Smart home trends 2022 voor jouw woning in Spanje

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

De eerste slimme woningen dateren uit het begin van de jaren 2000. Sindsdien heeft de sector ook in Spanje een versnelde groei doorgemaakt op het gebied van design en functionaliteit dankzij een dynamische tech-wereld. Hierbij een aantal domotica trends voor 2022 op een rij. 

 

1. Beveiliging en toegang

Als je niet het hele jaar door in jouw woning in Spanje bent, is het goed om deze slim te beveiligen. In een eerder Casalunya blog hebben we een aantal beveiligingssystemen voor je op een rij gezet om uit te kiezen. De meeste fabrikanten van beveiligingssystemen creëren oplossingen die eenvoudig te bedienen zijn en toch geavanceerd genoeg om cyberaanvallen te weerstaan.

In 2022 wordt verwacht dat de beveiligings- en toegangscontrolesystemen rondom verlichting, alarm en camera’s geïntegreerd worden in één interface, dat wil zeggen te bedienen en te bekijken vanaf één plek.

Hoe geavanceerder een alarmsysteem, hoe meer standaard de functies als afstandsontgrendeling en bewegingssensoren. Lichtsimulatie (dus via licht doen alsof je thuis bent) zal het komende jaar ook aan populariteit winnen. Hoewel dit met Phillips Hue natuurlijk allang mogelijk was.

 

2. Spraakgestuurde bediening

Alexa, Siri en Google Assistant zijn al koplopers als het gaat om spraakgestuurde bediening. Speakers zoals de Nest hub van Google, Amazon Echo en Sonos One zullen in 2022 ook meer verkocht gaan worden. De nieuwste series smart TV´s bevatten behalve entertainment ook functies om de verwarming en de verlichting te bedienen in 2022.

 

3. Slimme badkamer en keuken

Slimme apparaten strekken zich ook uit tot de keuken en de badkamer. Verwacht magnetrons en ovens met ingebouwde camera’s waarmee je je eten kunt volgen terwijl het kookt. Zelfreinigende toiletten en douches zullen volgend jaar ook meer ingeburgerd raken.

 

4. Energie-efficiënt

Slimme huizen zijn bij uitstek bedoeld om energie-efficiënt te zijn. Tegen 2022 verwachten we dat slimme huizen meer gebruik zullen maken van groene energie.  2022 belooft meer innovaties op het gebied van energiebesparing door verlichtingssystemen die de lichtintensiteit aanpassen op basis van de omstandigheden in de ruimte. Bijvoorbeeld door de lichten te dimmen wanneer de tv aanstaat. Of door alleen bezette ruimtes te verlichten.
Ook groeit de vraag naar zonnepanelen. Je elektrische auto opladen via zonnepaneelstroom van jouw woning, bijvoorbeeld.

Lees hier meer blogs over energie-efficiënt wonen:

Spaanse woning slim verwarmen in de winter

Zonne-energie: de voordelen op een rij

Zonne-energie Catalonië: de aanbieders op een rij 

 

5. Slimme  gezondheid

In 2022 zullen slimme huizen de mogelijkheid hebben om veranderingen in onze gezondheid te monitoren en te detecteren. Nu al kunnen slaapmonitoringapparaten die in slimme huizen zijn geïntegreerd, vroege tekenen van depressie detecteren. Als de Covid-19 pandemie ons één ding heeft geleerd, dan is het wel dat onze lichaamstemperatuur een aanwijzing kan zijn voor tal van gezondheidsproblemen. Verwacht wordt dat slimme huizen standaard temperatuurcontrolesystemen zullen hebben.

Ook kunnen we verbeterde fitnessgadgets verwachten die veranderingen in ons lichaam kunnen volgen en advies kunnen geven over een geschikt dieet.

 

6. Robotica

Robotstofzuigers zijn tegenwoordig gemeengoed in de meeste woningen. Ze werken autonoom en zorgen voor een zorgeloos leven. Verwacht wordt dat de impact van robots in woningen in 2022 en daarna zal toenemen en zal helpen bij taken als koken, babysitten, schoonmaken en zelfs het monitoren van onze gezondheidstoestand.

smart home

Astro de ´huisrobot´ van Amazon

 

Meer lezen over slim wonen in Spanje

 

Airco met zonnepanelen kopen in Spanje 

Duurzame woning Spanje: de zonneboiler

Investeren in vastgoed in Spanje via proptech Inviertis 

]

Andere blogs

Casalunya
vastgoed spanje
sleutels huis

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen