Vakantiewoning verhuren in Catalonië: onze 5 tips

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Je hebt een mooi buitenverblijf in Catalonië en wilt deze graag verhuren in de maanden dat je er zelf geen gebruik van maakt. Hierbij onze 5 tips om hiervan een financieel en zorgeloos succes van te maken.

1. Jouw woning als droombestemming

 

Jouw woning hoog op het wensenlijstje voor potentiële huurders, dat is stap nummer 1. Maak ze gek, zouden we zeggen. Creëer van jouw woning een droom vakantiebestemming. Omschrijf wat jouw woning uniek maakt in vergelijking met andere vakantiewoningen. Een tuin, zwembad of een bijzondere voorziening in de buurt is een plus. Heb je dat niet in de aanbieding, wees dan creatief. Een fiets of een brommer die je te leen aanbiedt, een flinke korting in een lokaal restaurant van een vriend…
Verzin iets leuks om het jou gasten naar de zin te maken. Zorg voor prachtige foto´s, van de woning, de tuin en sfeerfoto´s van de stad en de omgeving. Zelfgemaakte video´s die je op YouTube plaatst en deelt doen het ook heel goed. Denk ook aan Instagram voor het delen van mooie beelden in de tijd dat je er wel bent. Platformen waarop je (gratis) kunt adverteren met je vakantiewoning zijn: TripAdvisor, Booking, Villas, Airbnb, HomeAway, VRBO en FlipKey. Wat ook kan, is jouw eigen website maken voor jouw woning. Via WordPress of Wix kost dat niet veel tijd en moeite. Op jouw website kun je dan video´s, foto´s en tips plaatsen én positieve reviews van huurders.  Vraag vrienden en familie die graag (gratis) in jouw woning vertoeven ook om een (Google) review. Dat helpt jou weer om de woning vaker te kunnen verhuren.

vakantiewoning verhuren in catalonie

2.  Voorkomen is beter dan genezen

Lekkende kranen, diefstal of beschadigingen. Dat hebben we allemaal liever niet natuurlijk. Maar liever voorkom je ellende, of dek je het af met een verzekering.

 

Tips om het verhuren van jouw woning veilig te houden:

 

– Activeer een alarmsysteem, één van de grootste aanbieders in Catalonië is SecuritasDirect;

– Installeer sanitair en kranen met geïntegreerde activeringssensoren;

– Kies voor een slimme thermostaat;

– Verzeker de vakantiewoning voor diefstal, schade en inbraak;

– Vraag om toestemming van je communidad, oftewel de VVE van jouw woning;

– Maak een goed contract met de verhuurders die duidelijk is voor beide partijen.

3. Stel jouw dreamteam samen

Vanuit Nederland jouw vakantiewoning in Catalonië verhuren is lastiger dan je denkt. Je kunt de verhuurders niet even ontmoeten, de sleutel overhandigen en uitleggen hoe de woning werkt. Kortom, je bent hiervoor afhankelijk van andere mensen. Om ervoor te zorgen dat jouw woning in de maanden dat jij er niet bent zo min mogelijk leeg staat zonder dat jij er veel kopzorgen aan hebt, is ons advies om een aantal goede mensen te zoeken die jou kunnen helpen met een soepel verloop van de verhuur van je woning.

Jouw verhuur dreamteam kan bestaan uit:

–  virtual assistants die de planning, boekingen en klantcommunicatie voor jou kunnen verzorgen;

– schoonmaak professionals;

– professionals die de gasten welkom heten en wegwijs maken;

– verhuur agencies die álles uit handen nemen voor je;

Afhankelijk van jouw budget, kun je ook aan vrienden of (schoon)familie op locatie vragen om jou tegen betaling te helpen. Of via via zoeken naar een betrouwbare en betaalbare professional die jou helpt.
Ja, je verliest wat marge op je rendement maar een dreamteam voorkomt een hoop stress en gedoe rondom het verhuren van jouw vakantiewoning.

vakantiewoning verhuren in catalonie

 

4. Automatiseer en bespaar tijd, stress en zorgen

Wil je toch liever zoveel mogelijk zelf het contact met de verhuurders behouden? En zelf alles regelen? Dan 1 tip: richt alle processen rondom de verhuur zo gestroomlijnd mogelijk in.

– Maak een deelbare Google Agenda waarin geïnteresseerden kunnen zien welke dagen de woning nog vrij is om te huren;

– Neem een welkomstvideo op waarin je alle ins en outs van de woning uitlegt;

–  Sla de standaard e-mails op zodat je niet steeds opnieuw in de pen hoeft te klimmen;

– Maak een document van de meest gestelde vragen en stuur deze naar de geïnteresseerde verhuurders. 

5. Investeer in een smart home

Een smart home, oftewel een slimme woning, biedt meer comfort,  veiligheid en energiebesparing. In een smart home zijn verschillende apparaten en systemen met elkaar verbonden en met name met het internet verbonden. Denk hierbij aan een slimme deurbel, slot en verlichting.

– Een van de grootste voordelen van een slimme woning, is dat je altijd en overal op de hoogte kan blijven van wat er zich rond je huis afspeelt. Je kunt videobeelden van je woning bekijken op jouw mobiel bijvoorbeeld. Maak wel goede afspraken met de verhuurders over de privacy & de videobeelden.

– Slimme stopcontacten verlagen de energierekening omdat deze apparaten zoals tv, verlichting automatisch uitschakelen na een bepaald tijdstip. Ze verbruiken namelijk minder energie in standby-modus.

– Slim je planten water geven kan inmiddels ook via domotica. Voor een paar tientjes heb je al sensoren die je naast de plant in de aarde plaatst. Deze stuurt je via wifi een melding als de grond te droog is. Ben je er nu echt klaar voor om de inner nerd in jezelf te bedrijven, draai dan een bewateringssysteem met pomp in elkaar, bijvoorbeeld via dit startpakket. Doen we ff, toch ;-)? 

 

Vakantiewoning verhuren in catalonie smart home

 

Veel rendement, weinig stress

Dat is het idee wanneer je start met het verhuren van jouw vakantiewoning. Wij wensen jou daar veel succes mee.

Heb je een vakantiewoning in Catalonië en de omgeving Tarragona en kun je wel wat hulp & advies voor verhuur gebruiken? Stuur ons dan even een bericht, misschien kunnen wij jou ook verder helpen met het vinden van (langetermijn) huurders.

Andere blogs

vastgoedfotografie-spanje-
woning kopen in l ametlla del mar
Tarragona

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen