Tijdelijke stopzetting toeristische licenties Montroig del Camp

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Tijdelijke stopzetting toeristische licenties Montroig del Camp

 

Toeristische licentie aanvragen in Montroig del Camp? Daar steekt de stad sinds 24 oktober 2023 een stokje voor. De uitgifte van nieuwe HUTT vergunningen voor woningen en  appartementen  gedurende 1 jaar stopgezet met als doel de toeristische verhuur te reguleren.

 

Opschorting licentieaanvraag toeristische licentie Montroig cel Camp tot 24 november 2024

 

De gemeente Mont-roig del Camp heeft de toekenning van vergunningen voor toeristisch gebruik van woningen opgeschort. Dit staat communiceren ze op hun website.

Afgelopen weekend werd bekend dat ook in Tarragona stad geen (nieuwe) toeristische licenties meer kunnen worden aangevraagd.

Het doel van de stopzetting en tijdelijke opschorting is om een onderzoek uit te voeren naar hoe deze vergunningen interfereren met het recht op huisvesting voor de lokale bevolking, wat zal worden weerspiegeld in het lokale huisvestingsplan dat wordt ontwikkeld.

De schorsing is ingegaan op dinsdag 24 oktober en zal gedurende een jaar van kracht zijn. Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Mont-roig del Camp heeft in september besloten vergunningen voor toeristisch gebruik van woningen (HUT) en gedeelde huizen voor een jaar op te schorten. Dit besluit is van kracht geworden op dinsdag 24 oktober, nadat het in het Publicatieblad van de Algemeneitat van Catalonië was gepubliceerd en ook in het BOPT (20 oktober) was gepubliceerd.

Het doel van deze maatregel is om orde te scheppen in de proliferatie van dit soort woningen, om het toeristisch gebruik van woningen te combineren met de beschikbaarheid van huurwoningen en daarmee het recht op huisvesting voor de lokale bevolking te waarborgen.

Er worden jaarlijks meer dan 250 aanvragen voor HUT-vergunningen verwerkt. Specifiek in de gemeente waren er op 31 juli 2023, 2.968 toeristische woningen geregistreerd, verspreid over het hele grondgebied, met een hoge concentratie in het centrum van Miami Platja, waar er 1.962 zijn.

Op deze manier worden jaarlijks meer dan 250 aanvragen voor HUT-vergunningen verwerkt, wat leidt tot een toename van het aantal woningen dat voor dit bedrijfsmodel wordt gebruikt en daarom niet wordt toegevoegd aan de traditionele huurmarkt. Dit veroorzaakt ernstige problemen bij de toegang tot huisvesting voor inwoners.

Het is vermeldenswaard dat de implementatie van deze vorm van toeristisch aanbod met expansieve evolutie, die momenteel in de gemeente plaatsvindt, maar ook in heel Catalonië, ten koste gaat van het eigen residentiële gebruik van reguliere huisvesting.

Daarom ziet de gemeente de noodzaak om dit fenomeen stedenbouwkundig te reguleren en is daarom begonnen met de ontwikkeling van een lokaal huisvestingsplan. Tegelijkertijd wordt de hervorming van het stedenbouwkundig instrument (speciaal plan) bestudeerd om de stedenbouwkundige voorwaarden voor locatie, gebruiksdichtheid, toegang tot het gebouw, minimale afstanden tussen dezelfde gebruikstypes en/of andere bepalingen te bepalen die als noodzakelijk worden beschouwd. Dit alles met het oog op het waarborgen van het recht op huisvesting, rust, privacy, het welzijn van de buurt en de kwaliteit van de stedelijke ruimte in de gemeente.

 

Let op: meerdere gemeentes gaan stoppen met uitgifte toeristische licenties!

Mont-roig del Camp sluit zich aan bij andere gemeenten die moratoria hebben ingesteld voor nieuwe vergunningen als voorbereiding op hun eigen regulering, zoals bijvoorbeeld Blanes, Begur, Tremp, la Seu d’Urgell, Vilanova i la Geltrú of Cadaqués, onder anderen. En onlangs dus ook Tarragona stad. Ben je eigenaar van een woning? Vraag dan asap een licentie aan via ons, stuur ons een bericht. Ook al ga je nu niet verhuren, het zal de woning in waarde laten stijgen in de toekomst. Ga je kopen en wil je verhuren? Koop dan een woning die al een licentie heeft, of informeer via ons wat de mogelijkheden zijn. 

Andere blogs

Erfenis of donatie woning spanje
Casalunya
Woning spanje

Abonneer op onze nieuwsbrief