Luxe Tarragonese woonwijk Boscos in rep en roer door krakers

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

In de luxe wijk Boscos is oproer ontstaan. In één van de leegstaande villas in de wijk zijn krakers getrokken en de bewoners zijn bang dat dit een domino-effect zal hebben. De woning waar de krakers inzitten is eigendom van de bank BBVA en staat momenteel te koop. De BBVA heeft inmiddels aangifte gedaan van bezetting bij de politie. 

 

De gemeente Tarragona heeft de krakers inmiddels een alternatieve huisvesting aangeboden, maar die heeft de groep krakers verworpen. Ondertussen hebben de bewoners van Boscos meerdere malen geprotesteerd tegen de situatie bij de  woning in Carrer Oreneta.

 

Vrees voor meer krakers in de wijk

 

“Het zijn mensen met een strafblad en we zijn bang dat deze bezetting een domino-effect zal hebben”, vertelde Carles Blasi, één van de bewoners van Boscos  aan de huis-aan-huiskrant Diari de Tarragona.  “We zijn bereid zijn alles te doen om kraken in de urbanisatie te voorkomen”. De villa is eigendom van BBVA en staat momenteel te koop. Diezelfde dag, op maandag, organiseerden de buren zich via een WhatsApp-groep en verzamelden zich voor de poorten van het huis om hun afwijzing van de bezetting te tonen. Zij vroegen de Mossos het huis te ontruimen, maar de politie zei hen dat de klacht van de eigenaar noodzakelijk was.

 

BBVA doet aangifte van bezetting

De buren voelen zich machteloos. “Wat voor ons duidelijk is, is hoe lang we moeten wachten totdat de rechter beslist of ze eruit moeten. Dat kan wel twee of drie jaar duren”, verklaarde Blasi gisteren. Ondertussen heeft de eigenaar van het chalet op nummer 45 Carrer de l’Oreneta in Boscos aangifte gedaan van bezetting. Via deze gerechtelijke stappen wil de bank een einde te maken aan deze situatie.

 

Bescherm jouw woning tegen krakers

 

Net als in Nederland worden ook in Spanje woningen gekraakt. Als huiseigenaar kun je diverse zaken doen om jezelf hiertegen te beschermen:

 

– Installeer een goed alarmsysteem;

 

– Zorg dat jouw (leegstaande) woning verhuurd wordt zodat deze niet bezet kan worden;

 

– Wil je de woning niet verhuren, maar staat deze wel leeg? Sluit dan gas, water en elektra af. Dat maakt het voor krakers een stuk minder aantrekkelijk om de woning te bezetten. Zonder bewijs van inschrijving bij de gemeente kunnen ze deze zaken namelijk niet contracteren.

 

Meer lezen

Huurder in Spanje een wanbetaler? Doe de wanbetaler check van Idealista 

Woning verhuren in Spanje: hoe zit het met de belasting? 

Elektriciteit aansluiten na aankoop woning Spanje 

Andere blogs

Tarragona station
ecologisch verantwoorde huizen
sleutels huis

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen