  • Aan het gemeentelijk loket;
  • Online betaling
  • Telefonische betaling
  • Betaling bij een bankautomaat via de barcode op de brief. Dit is in Catalonië een veelgebruikte manier van IBI betalen.
 
 

Veelgestelde vragen over IBI 

 

Ik koop een woning in juni. Per wanneer moet ik IBI betalen?

De IBI wordt altijd jaarlijks betaald. In de praktijk wordt deze belasting echter pro rata verrekend bij de koopakte tussen de koper en de verkoper. 

Welke jaarlijkse belasting moet ik nog meer betalen voor mijn tweede woning in Spanje?

Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie en van de gemeente. Als je de woning ook verhuurd, dan moet je rekening houden met aangifte van de IRPF (inkomstenbelasting).
Maar waar je sowieso rekening mee moet houden aan het begin van het jaar is de afvalbelasting zijn (basura). De basura kan echter ook worden aangerekend in de waterfactuur.

 

Wie betaalt de IBI bij verhuur van de woning?

 

De IBI moet worden betaald door de eigenaar van het onroerend goed (tenzij anders is bepaald in het contract). Het is de eigenaar die verantwoordelijk is vanuit de gemeente bekeken. 

 

Hoe wordt de kadastrale waarde vastgesteld?

De kadastrale waarde wordt door het kadaster bepaald volgens complexe technische regels en criteria en wordt elk jaar geactualiseerd door toepassing van een coëfficiënt. Bovendien moeten de kadastrale waarden ten minste om de tien jaar worden herzien om ze dichter bij de “marktwaarde” te brengen. De kadastrale waarde mag niet meer bedragen dan 50% van de marktwaarde van het onroerend goed (hoewel er tegenwoordig, na de crash van de markt, veel kadastrale waarden zijn die deze grens overschrijden).

Bovendien moet voor elk onroerend goed in de kadastrale waarde rekening worden gehouden met mogelijke factoren die de waarde verminderen, zoals de ouderdom van het gebouw, de staat van instandhouding: normaal, regelmatig, gebrekkig of bouwvallig, de functionele waardevermindering of ongeschiktheid (van toepassing op grond en constructie), al dan niet interieur, waardevermeerdering of economische waardevermindering…

Het is de taak van de gemeenteraad om ervoor te zorgen dat de waarden worden aangepast

Koop jij een woning aan de Costa Dorada of rondom Tarragona? Wij kunnen jou helpen met het betrouwbaar en slim aankopen van de woning en het instellen van zaken rondom gas, water, licht en IBI. Stuur ons een e-mail met wat jij nodig hebt, en dan nemen wij contact met jou op.

Andere blogs

Huis spanje
Tiny house
Sandra Robledo Ferrez

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen