Proptech zet ook de Spaanse vastgoedmarkt op zijn kop

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Proptech staat voor vastgoedtechnologie (property technology) . Het is een beweging overgewaaid uit Engeland en wordt in de Verenigde Staten ook wel ReTech genoemd. De vastgoedwereld is voorgoed verandert door deze real estate technology die het ontwerpen, bouwen, gebruiken, waarderen, (ver)huren, (ver)kopen en beheren van gebouwen enorm verbetert. 

 

Proptech: de digitale transformatie van de vastgoedmarkt

Binnen de vastgoedwereld was er jarenlang geen noodzaak om te innoveren. Maar net als in de meeste branches, is het de vernieuwende technologie die veel meer mogelijk maakt en de branche op zijn kop zet. Behalve in vastgoed zie je dat ook binnen de financiële wereld (proptech), voeding (foodtech) en de medische wereld (medtech). Proptech schudt binnen vastgoed ook aan de traditionele muren van de branche, en dat is maar goed ook. Want de consument van nu verwacht meer transparantie, snelheid en meer digitalisering.

De voordelen van Proptech (volgens Proptech.nl):

  • Het organiseren, analyseren en het extraheren van de belangrijkste objectgegevens;
  • Virtueel door objecten wandelen zonder de stoel te verlaten;
  • Sneller dan ooit het huis van je dromen vinden;
  • Inzicht krijgen in de bezetting van objecten;
  • Werken vanuit (en wonen in) gedeelde kantoorruimtes;
  • Het beheren van objecten en vastgoedportefeuille met behulp van een digitale dashboard;
  • Crowdfunding van vastgoedprojecten.

De boom van proptechs 

Proptech is ontstaan in de jaren ´90, toen er betere software voor real estate op de markt kwam. Fase 2 startte met de internetrevolutie. Al deze technologie werd ingezet voor intern gebruik van de makelaars en vastgoedontwikkelaars. In de derde fase, noem het toeval of niet, startte tijdens de vastgoedcrisis in 2008. Toen werd de technologie in vastgoed met name ingezet om beter aan de wensen van de klant te voldoen. Inmiddels bestaan er in Spanje meer dan 300 vastgoed start-ups, gebruik makend van machinelearning, Big Data, VR en AR, Blockchain, Drones en slimme sensoren.

Proptechs in Spanje

De vastgoedmarkt in Spanje heeft op jaarbasis een waarde van 6 biljoen USD. Een mooie markt voor investeerders en start-ups om in te stappen dus.

Een voorbeeld van proptech start-ups met succes in Spanje: 

Housfy

Housfy is een B2C-platform dat het voor particulieren mogelijk maakt om hun huis grotendeels online te verkopen. Onder de aandeelhouders van het technologische platform bevinden zich Andrés Bou, Horacio Martos en Marc Canaleta, oprichters van het Spaanse videospelbedrijf Social Point, en Iñaki Ecenarro, mede-oprichter van Trovit.

Spotahome

´We visit rental properties so you don’t have to´, bespaar tijd energie en geld en vind jouw nieuwe woning 100% online. Dat is de belofte van dit huurdersplatform. Spotahome is bedacht door  Alejandro Artacho, Bruno Bianchi, Hugo Monteiro en Bryan McEire, die tijdens hun wereldreis dat het huren van een huis zo gemakkelijk moet zijn als een online aankoop. 2 uur na het lanceren van hun start-up in Madrid, diende de eerste huurder zich aan.Inmiddels is Spotahome gevestigd in 36 steden in 16 landen in Europa en ook in  het Midden-Oosten.

Housell 

Volgens diverse bronnen bezit Housell 60% van de proptechmarkt in Spanje. Dit online makelaarskantoor verkocht in 2018 meer dan 1.000 objecten, goed voor een omzet van ca. 4,3 miljoen euro. Het bedrijf is in 2017 is opgericht door de Spaanse ondernemer Guillermo Llibre, met de aanvankelijke steun van Haya Real Estate, het voormalige bedrijf van de oprichter. 

Badi

Badi is een platform en app dat vraag een aanbod bij elkaar brengt rondom het huren en verhuren van een kamer of appartement. Momenteel is het platform te gebruiken in Barcelona, Madrid, Londen en Berlijn. Badi wordt ook wel het ´Tinder voor huurders´ genoemd, omdat het kamergenoten bij elkaar brengt. De proptech is opgericht in 2016 door Carlos Pierre en had in 2019 al meer dan 300.000 kamers te huur. Badi haalde in totaal 39 miljoen euro op via 5 financieringsrondes om de expansie van het platform te bekostigen.

Meer lezen over proptechs:

– Andere proptechs om in de gaten te houden in Spanje zijn: KasazBrickbro, Housers, Bricks&People, Inveslar, StockCrowdIN e Inviertis, Madiva, Betterplace, Restb, Tinsadigital en Belbex. En natuurlijk wijzelf, want zoals we in ons manifest uitleggen gebruiken ook wij zoveel mogelijk de technologische mogelijkheden bij de verkoop van woningen in Catalonië.

In deze post kun je een overzicht vinden van álle proptechs in Spanje.

 

Andere blogs

woning spanje
sleutels huis
woning spanje

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen