Santuari de la Mare de Déu de Montserrat, de “andere” Sagrada Familia

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Iedereen kent het onvoltooide bouwwerk dat in Barcelona staat. Met het tragische verhaal dat Antoni Gaudí zijn eigen bouwwerk nooit af gaat zien. Een uurtje rijden vanaf Barcelona staat er daarentegen de “andere” sagrada familia, de Santuari de la Mare de Déu de Montserrat in Montferri. Afgemaakt en wel. Een stukje kleiner, maar daarom niet minder indrukwekkend.

De geschiedenis van de Santuari de la Mare de Déu de Montserrat

Aan het einde van de 19e eeuw kwam er een traditie tot stand onder de inwoners van Montferri en andere omliggende dorpen. Na de oogst in half oktober maakten de inwoners een pelgrimstocht naar het heiligdom van de Montserrat om de maagd Maria te bedanken. Tot dat één van de inwoners, Daniel Vives, het idee kreeg om de maagd Maria dichter bij het grondgebied te brengen. En daarom een heiligdom te bouwen op de heuvels in het dorp.

Josep Maria Jujol, architect en medewerker Gaudí

Toevallig had Vives een ver familielid die architect was, genaamd Josep Maria Jujol. Jujol was een medewerker van Gaudí. En Vives gaf hem de eer om het heiligdom te ontwerpen. Vanaf dat de eerste steen op 15 november 1925 hielpen de inwoners van het dorp vrijwillig mee met de bouw van het kunstwerk. Zes jaar later moesten de werken al gestopt worden, omdat er niet genoeg geld was. In 1984 is de bouw weer opgepakt waarna het 15 jaar later in 1999 eindelijk klaar was voor de opening.

Over Santuari de la Mare de Déu de Montserrat

De basis van het bouwwerk is een toren in het midden. Van daaruit zijn er verschillende koepels van verschillende grootte omheen gebouwd. Deze zijn bedoeld om het berglandschap van Montserrat voor te stellen. Binnen in de Santuari kan je harten zien in de ramen. Veel kleine vormen met kleuren die veranderen met het invallende licht en de tegeltjes zijn ontworpen naar een origineel idee van Jujol. Buiten versieren klimop en kamperfoelie de natuurlijke architectuur van het omliggende gebied. De geschiedenis gecombineerd met het modernistische uiterlijk van het heiligdom zorgt voor een onvergetelijk gebouw.

De reis naar Santuari de la Mare de Déu de Montserrat is verrassend, niet alleen vanwege de schoonheid, maar ook vanwege de verborgen kleine details. De route is omringd met natuur waardoor je je bijna in een sprookje waant. En dat op maar een half uur rijden vanaf Tarragona.

Ben je enthousiast geworden en wil je graag de Santuari de la Mare de Déu de Montserrat in het echt zien? Kijk op de website van de gemeente Montferri. 

Andere blogs

foto-diana-1
Casalunya
Casalunya

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen