Woonhuisverzekering afsluiten in Tarragona: 4 tips om slim te kiezen

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Er komt veel op je af wanneer je een woning koopt in Tarragona of een ander deel van Catalonië. En dan schiet het afsluiten van een goede verzekering er gemakkelijk bij in. Jammer, want je wilt de grootste investering van je leven natuurlijk graag goed beschermen en dus verzekeren. Maar hoe pak je dat aan? Verzekeringsagente Barbara de Swaan van Orange Insurances in Barcelona geeft advies.

 

1. Gebruik het taxatierapport als basis voor de verzekering 

Bij het aankopen van de woning in Catalonië is een opstalverzekering verplicht. Deze verzekering wordt hier ook wel een seguro del continente genoemd. Je kunt het ook de woonhuisverzekering noemen.

Wat dekt een opstalverzekering?

Alles wat blijft zitten als je de woning op zijn kop zou houden: de muren, inbouwkeukens, inbouwapparatuur, badkamers, zonnepanelen, etc

Wat dekt een inboedelverzekering?

Alles dat zou vallen als je de woning op de kop houdt, valt onder de dekking van de inboedelverzekering. 

Een opstalverzekering biedt dekking bij:

  • brand;
  • rookschade;
  • waterschade
  • natuurrampen.

Let op: gebruik niet de aankoopprijs van de woning voor het afsluiten van de opstalverzekering, maar het taxatierapport. De grond kan niet vergaan, dus die hoeft ook niet verzekerd worden. Je dient puur de herbouwwaarde van de woning te dekken. De hoogte van de herbouwwaarde verschilt nogal per woning en per regio, en het is jouw verantwoordelijkheid om het juiste bedrag aan te houden bij het afsluiten van de verzekering. 

Anders dan in Nederland, betaal je in Spanje de premie één keer per jaar. Behalve bij hele hoge premies, die kun je wel in termijnen betalen. Houd dus rekening met deze extra kostenpost bij aankoop van de woning. Je sluit al een opstalverzekering af voor 95 euro per jaar.

 

2. Hoe risicovoller de buurt, hoe duurder de verzekering


Als makelaars vertellen wij jou graag hoe veilig de buurt is en wat de weersomstandigheden zijn. De plek waar jij de woning koopt heeft invloed op de hoogte van het bedrag waarvoor je de woning moet verzekeren. Voor alle verzekeringen geldt namelijk: hoe meer risicovol jouw woonsituatie, hoe hoger de verzekeringskosten. 

Over het algemeen geldt voor de prijs van een verzekering dat:

  • Een vrijstaande woning qua premie duurder is dan een appartement. Niet alleen omdat het een groter oppervlakte betreft, maar vanwege de sociale controle;
  • Een woning dat een deel van het jaar leeg staat, duurder is qua premie dan een woning die voltijd wordt bewoond. Dit vanwege het hogere risico op inbraak en onontdekte waterlast;
  • De verzekering is duurder wanneer de woning op een plek staat met veel criminaliteit. In Barcelona bijvoorbeeld wordt veel ingebroken en daar betaal je als woningeigenaar meer aan premie dan in een veiliger, klein Catalaans dorp. Ook is een stormachtig gebied duurder om te verzekeren.

3. Wettelijke aansprakelijkheid inbegrepen bij verzekeringen in Spanje

Wist je dat het in Spanje niet verplicht is om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering te hebben? In Nederland moet iedereen vanaf 18 jaar gedekt zijn voor aansprakelijkheid. Voor woningeigenaren in Spanje is een aansprakelijkheidsverzekering wel verplicht. Daarom is bij de meeste verzekeraars de WA-verzekering en een inboedelverzekering inbegrepen in de opstalverzekering. Oftewel, als je een opstalverzekering kiest, dan hoef je niet los nog de wettelijke aansprakelijkheid af te sluiten.  

Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking bij:

  • afbranden van de woning en of die van de buren;
  • waterschade, bijvoorbeeld doordat de pomp van de wasmachine losschiet en het huis onder water komt te staan;
  • wanneer je schade aanricht aan iemands anders woning, buitenshuis.

De WA-verzekering als onderdeel van de opstalverzekering staat meestal standaard íngesteld op een dekking van 150.000 euro, de maximale dekking is 1 miljoen. Advies van Barbara: stel de dekking van de WA-verzekering in op 300.000 euro, dan zit je altijd save, 150.000 euro dekking is wat aan de krappe kant.

4. Verzeker jezelf bij een specialist, niet bij de bank

De core business van banken is spaargeld, hypotheken, beleggingen en leningen. Veel banken zullen jou ook een woningverzekering willen verkopen bij het afsluiten van een hypotheek. Dat kan heel makkelijk zijn, alles op 1 plek. 

Toch zijn het vaak niet de meest passende verzekeringen die banken aanbieden, zegt Barbara. Het afsluiten van de verzekering gebeurt bij een bank minder grondig dan wanneer je dit doet bij een gespecialiseerde verzekeringsagent, die meer tijd ervoor uittrekt om jouw persoonlijke situatie beter te leren kennen en daar iets passends voor te vinden.

Dat kan nu klinken als een verkooppraatje, gezien Barbara zelf een verzekeringsagent is, maar als er iets mis gaat en je wordt niet goed geholpen door de (Spaanse) bank, dan kan dat écht heel erg vervelend zijn. In dat geval is Barbara´s advies: vraag wanneer de verzekering afloopt, zoek een verzekering die beter bij je past en zet in je agenda om 1 maand van tevoren de verzekering op te zeggen.

Verzekeringsadvies nodig?

Wil je graag advies over het afsluiten van de juiste verzekering voor jouw woonsituatie in Spanje? Neem dan gerust contact op met Barbara Swaan via barbara@orangeinsurances.com of bekijk meer informatie op haar website over woonhuisverzekeringen

Over Orange Insurances

Orange Insurances is inmiddels een begrip in Spanje. Al meer dan 17 jaar vertegenwoordigt Barbara Nederlandstalige klanten die verhuizen naar de zon op het gebied over verzekeringen. Zelf woont Barbara al jarenlang met haar man en twee kinderen in een dorp in de buurt van Barcelona. Haar kids spreken vloeiend Spaans en Catalaans, en iets minder goed Nederlands. ´Verzekeringen, dat is toch saai?´ is de reactie als ze vertelt wat ze doet. Nou, voor Barbara verveelt het nooit! Iedere situatie is weer anders. 

woonhuisverzekering spanje

Andere blogs

parte alta
wijnproeverij
Tarragona station

Abonneer op onze nieuwsbrief