Aangifte vastgoedbelasting voor niet-residenten in Spanje

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Als je dit leest ben je waarschijnlijk de trotse nieuwe eigenaar van vastgoed in Spanje. Of sta je op het punt om een woning te kopen. Behalve 8-10% overdrachtsbelasting betaal je jaarlijks milieubelasting (basura) en eigendomsbelasting (IBI) én als niet-Spanjaard ook Impuesto Sobre la Renta de No Residentes. Want als niet-residente eigenaar van vastgoed, die zijn vastgoed niet verhuurt en geen andere inkomsten heeft in Spanje, moet je inkomstenbelasting betalen op basis van de waarde van uw vastgoed. Verhuur je je vastgoed wel, lees dan hier welke aangifte je moet doen.

 

 

 

Wat is belangrijk om op te letten?

 

  • De belasting wordt berekend op basis van een percentage van de kadastrale waarde die u kunt vinden op uw IBI-ontvangstbewijs (wordt jaarlijks door de gemeente afgegeven, lees hier meer over IBI);

  • Het bedrag wordt gebaseerd op een belastbaar bedrag van 1,1% van de kadastrale waarde en wordt belast tegen een tarief van 19% voor EU-burgers en 24% voor niet-EU-burgers. Bijvoorbeeld, voor een eigendom van 100.000 euro moet u 190 euro per jaar betalen of 240 euro als niet-EU-burger voor IRNR.

  • Je moet zelf de verantwoordelijkheid nemen om dit te regelen en te betalen aan de Spaanse belastingdienst (hacienda);

 

  • Bepaalde kosten (zoals verzekeringen, VvE-kosten, IBI, milieubelasting (basura) zijn aftrekbaar;

  • Ook bekend als Spaanse huurwaardeforfait.

 

Hoe werkt het?

 

Je kunt zelf, na installeren van een digitaal certificaat, aangifte doen.

 

Ons advies is om dit uit te besteden aan een boekhouder, oftewel gestoria. Na het autoriseren van deze instantie kan dit bedrijf de kwartaalaangifte voor jou verzorgen. En jou laten weten welke regels specifiek voor jou gelden, en welke kosten je fiscaal kunt aftrekken. Tenzij je voor een zeer prijzige Spaanse boekhouder kiest waarbij de kosten en baten wellicht minder in verhouding staat, haal je de investering er eigenlijk altijd uit. Niet alleen ben je ervan verzekerd dat de aangifte goed gaat en kloppend is, ook heeft de boekhouder vaak goede ideeën om de belasting die je moet betalen tot een minimum te beperken.

 

Elk kwartaal stuur je een opgave van de kosten die de woning met zich mee heeft gebracht naar de gestoria, en die zal dan de aangifte voor jou verzorgen.

 

Woon jij aan de Costa Daurada en heb je een boekhouder nodig voor de aangifte vastgoedbelasting voor niet-residenten in Spanje? Mail dan naar team@casalunya.com per wanneer je de eerste aangifte wilt doen, om welke woning het gaat en wat je precies zoekt. Wij brengen jou dan in contact met een boekhouder die jou hierbij kan helpen, en laten jou weten wat de tarieven zijn. Indien je geholpen wilt worden in het Nederlands dan is dat ook mogelijk. De aangifte en communicatie wordt online verzorgd, maar indien gewenst dan kun je ook afspreken bij de boekhouder op locatie (in Tarragona of Barcelona). 

Andere blogs

decoratie
kopen huurwoning
doen lente Barcelona

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen