Passive income opbouwen met real estate in Catalonië

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Passive income opbouwen met real estate in Catalonië: 2021 is een goed moment om je plan tot uitvoering te brengen. Maar hoe bereken je nou de winst op het vastgoedpand dat je op het oog hebt ter investering? Wij leggen jou dat uit in deze blogpost, inclusief een rekensom en een rekentool die jou gaat helpen om je passive income te berekenen.

Passive income opbouwen voor meer vrijheid

Passive income zijn passieve inkomsten waar je, als je de geldstroom eenmaal opgang hebt gebracht, niet (meer) voor hoeft te werken. In tegenstelling tot actief inkomen, waarbij je jouw uren inruilt voor geld. Het gaat om geld, een cashflow, dat op regelmatige basis op je rekening terecht komt. Dit kan maandelijks, per kwartaal of per jaar zijn. Je hoeft hierdoor niet jouw tijd in te leveren voor geld, maar laat jouw investering voor jou werken.

Voorbeelden van passief inkomen:

– Je koopt een complex of appartement en dat verhuur je. Dan zijn de huurinkomsten jouw passieve inkomstenbron. Hieronder zoomen we verder in op hoe je kunt berekenen hoeveel passive income je per maand kunt genereren.

Je investeert in het creëren van content. Bijvoorbeeld via een affiliate marketingsite of een e-book op Amazon.

Je investeert in aandelen. Voor dividendaandelen geldt dat je op regelmatige basis dividend, oftewel, passive income, uitgekeerd kunt krijgen.

Jouw tweede woning als cashcow

Omdat wij een makelaar zijn gespecialiseerd in een tweede woning in Catalonië, zoomen we tijdens dit artikel in op passief inkomen via investeren in vastgoed. Zoals je in ons manifest kunt lezen, noemen wij onszelf de real estate of the free en daar bedoelen wij mee dat het onze passie is om jou via vastgoedinvesteringen te helpen om een vrijer leven te leiden.
Eén ding is belangrijk om te begrijpen: de woning waarin je woont, oftewel jouw persoonlijke investering, is geen manier om passive income op te bouwen. Jouw woning haalt juist geld uit je zak. Een tweede woning, bijvoorbeeld een investeerderspand of een vakantiewoning die je verhuurt, creëert een directe cashflow wanneer je deze verhuurt. Als je een woning vindt voor een goede prijs in een goede wijk, en je kunt deze zeer snel en voor een goede prijs verhuren, dan heb je jouw cashcow gevonden. Maar zoals het met alle mooie dingen gaat: daar moet je zelf wel even moeite voor doen. Het is een kwestie van kennis opdoen, de markt leren kennen, een plan maken en het lef hebben om te investeren.

Vastgoedrendement in Catalonië berekenen

Om te berekenen wat je winst per maand is, moet je eerste scherp krijgen hoeveel huur je per maand kunt vragen. Bij de woningen die wij aanbieden (neem hier gerust een kijkje) hebben wij de ROI alvast voor jou berekend. Maar je kunt het ook zelf doen met deze rekensom:

1. Bereken de huurinkomsten per maand. Stel de huurders van jouw onroerend goed betalen jou €1.000 per maand aan huur. Per jaar is dat €12.000. Wat je per maand kunt vragen hangt natuurlijk af van de locatie van de woning, de staat van de woning, de etage (met of zonder lift), faciliteiten, de staat van de woning, het energetisch label enzovoorts. Maar om een idee te krijgen van wat je per maand kunt vragen kun je de volgende berekentool gebruiken: de Catalaanse huurindex berekentool. Vul de gegevens in over de woning en vervolgens krijg je een suggestie voor de huurprijs die je per M2 mag vragen. Nu heb je een bedrag om mee te rekenen, wanneer je de woning nog niet hebt aangekocht.

Inkomsten: 1000 euro per maand

2. Bereken het Netto Operationeel Inkomen
Je berekent dit door eerst de maandelijkse kosten op een rij te zetten.

Denk hierbij aan vergoedingen voor eventuele reparaties, belastingen, het beheer van de woning (ga je daar zelf tijd in steken of betaal je een beheerder?), kosten voor de comunidad (VVE). In dit voorbeeld gaan we uit van gemiddelde maandelijkse kosten €100 per maand.

De cashflow, oftewel het Netto Operationeel Inkomen (NOI) is dan €900 per maand: 1000 euro inkomsten min 100 euro uitgaven.

NOI: 900 euro per maand

3. Concludeer wat het rendement is

Uit de NOI betaal je de schulden die je hebt gemaakt voor het investeren in de woning. Stel de aankoopprijs van de woning was in totaal €200.000. De lening hiervoor afgesloten was €180.000 tegen een rente van 3,7%. Dat betekent dat je ongeveer €830 per maand aan schuld moet aflossen.

1000 – 100 – 830 = 70 euro cashflow x 12 maanden = €840 passive income per jaar.

De €840 gedeeld door uw € 20.000,- aandelenbelang (het eigen geld dat je investeerde) betekent 4,2%  aan cash-on-cash rendement. Lees hier meer over cash-on-cash rendement.

In deze rekensom hebben we de winst op waardestijging van de woning, versnelde aflossing nog niet meegenomen. Dat plus je er dus nog eens bovenop.

Maar hopelijk helpt bovenstaande informatie jou al wel om een beeld te krijgen van hoe jij jouw spaargeld kunt inzetten om te investeren in vastgoed in Catalonië .Om passive income op te bouwen om meer tijd en vrijheid te creëren om te doen wat je echt wilt doen: meer tijd steken in jouw hobby’s, vrienden en familie, persoonlijke ontwikkeling of op vakantie gaan.

Heb je hierover nog een vraag? Laat het ons weten, wij komen graag met jou in contact.

Bronnen gebruikt voor dit artikel

Richdad.com

Andere blogs

Casalunya
zwembad
Tiny house

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen