NIE nummer aanvragen

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Als je nog nooit in Spanje bent geweest, of alleen op vakantie, heb je er vast nog nooit van gehoord. Het NIE nummer. Als je daarentegen voor langere periode in Spanje bent geweest. Of nog waarschijnlijker, je bent op zoek naar een woning in Spanje. Dan weet je wat het is en hoe lastig het is om één te bemachtigen. Daarom is hieronder alles op een rij gezet.

Wat is een NIE nummer?

Het NIE (Número de Identificación de Extranjero) nummer is eigenlijk hetzelfde als het Nederlandse BSN nummer. Daarom geldt ook dat je het NIE nummer maar één keer in je leven hoeft aan te vragen. Alleen kan je in Spanje dus echt niet zonder. Voor alle officiële handelingen heb je een NIE nummer nodig. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Aankoop en verkoop van onroerend goed;
 • Het aangaan van een huurcontract;
 • Een arbeidsovereenkomst;
 • Het aanschaffen van een telefoonabonnement, bestellingen online en aankopen boven de 2000 euro.
 

Hoe kom je aan een NIE nummer?

Er zijn drie manieren waarop je een NIE nummer aan kan vragen:

 • Het Spaanse consulaat in je thuisland (doorlooptijd: ca 12 weken)
 • Via de lokale politie oftwel policia local, dit is de lokale Spaanse politie (kost ca 10 euro maar is een administratief doolhof)
 • Via een extern bedrijf/ persoon die je erbij helpt (iets duurder, maar scheelt een hoop stress)
 

Het Spaanse consulaat

Er is de mogelijkheid om het bij het Spaanse consulaat te doen in je thuisland. In Nederland is deze gevestigd in Amsterdam. Dit is niet de snelste oplossing, aangezien het consulaat het opstuurt naar de vreemdelingenpolitie in Madrid. Dit proces kan tot 8 weken duren. Kies je voor deze manier? Dan zijn dit de documenten die je nodig hebt:

 

Via de lokale politie/ policia local

Ondanks dat dit de goedkoopste manier is, is dit ook de manier waar je de meeste grijze haren van krijgt. Aangezien het een Spaans administratief doolhof is. Hieronder zijn de stappen toch uitgelegd.

 • Een afspraak maken doe je via de website van de policia local. De site is in het Spaans, maar de stappen zijn niet moeilijk. Eerst vragen ze om de provincie waar je hem aan wil vragen. Bij de volgende stap kies je voor de optie “POLICIA-ASIGNACION DE NIE”.

Vervolgens is het handig om direct alle documenten mee te nemen die ze nodig hebben, om te voorkomen dat je onnodig terug moet. Waardoor het nog langer kan duren. De documenten die je nodig bent zijn:

 • Vul dit formulier (de EX15) twee keer in.
 • Vul dit formulier (Modeltarief 790 Code 012)ook in en bepaal hoe je gaat betalen (€9,84)
 • Een geldig identiteitsbewijs (Origineel en een kopie)
 • Pasfoto’s (kleur)
 • Waarom je een NIE nummer nodig hebt. Bijvoorbeeld vastgoed in Spanje kopen.
 • Een geprinte bevestiging van je afspraak.

Als je deze stappen allemaal doorlopen bent, kan je doorklikken en kom je op de pagina waar je een afspraak plant. Het kan zijn dat er (NO HAY SUFICIENTES CITAS DISPONIBLES) te staan komt, dan zijn er momenteel geen afspraken beschikbaar. Probeer het dan op maandag ochtend om 8 uur weer of om 00.00 uur ’s avonds. Dat is de tijd dat er nieuwe afspraken gemaakt worden.

Als alles afgerond is krijg je een e-mail met de afspraakbevestiging. Print deze uit. Zonder deze bevestiging wordt je niet geholpen op het politiekantoor.

De afspraak zelf stelt niet veel voor. Zolang je zelf alle benodigde documenten meeneemt. Belangrijk is om niet te laat komen, de politie wacht niet op je. Daarna moet je de leges hiervoor nog betalen bij de bank. Is dat gedaan, dan ga je weer terug naar de policia om de betaling te bevestigen. 

Het kan zijn dat je het NIE nummer niet direct meekrijgt, aangezien de aanvragen meestal later op de dag verwerkt worden. Als dit het geval is, moet je in de middag even teruggaan om het op te halen.

 

Via een extern bedrijf/ persoon

Er zijn verschillende bedrijven (die tegen betaling) helpen om een NIE nummer aan te vragen. Een betrouwbare partij hiervoor is Euro Economics Barcelona. Heb je een NIE nummer nodig in Tarragona? Dan kunnen wij je in contact brengen met een servicekantoor. (Kijk daarvoor onder aan deze blog.) Hierbij lever je de documenten aan die ze van je vragen en dan regelen zij het verder. Niet de goedkoopste optie, wel de minst stressvolle. Voor de documenten die jezelf aan levert, ga je naar de notaris. Dit kost ongeveer €50. Dit komt bovenop de prijs. 

NIE nummer nodig in Tarragona? Servicekantoor NIE nummer Tarragonna

Andere blogs

Corporativa-Casalunya_029
wijnproeverij
appartementen met zwembad

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen