Pedro Sánchez zegt huurtoeslag 250 euro per maand toe aan jongeren

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Goed nieuws voor jongeren (20-35 jaar) voor wie het vinden van een huurwoning lastig is. Als je in deze leeftijdscategorie valt en een gezamenlijk inkomen hebt van 23.750 euro of lager, dan heb je voortaan recht op een huurtoeslag van 250 euro per maand. Dat maakte de Spaanse minister Pedro Sanchez deze week bekend.

Omdat het voor veel mensen in Spanje lastig is om een betaalbare koopwoning te vinden, groeit het aantal huurders. Nederland was al veel langer een ´huurland´, maar in Spanje is huren pas gangbaarder geworden sinds de crisis. Toch is het voor veel starters  financieel niet makkelijk om de huur te betalen. Om de huurmarkt een boost te geven en de jongeren tegemoet te komen, trekt de Spaanse overheid nu de portemonnee.

Spaanse jongeren helpen eerder het huis uit te gaan

Wanneer je aan de eisen voldoet, dan heb je maximaal 2 jaar recht op een huurtoeslag van 250 euro. Dat is in totaal toch een bedrag van 6.000 euro aan hulp om de huur te betalen. Hij noemt dit de ´bona joven´, een soort jongerenvoucher. Hij deelde ook mee dat, in het geval van de meest kwetsbare gezinnen, deze jongerenvoucher kan worden aangevuld met meer directe huursubsidies tot 40% van de huurprijs.
Eén van de redenen om jongeren te helpen is omdat jongeren in Spanje veel later dan in andere Europese landen uit huis gaan. Dat heeft deels te maken met de cultuur, maar is ook een financiële kwestie: om op jezelf te gaan wonen is nou eenmaal een stabiel inkomen nodig. Je moet het simpelweg wel kunnen betalen.

Meer vraag dan aanbod van huurwoningen nijpend probleem in heel Spanje

Hoewel Sanchez degene is die nu het goede nieuws vertelt, is deze maatregel niet nieuw. Zapatero voerde deze in zijn regeringsperiode ook al in, toen ontvingen de jongeren die voor de huurtoeslag in aanmerking kwamen 210 euro per maand. Rajoy zette deze huurtoeslag weer stop. Nu is het Sanchez die opnieuw de huurders financieel helpt.

Gonzalo Bernardos, hoogleraar economie aan de universiteit van Barcelona vindt het opnieuw invoeren van de huurtoeslag onzin, deste meer omdat hij verwacht dat deze in de volgende regeerperiode wellicht weer zal worden aangepast.  Volgens hem ligt het probleem niet bij de huurders, maar in de aanbodkant. De vraag naar huurwoningen is groter dan het aanbod, zegt hij. Een huursubsidie is daar geen oplossing voor.

 

Meer lezen

 

Woning verhuren in Spanje: jouw rechten en plichten als huiseigenaar

 

Woonhuisverzekering afsluiten

 

Belastingregels voor tweede woning verhuren in Spanje

 

Investeren in vastgoed: zo doe je het samen

 

Andere blogs

martin-kupers
kopen huurwoning
Woning spanje

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen