Een typisch Spaanse dag: Hoe anders dan in Nederland?

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Een Spaanse dag ziet er anders uit dan een Nederlandse. In de ochtend voor het werk aan snel een stuk fruit of een snee brood en een kop koffie. Tussen de middag in je pauze nog wat meer brood. In de avond als je thuis komt van een lange dag werken (bijna) direct eten. Daarna misschien nog even sporten, tuinieren of televisie kijken. Dan is het toch echt tijd om naar bed te gaan. Oké, dit is misschien ietwat stereotyperend. Maar wel hoe de meeste Nederlandse dagen eruit zien. In Spanje is dit dus anders. Wil je weten hoe anders? Lees dan vooral even door.

 

Nieuwe indrukken

Als Nederlander voor langere tijd in Spanje verblijven komt met heel veel nieuwe indrukken. Niet alleen is de taal heel anders dan Nederlands. Ook verschilt het tempo van leven enorm. In Spanje gaat namelijk alles een stukje langzamer. Wat vandaag niet komt, komt morgen wel. En wat morgen niet komt, komt overmorgen wel. En dat is voor een Nederlander, waar alles altijd snel, efficiënt en praktisch gaat best even aanpassen. Als Nederlander is het overigens makkelijk om te denken dat de manier van Spanjaarden lui of fout is. Maar die gedachte moeten we even aanpassen, want we kunnen nog veel leren van de Spanjaarden.

 

Een Spaanse dag voor Spanjaarden

Soms voelt het alsof een Spaanse dag meer uren heeft dan één in Nederland. Een Spaanse dag voor een Spanjaard (kan natuurlijk variëren) ziet er zo uit. Werk begint rond 9. Als je 9 niet helemaal redt, dan is kwart over 9 ook prima. Rond half 12 wordt er koffie gedronken met collega’s buiten de deur. De lunch staat rond een uur of 3 gepland. De meeste Spanjaarden gaan hier voor naar huis of ze gaan naar een restaurant. De meeste restaurants hebben een “menu ejectivo”. Hier kan je voor ongeveer €8 een 3-gangen menu krijgen. Daarna wordt er door gewerkt tot een uur of 9 om de “siësta” te compenseren. Avondeten wordt namelijk toch pas rond 10 uur gedaan.

 

 

Een Spaanse dag voor niet-Spanjaarden

Toch ziet een dag voor de meeste expats in Spanje er anders uit. Nu kan er niet gesproken worden voor alle expats, daarom wordt er geschreven uit eigen ervaring. Een Spaanse dag voor een expat in Tarragona ziet er ongeveer zo uit. De werkdag ziet er net zo uit als we die kennen in Nederland eigenlijk. Het begint tussen 8 en 9 ergens, kan verschillen want het blijft Spanje natuurlijk. De lunch is meestal niet langer dan 3 kwartier. En rond 6 uur is de werkdag wel afgelopen. Omdat er dan nog niet gegeten wordt, heb je nog 3 uur tijd over om te doen wat je wilt. Een drankje met vrienden, sporten of schoonmaken. Het kan allemaal.

 

Uitzondering op de regel

Toch zijn er ook uitzonderingen op het stuk wat hierboven geschreven wordt. Zo wordt er van een zakenlunch echt een feestje gemaakt. In Nederland zou je dit dan ook geen lunch meer noemen, maar meer vroeg avondeten. De lunch is een hele maaltijd inclusief wijn en duurt ongeveer 3 uur. Wat ook opvallend is, is dat er hier vaker een drankje gedaan wordt ’s avonds. In Nederland heb je natuurlijk wel de studenten die ik elke avond op het terras zitten. Maar loop hier een willekeurig pleintje op en je ziet allemaal soorten mensen aan een caña (biertje) zitten.

 

Spaanse dag
Vrijdagmiddagborrel van Casalunya

Wat kunnen we leren?

Terug naar het gedeelte dat we nog veel kunnen leren van de Spanjaarden. In Nederland lijkt het soms dat het leven om werken en carrière maken draait. In Spanje is dit anders. Tuurlijk is hier werken ook belangrijk, maar gelukkig zijn in het leven buiten het werk is nog belangrijker. En dat is precies wat we als (soms stugge) Nederlanders niet mogen vergeten. Een beetje vaker laat eten en een beetje meer tussendoor genieten.

 

Zie je zelf zo’n Spaans leven ook wel zitten? Neem contact met ons op en laat weten wat je zoekt. Wie weet kom jij binnenkort de dagen ook zo door.

 

Andere blogs

appartement torredembarra
Casalunya
camping-salou

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen