Prefab huis kopen in Spanje

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Minimalistisch wonen neemt een vlucht, ook in Catalonië. Eerder vertelden we je al over de mogelijkheid om in een tiny house te wonen. Ook zien we een toename van 3D geprinte woningen in Spanje. In dit artikel delen we meer informatie over de markt voor prefab huizen in Spanje.

 

Prefab huis in Spanje kopen: de aanbieders op een rij

NEVO

Een serieuze prefab house aanbieder is Spanje is Nevo, een Andalusische bedrijf. Zij bieden oplossingen voor modulaire ruimtes, waaronder complete keukens en tiny houses. Vanaf 25.000 euro (in 2021) kun je via Nevo een prefab huis aanschaffen. Ze printen deze eerst met een 3D printer (waaronder de slaapkamer en de badkamer) en doen de finishing touch ter plaatse. “Het is een plug & play systeem; ideaal om te gebruiken voor een camping, hotel en de losse kamers ook als onderdeel van een ziekenhuis”, benadrukt José Batlles, commercieel directeur van Nevo. “We leveren het aan met een compleet interieur. Bij de productie ervan verbruiken we zo min mogelijk water, wat beter is voor het milieu.”

Je kunt de prefabs ook bestellen als bedrijfsruimte (zie Nevo Business) en gemeentes kunnen deze ook gebruiken als stadsmeubilair, denk aan een openbaar toilet of een gemeentelijk loket (zie Nevo City).

 

prefab huis in spanje kopen

 

ÁBATON

Architectenbureau of studio Ábaton kwam al in 2014 met een ecologische oplossing voor een kleine prefab tiny house genaamd ÁPH80. Terwijl andere prefab bouwers al snel meerdere modellen aanbieden is dat bij Ábaton niet het geval en gaat het in feite om een model prefab woning dat makkelijk te verplaatsen is.

 

Meer informatie over Ábaton

 

prefab huis spanje

 

 

Andere aanbieders (waaronder in Catalonië) zijn:

Facil House

The Concrete Home (prefab huizen in Barcelona)

Casas Natura (Barcelona)

Smart Living

 

Prefab huis plaatsen op een terrein: de regels

Om de regels goed te begrijpen leggen we je eerst het verschil uit tussen stedelijke, bebouwbare en rustieke grond.

Stedelijke grond is grond opgenomen in het stadsplan van een stad of gemeente en heeft een vergunning om op te bouwen. Het gebied beschikt over een watervoorziening, elektriciteit en geeft toegang tot stedelijke infrastructuur zoals wegen. Sommige grond is nog niet stedelijk maar kan dat wel worden naarmate de steden groeien.

Rustieke of landelijke grond is grond die in het Algemeen Stedenbouwkundig Plan wordt aangemerkt als grond die niet bebouwd kan worden. Reden: deze is bestemd voor landbouwdoeleinden.

Er zijn twee soorten rustieke grond:

Normale onbebouwde grond: deze grond mag in de regel niet worden gebouwd. Maar in bepaalde gevallen en op basis van specifieke lokale wetgeving mag dat wel. Vraag de exacte regels aan je makelaar of architect.

Beschermde onbebouwde grond: dit is plattelandsgrond met een specifieke bescherming waar elke vorm van bebouwing is verboden. Denk aan natuurgebieden.

 

prefab huis spanje

 

Waar mag je een prefab huis in Spanje neerzetten?

Daar is geen generiek antwoord op te geven. Elke Spaanse regio is anders, ook qua wet- en regelgeving. Catalonië bijvoorbeeld is een stuk strenger dan Valencia.

Het eerste wat je moet doen als je overweegt een geprefabriceerde woning te bouwen op een terrein, is de gemeentelijke wetgeving raadplegen. Als die niet bestaat, zult u moeten kijken naar de provinciale, regionale en nationale wetgeving. Een lokale architect (zoals Paul Draaijer met wie wij samenwerken in Tarragona) is op de hoogte van de lokale wetgeving in Catalonië en specifiek Tarragona en omstreken.

Zoals hierboven vermeld, verschillen de eisen voor het bouwen op het platteland van gebied tot gebied. Sommige Spaanse regio´s overwegen de bouw van woningen op het platteland als dat noodzakelijk is om de daar uitgeoefende activiteit in stand te houden. In dit geval zou het mogelijk zijn een huis te bouwen, of het nu geprefabriceerd is of traditioneel.

In 2016 werd in Galicië een wet aangenomen die gebouwen op het platteland toestaat, zolang ze bestemd zijn voor gebruik in de landbouw, veeteelt of toerisme, zoals campings en plattelandshotels, naast andere doeleinden. Zo kunnen bijvoorbeeld personen wiens beroepsactiviteit afhangt van de exploitatie van de boerderij, er gaan wonen en daarom een huis bouwen om er te verblijven.

De maximale bebouwde oppervlakte, de stijl, de afstand tot andere finca’s of de hoogte die het huis mag bereiken, hangt weer af van de wetgeving van de betreffende lokale overheid. In Castilla-La Mancha, is het mogelijk een vrijstaande woning te bouwen zolang het perceel ten minste één hectare groot is en de plattegrond van het huis niet groter is dan 200 m2.

prefab huis spanje

 

Enthousiast geworden over het aanschaffen van een Tiny House in Spanje? Neem dan een kijkje op onze pagina voor tiny houses.

Meer lezen

–  Tiny house in Catalonie: het kan wél! 

3D geprinte woning in Spanje

Huis bouwen in Spanje: zo gaat het in zijn werk

Andere blogs

appartement La Pineda
Tarragona station
zee spanje

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen