Tiny house in Catalonië: het kan wél!

Wil jij in een tiny house wonen in Catalonië? Het is niet de makkelijkste route om je leven te starten in Spanje, maar het kan. Wij hebben één serieuze aanbieder van tiny houses gevonden in de regio: Serena Houses. 

Tijd is waardevoller dan spullen

De enige serieuze tiny house aanbieder (die wij hebben gevonden) is Serena House. Dit bedrijf ontwerpt en bouwt op maat gemaakte tiny houses geschikt voor wonen in Catalonië. Oprichter is de Fransman Antoine Grillon, hij woont al meer dan 12 jaar in Catalonië. Hij woont in een tiny house in de Penedes, op 1 uur rijden van Barcelona. Antoine: `Tiny house is een manier van minimalistisch leven. En minimalisme gaat over het meest waardevolle in het leven: tijd. Waardevoller dan spullen. Het gaat over teruggaan naar de basisbehoeften: tijd doorbrengen met jezelf en degenen van wie je houdt.´

tiny house

Verzamel geen dingen, maar ervaringen

De wens van Antoine om in een tiny house te gaan wonen, ontstond toen hij één belangrijk inzicht had: ik heb wel spullen, maar geen tijd. Hij werkte als marketeer, woonde in een flat in Barcelona, maar genoot het meeste van de weekenden waarin hij in de natuur was om te skiën. `Ik gaf veel te veel geld uit aan huur, en aan veel andere dingen. Maar ik realiseerde mij dat tijd veel waardevoller is dan spullen. En dat ik mijn tijd wil besteden in de natuur. Het eerste wat ik deed was mijn huur opzeggen en mijn spullen verkopen. Wat ik overhield paste in mijn backpack. Uit die tijd heb ik geleerd wat ik echt nodig heb om gelukkig te zijn. Toen mijn broer voorstelde om een tiny house te gaan bouwen, vond ik dat meteen een goed idee.´

Investeren in een Tiny house

Serena House biedt op haar website workshops aan om te leren hoe je een tiny house maakt. Ook kun je er een tiny house huren of kopen: volledig off-the-grid of verbonden, vast of mobiel, sleutelklaar of ongemeubileerd, voor een koppel of voor een gezin. Het productiecentrum van Serena House is gevestigd in de buurt van Barcelona. Het is ook mogelijk om te investeren in Tiny Houses in Catalonië. Daarvoor zijn 2 mogelijkheden: een inleg vanaf  € 5.000 – , met een jaarlijkse opbrengst van 5 tot 15%, afhankelijk van de resultaten. De tweede mogelijkheid is het aankopen van een Tiny House en de verhuur ervan, met een rendement van 10% rente per jaar.

tiny house

Spaans-Nederlands Tiny house in Alicante

We hebben nog 1 ander tiny house project gevonden, in Alicante. Daar maakte architect Daniel Martí i Pérez van DMP Arquitectura samen met de Nederlandse ontwerpers Jurgen Van Weereld en Karin Giesberts een 55 m² groot, modern geprefabriceerd huis. Zij besloten om dit prototype prefab huis te bouwen om hun ideeën voor meer duurzame en betaalbare woningen te testen. Door gebruik te maken van lichtgewicht prefab panelen helpen ze het bouwproces te versnellen door geen gebruik te hoeven maken van zwaar materieel of tonnen arbeid. De kleine ruimte bestaat uit een slaapkamer, een tweede kamer, badkamer en een keuken kunnen inpassen. Met natuurlijk veel buitenruimte om lekker te relaxen of te dineren.

tiny huis in spanje

Meer over tiny houses

–  Ook Alibaba verkoopt tiny houses, maar geeft geen begeleiding, dus dat is wel erg DIY en riskant.

– Er zijn natuurlijk al wel veel kleine woningen in Spanje. Veel daarvan worden verhuurd aan toeristen, en één van de aanbieders is NatureHouse.

– Bekijk de serie Tiny House Nation op Netflix

– Leestip: Tiny House Living van Ryan Mitchell

Wil jij een nieuw leven opbouwen in Catalonië, maar ben je nog zoekende naar een goede manier? Laat ons weten wat je zoekt. Als makelaarskantoor in Catalonië (Tarragona) kennen wij exact de mogelijkheden van de lokale markt. Of je nou op zoek bent naar een terrein om een tiny house op te zetten, of een ´plug&play-woning´ om te kopen als investering.
Laat ons weten wat je zoekt, dan voorzien wij jou van advies. Ook als wij jou zelf niet verder kunnen helpen.

Enthousiast geworden over het aanschaffen van een Tiny House in Spanje? Neem dan een kijkje op onze pagina voor tiny houses.

Andere blogs

ondergaande zon
woning kopen in l ametlla del mar
Sandra Robledo Ferrez

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen