Milieuvriendelijk wonen in Spanje: 4 trends om in de gaten te houden

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

De pandemie is voor veel mensen een wake-up call geweest om duurzamer te leven, wonen en werken. Wat is er allemaal mogelijk qua milieuvriendelijk wonen in Spanje en wat zijn de ontwikkelingen? Hierbij zetten we 4 trends voor milieuvriendelijk wonen in Spanje op een rij.  

 

1. CO2-uitstoot in gebouwen verminderen

 

Zonnepanelen, groendaken en energiezuinige apparatuur. De milieubewuste consument heeft ook in Spanje meer keuze bij de aanschaf van alles wat nodig is in en rondom de woning. Het merendeel van de CO2-uitstoot komt uit de bebouwde kom, dus wanneer je als woningeigenaar investeert in milieuvriendelijke installaties dan draag je écht je steentje bij.

 

2. Groene en duurzame hypotheken

 

Fiscaal voordeel geeft altijd een extra stimulans om het goede te doen. Denk maar aan het concept van statiegeld voor een flesje bier. Dat zet aan tot recycle-gedrag. Het concept van ´Green finance´ is hierop gebaseerd. Het wordt beschouwd als een manier om zowel tegemoet te komen aan de behoeften van de planeet als het kapitalisme. Wereldwijd zou de markt voor groene obligaties tegen 2023 2,36 biljoen dollar waard kunnen zijn. Je kunt duurzame financiering dus zien als een businessplan voor de planeet.

Een mooi voorbeeld van green finance voor de vastgoedmarkt is de duurzaamheidskorting die de Rabobank geeft als je een energiezuinige woning koopt. Koop je een duurzame woning dan ontvang je bij het afsluiten van een hypotheek bij de Rabobank korting van 0,10% op de hypotheekrente (2021).

Ook in Spanje zijn er ´hipotecas verdes´. Triodos Bank was in 2013 een pionier in het koppelen van een rentetarief aan de energiebeoordeling. Het aanbod omvat gemengde of variabele tarieven en de prijs varieert van de goedkoopste, Euribor + 1,05% voor A+ certificatie, tot de duurste, Euribor + 1,29% voor G-klasse.


Hierbij een aantal Spaanse aanbieders van ´groene hypotheken´ op een rij: 

 

groene hypotheken

 

Bron: artikel over aanbieders van groene hypotheken , El Pais 

 

3. Circulair bouwen

Duurzaam bouwen wint terrein in Spanje. In juni 2020 heeft de Raad van Ministers de Spaanse namelijk een strategie voor de circulaire-economie (EEEC) 2030 goedgekeurd.

Daarin zijn de volgende doelen opgenomen*:

  • 15% minder afvalproductie;
  • 50% minder voedselverspilling binnen huishoudens;
  • 20% minder voedselverspilling in de productie- en toeleveringsketens;
  • 10% meer hergebruik van huishoudelijk afval;
  • toepassing van de circulaire-economie in de architectuur;
  • 10% efficiënter watergebruik;
  • 10 miljoen ton minder CO2-uitstoot van broeikasgassen.

Circulair bouwen betekent dat alle producten, materialen en grondstoffen telkens kunnen worden hergebruikt. Zo ontstaat er een gesloten kringloop van voorraden, zonder schadelijke emissies naar lucht, water en bodem. Circulariteit gaat uit van een wereld zonder afval, in plaats van steeds nieuwe producten aanschaffen, gebruiken en weggooien.

De Spaanse vastgoedsector zal dus steeds meer circulair worden, dit schreven we ook al in een eerder gepubliceerd blog over circulair bouwen.

 

4. Slimmer en milieuvriendelijker wonen met Internet of Things

 

Internet of Things (IoT) speelt straks een rol in alle facetten van ons leven: werk, privé en onze omgeving. Het aantrekkelijkste aspect van deze technologie is dat we dankzij connected devices onze levenskwaliteit kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door een meer comfortabel ecosysteem te creëren in huis, waardoor je energie bespaart én duurzamere routines integreert.

Dura Vermeer was de eerste die in Nederland ´de slimste woning´ introduceerde. Zij ontwikkelden in 2017 een systeem dat woningen zelflerend maakt wat betreft de gebruikspatronen van bewoners met als doel energiebesparing en het gezond houden van het binnenklimaat.

Spanje staat aan de vooravond van grote groei van smart homes. Domotica zal in Spanje met 300% groeien tegen 2024, volgens experts. Vastgoedontwikkelaars kunnen niet meer om de mogelijkheden van IoT heen en er komen ook steeds meer smart devices op de markt. Telefonica en andere aanbieders van IoT-netwerken werken constant aan de verbetering van het netwerk. Kortom: een ontwikkeling om te volgen!

Meer lezen

Hypotheek tweede huis in Spanje: hier moet je op letten

Belastingregels voor jouw tweede woning verhuren in Spanje

Spaanse woningmarkt 2021: veel kansen voor kopers

 

Andere blogs

Huis spanje
zee en bergen
Costa Dorada

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen