Tweede woning in Spanje? Zo houd je krakers buiten

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Er wordt steeds meer gekraakt in Spanje, en ook in Catalonië. Door de coronacrisis staan veel (vakantie)woningen in Spanje leeg en dat hebben krakers door. Het aantal aangiftes van krakers is toegenomen. Dat is voor iedereen met een tweede woning in Spanje niet zulk prettig nieuws. Vooral als je niet het hele jaar door in de woning verblijft en daardoor de controle minder groot is. Hierbij geven wij een aantal tips hoe je jouw tweede woning in Spanje kunt beschermen tegen krakers.

 

Na de financiële crisis in 2008 vonden honderdduizenden huisuitzettingen plaats in Spanje, wat de populariteit van de Okupa-beweging (krakersbeweging) in Spanje deed groeien. Het op straat zetten van vele Spaanse families stuitte veelal jongeren tegen de borst. Er zouden miljoenen huizen jaarlijks langdurig leegstaan. Vaak zijn zij in het bezit zijn van banken of personen die er niet vaak zijn. Hierdoor is het aantal krakers in het land gegroeid. El País schatte dat sinds eind 2020 waarschijnlijk meer dan 100.000 huizen in het land “illegaal bezet worden”.  Rechtse partijen Vox, PP en Ciudadanos hadden gehoopt door jarenlange celstraffen en meer toegankelijke procedures aan te kondigen het kraken in Spanje af te remmen. Huidige celstraffen zijn maximaal om en nabij de twee jaar, een straf waarbij een veroordeelde niet de cel in moet als hij geen strafblad heeft.

 

Voorkom dat ze binnenkomen

 

Wat kun je doen, als je een tweede woning in Spanje hebt en je niet wilt dat deze gekraakt wordt?

Eén van de belangrijkste vuistregels is: zorg dat de woning er bewoond uitziet.

– Lege brievenbus;

– Zo nu en dan lampen aanzetten in huis (kan op afstand via de Phillips Hue app);

– Indien je in een gebouw woont, vraag de schoonmaakster de deurmat neer te leggen in plaats van rechtop te zetten zoals ze dat in Spanje vaak doen wanneer de vloer nat is;

– Vraag de buren om oogje in het zeil te houden;

– Contracteer een alarmservice en plak een plakkaat of sticker hiervan bij de ramen en deuren;

– Plaats elektronische sloten op de deur;

– Vervang de deuren en ramen door antikraak deuren en ramen;

– Plaats camera’s die in verbinding staan met je mobiele telefoon;

– Laat geen sleutels achter in de bloempot en kondig niet op social media aan dat je weer ergens anders naartoe gaat.

 

tweede woning spanje

 

Wat te doen als je woning is gekraakt

 

Sowieso is het goed om voordat je vertrekt een scan te maken van de eigendomspapieren van je woning. Zo kun je snel bij de rechter en de politie aantonen dat de woning van jou is. Bewaar de koopakte op jouw  mobiele telefoon, laptop of in een cloud. Is je woning gekraakt en heb je dit niet gedaan? Dan kun je deze vooralsnog aanvragen via https://www.registradores.org/.

In principe kan de politie de krakers  niet uit de woning zetten zonder rechterlijk bevel en het verkrijgen van een dergelijk vonnis tot uitzetting duurt al gauw drie tot vier maanden.  De politie kan echter uitzonderlijk wel onmiddellijk tot uitzetting overgaan wanneer sprake is van betrapping op heterdaad. Doe daarom als je woning is gekraakt binnen 48 uur aangifte. Dan kan de politie meteen optreden. Echter kan dit alleen als de woning op naam staat van een ´natuurlijk persoon´, een instelling zonder winstoogmerk of van een publieke instelling voor sociale woningbouw. Dit is mogelijk op grond van Ley5/2018, de wet die in Spanje bekend staat als de ‘wet voor versnelde uitzetting’ (ley de desahucio exprés). De krakers krijgen vijf dagen de tijd om aan te tonen dat ze rechtmatig in de woning verblijven en wanneer ze dat niet kunnen, worden ze per direct uitgezet.

Kom je er later dan 48 uur achter dat jouw woning is gekraakt? Stap dan naar de rechter. De meeste advocaten adviseren om een beroep te doen op civiel recht om via een versnelde procedure van 2 tot 3 maanden de krakers uit je woning te laten zetten. Let op:  gebruik geen geweld tegen de krakers want dan is er sprake van huisvredebreuk. Ook al is het je eigen huis. Water, elektriciteit en gas afsluiten is een effectieve manier om ze de woning uit te krijgen. Echter is dit wel strafbaar. Bovenal: blijf rustig, schakel de politie en een advocaat in. 

 

tweede woning krakers

 

Kraken: ook in Spanje een strafbaar feit

De Spaanse overheid raadt eigenaars van gekraakte woningen zelf aan om snel klacht in te dienen, dat kan via de mobiele applicatie “Alertcops” te downloaden via Google Play en via de App Store downloaden, zich vervolgens registreren en dat bevestigen na een ontvangen SMS. . AlertCops is ook beschikbaar inhet Engels, Duits en Frans.

Een illegale bezetting van andermans eigendom is ook in Spanje een strafbaar feit. Twee misdrijven komen in aanmerking: inbraak (artikelen 202 of 203 van het Spaans strafwetboek) of usurpatie (artikel 245). Inbraak kan bestraft worden met gevangenisstraf van 6 maanden tot 4 jaar.

 

Bronnen gebruikt voor dit artikel:

Tweres advocaten, SpanjeNieuws, Nu.nl

 

Meer lezen

Huurder in Spanje een wanbetaler? Doe de wanbetaler check van Idealista 

Elektriciteit aansluiten na aankoop woning Spanje 

 

Andere blogs

zee appartement spanje
woning spanje
appartement-in-spanje

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen