Woning in Spanje gekocht? Regel meteen jouw testament

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

appartement-in-spanje

Woning in Spanje gekocht? Regel meteen jouw testament

Yay! Je hebt de sleutels van jouw woning in Spanje. Het aankoopproces is altijd een spannende en intense tijd, dus het is daarom erg verleidelijk om alle regelzaken even te laten voor wat ze zijn. Onze tip: houd nog even je koppie erbij. Regel meteen na aankoop van jouw woning in Spanje alles wat maar nodig is om straks écht relaxt en onbezorgd te kunnen genieten van jouw plek onder de zon. Denk aan: jouw woonhuisverzekering, de belastingzaken én ook jouw testament.

 

Wie krijgt wat van jou na overlijden

 

Het is van groot belang om na aankoop van een Spaanse woning gelijk een testament op te laten stellen of je bestaande testament aan te passen.

Een testament is een notariële akte waarin je aangeeft wie jouw erfgenamen zijn en wie wat krijgt na jouw overlijden. Het is ook mogelijk om toekomstige situaties op te nemen. Bijvoorbeeld als je kinderen krijgt of jouw partner gaat hertrouwen na  overlijden. Alleen een notaris kan een testament opmaken. De notaris heeft een geheimhoudingsplicht: hij of zij praat met niemand over jouw testament. Voor het afhandelen van uw nalatenschap benoem je een executeur in het testament.

 

Woning Spanje en bezit en Nederlands testament

 

Wij raden iedereen die wij helpen om een woning in Spanje aan te kopen altijd aan om meteen na aankoop een testament te laten opmaken of bijwerken. 

Wanneer je al een testament hebt opgesteld in Nederland, licht dan jouw notaris in over de aankoop van jouw woning in Spanje en vraag om een verklaring van erfrecht. Deze verklaring van erfrecht wordt vervolgens naar het Spaans vertaald en voorzien van een apostille. Daarna kan deze in Spanje worden gebruikt om de bezittingen aldaar te verdelen.

Let op: niet alle Nederlandse notarissen werken Spaanstalig. Als je wilt weten welke notarissen in Nederland wél het Spaanse erfrecht begrijpen en de verklaring van erfrecht naar het Spaans kunnen (laten) vertellen, stuur ons dan even een e-mail. Dan sturen wij jou de lijst van notarissen in Nederland die jou daarbij kunnen helpen. 

 

Testament opstellen in Spanje voor Spaans bezit

 

Wanneer je nog geen testament hebt in Nederland, dan is het laten opmaken van een testament in Spanje na aankoop van een woning een must. 
Het bespaart jouw geliefden na overlijden ontzettend veel kopzorgen en administratieve rompslomp. Het op naam stellen van de woning op naam van jouw kinderen, echtgenoot of anders is zonder een testament een zeer prijzig, tijdrovend en frustrerend proces. En dat wil je iedereen besparen.   

Ons advies: informeer bij dezelfde notaris bij wie je de woning aankoopt of dit kantoor meteen ook het testament voor jou kunnen verzorgen. Het is hierbij van groot belang dat de notaris een taal spreekt die jij begrijpt. Het is van groot belang dat er geen miscommunicatie ontstaat en dat het Spaanse testament exact jouw wensen weergeeft. Indien ‘jouw’ notaris geen Engels spreekt en jij geen Spaans, schakel dan een vertaler of een professional in om aanwezig te zijn. 

Voor het laten opmaken van het testament in Spanje, is een NIE-nummer niet verplicht. Het is ook mogelijk om met jouw paspoort of identiteitsnummer een Spaans testament te laten opmaken. 

In het testament zal ook een executeur worden vastgesteld. Dat is de persoon die door de overledene in het testament is aangewezen om de bepalingen van het testament uit te voeren. Oftewel: zijn of haar laatste wil ten uitvoer te brengen. 
Diegene hoeft niet per se Spaans te spreken of bekend te zijn in Spanje, maar het is wel extra handig voor jouw bezittingen in Spanje. 

 

Regel jouw zaken in Spanje extra goed

 

Er is ontzettend veel te vertellen over erfrecht, (successie)belastingen, verklaring van erfrecht en ga zo maar door. Je kunt je daarin specialiseren, maar wat wij jou vooral op het hart willen drukken is: regel je zaakjes goed, en al helemaal in Spanje. Lees je in over de mogelijkheden en schakel vervolgens een professional in om jou hierbij te helpen. 

Heb je een vraag over de verschillende opties die je hebt voor het laten opmaken van een testament in Spanje? Heb jij te maken met een erfenis van een woning in Spanje en weet je niet wat de juiste volgende stap is? Stuur ons een bericht, wij kunnen jou doorverwijzen naar de juiste professionals uit ons partnernetwerk en adviseren. 

 

Andere blogs

Casalunya
Sagrada Familia
Personal real estate shopper spanje

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen