Type woningen in Spanje (inclusief het Spaanse woord)

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Van een tiny house tot en met een rijtjeshuis, appartement, luxe villa’s, een kasteel of een landelijke boerderij. Het type woningen in Catalonië is compleet anders dan in Nederland.

 

 

Appartement

Het Spaanse woord voor appartement is piso. Een appartement is een wooneenheid binnen een groter complex. Als eigenaar kun je gebruik maken van de gezamenlijke voorzieningen binnen het complex, zoals bijvoorbeeld liften, trappen, zwembaden, tuinen, etc. Meestal beschikt een appartement over een terras in de vorm van een balkon. Als het appartement op de begane grond gelegen is, bestaat er tevens de mogelijkheid dat er een tuin aan verbonden is, dat net als de woning zelf exclusief door de eigenaar van het betreffende appartement gebruikt kan worden.

 

 

type woningen
Appartement in Tarragona

 

 

Loft

Een loft is een woning die bestaat uit één ruimte, met daarin alle faciliteiten die men nodig heeft. Een kenmerk van een loft is dat de ruimte hoog is. Vaak zijn het oude fabriekspanden, scholen of pakhuizen die omgedoopt worden tot loft. Deze panden hebben een karakteristieke uitstraling en hoge ramen.

 

 

Studio

Het Spaanse woord voor studio is estudio. Een studio is een kruising tussen een appartement en een kamer. Ze noemen dit woontype ook wel een eenkamerappartement. Je hebt alle faciliteiten voor jezelf, maar je slaapt, woont en kookt in dezelfde ruimte. Alleen de douche- en toiletfaciliteiten bevinden zich vaak in een aparte ruimte.

 

 

Penthouse

Het Spaanse woord voor een penthouse is een atico. Een penthouse, of dakappartement, is een niet vrijstaande woning op de bovenste verdieping van een flatgebouw of appartementencomplex.

 

 

Duplex

Duplex is een appartement met 2 verdiepingen die via een binnentrap met elkaar verbonden zijn. Duplex-woningen kunnen gebouwd worden in een rij, geschakeld met andere duplex-woningen, dan wel op een hoek, geschakeld met bijvoorbeeld appartementen. Tevens is het mogelijk, dat de duplex-woningen twee-aan-twee geschakeld zijn, vergelijkbaar met een twee-onder-één-kap woning zoals men deze in noord-Europa vaak tegenkomt.

 

 

Duplex in Cap Salou

 

 

Bungalow

Een bungalow is een vrijstaande of geschakelde woning bestaande uit één woonlaag met daarboven evt. een dakterras. Alle vertrekken zijn op de begane grond zijn behalve een eventueel dakterras.

 

 

Masia

Een masia is een woonhuis dat meestal gebouwd is op een groot perceel. Omdat de meeste masias vroeger als boerderij dienst hebben gedaan, beschikken deze woningen vaak over veel extra ruimte.

 

 

Villa

Het Spaanse woord voor een villa is ook wel chalet. Dit is een vrijstaande woning, gelegen op een afgescheiden perceel. Als je je aan de normen van het bestemmingsplan houdt, ben je redelijk vrij om bijvoorbeeld zelf een villa te ontwerpen en te laten bouwen. Ook uw eigen perceel kunt u naar eigen idee ‘aankleden’ met evt. een zwembad, garage, tuin, etc.

 

 

 

Twee-onder-een-kapwoning

Het Spaanse woord hiervoor is een adosada. Een twee-onder-een-kapwoning wordt ook wel een tweegezinswoning of dubbelwoning genoemd. Het is een type woning waarbij twee huizen een geheel vormen met een tussenmuur om de wooneenheden van elkaar te scheiden. Ze kunnen in een straat staan met andere huizen of panden waar ze niet fysiek mee verbonden zijn.

 

 

Tiny house

Ook in Catalonië zijn de prefab tiny houses in opkomst. Wat je hiervoor nodig hebt, is een perceel, de juiste vergunningen en een goede betrouwbare partner voor aankoop & montage van de woning.

 

type woningen

 

 

Eengezinswoning

Het Spaanse woord voor een eengezinswoning is unifamiliar. Dit is een woning die geschikt is voor de huisvesting van (doorgaans) één gezin. Vaak beschikken deze woningen over een tuin en een (privé)zwembad in Spanje.

 

 

Meergezinswoning

Het Spaanse woord hiervoor is vivienda plurifamiliar. Waar bij de eengezinswoning twee generaties wonen (ouders en kinderen), wonen in een meergezinswoning meer dan één gezin. Vaak zijn dit grote huizen waarin twee zelfstandige wooneenheden als het ware één zijn gemaakt.

 

 

Finca

Een finca is een woning op een perceel. In het Plan General de Ordenación Urbana (bestemmingsplan) van de gemeente is voor elk perceel vastgelegd welk gebruik er voor die bepaalde finca is toegestaan.

 

Finca Urbana

Dit betreft bouwgrond. In het bestemmingsplan (PGOU) van de gemeente is het gebruik van dergelijke percelen aangeduid als woningbouw. Bovendien zijn de voorwaarden voor de bouw vastgelegd in de bouwbepalingen. Voor dit type de finca’s is een bouwvergunning meestal vrij eenvoudig te verkrijgen.

 

Finca Rústica

Kort gezegd is dit land, dat in principe niet bestemd is voor woningbouw. Het gaat hierbij meestal om percelen met een agrarisch gebruik, bossen, waterwingebieden of (beschermde) natuur. Onder bepaalde strenge voorwaarden is het echter mogelijk om ook op een ‘finca rústica’ een vergunning te krijgen voor de bouw van een woonhuis. In het bestemmingsplan heeft de gemeente vastgelegd wat de minimale perceelsgrootte (bijv. 5.000 m², 10.000 m² of 20.000 m²) moet zijn waarop een woning gebouwd mag worden. Ook deze bouw dient te voldoen aan de bouwbepalingen. Afhankelijk van de ligging wordt elektra op fincas rústicas vaak opgewekt via zonne- en/of windenergie.

 

Finca Urbanizable

Dit is een finca rústica, waarvoor in het bestemmingsplan is aangegeven, dat het onder bepaalde voorwaarden gewijzigd kan worden in finca urbana. Het is een misverstand dat fincas urbanizables uitsluitend bedoeld zijn voor de bouw van urbanisaties (woonwijken). Hoewel dergelijke fincas in de praktijk vaak wel voor de ontwikkeling van urbanisaties gebruikt worden, kan het hierbij ook om een individueel grondstuk gaan. Om een finca urbanizable om te zetten naar finca urbana dient een Plan Parcial ingediend te worden, waarin o.a. de perceelsgrenzen en het uiteindelijke doel worden aangegeven. Na goedkeuring van dit Plan Parcial kan het project gemaakt worden op basis waarvan de bouwvergunning kan worden aangevraagd.

 

Nieuwbouw

Het Spaanse woord hiervoor is obra nueva . Je kunt een woning kopen via een vastgoedontwikkelaar.

 

Jouw eigen woning laten bouwen

Wil je graag een droomwoning in Spanje die exact aan jouw eigen wensen voldoet? Dan is zelf een huis bouwen in Spanje een goed idee. Wat je daarvoor nodig hebt, is een scherp beeld van het totaalbudget, een geschikt terrein én een goede lokale architect die het project leidt.

 

Weet je al precies wat je zoekt? Neem dan contact met ons op, dan helpen we je verder!

Andere blogs

huizen spanje
woning erven
Digital nomad

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen