Woning in Spanje verkopen: deze documenten heb je nodig

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Voor een vernieuwde blogpost met meer informatie, klik hier.

 

Onderhoud, behoefte aan een groter of kleiner huis, overlijden, (r)emigeren, een echtscheiding, te weinig gebruik maken van de (tweede) woning: dit zijn een aantal redenen waarom mensen besluiten hun woning te verkopen. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen (particular a particular), of via een makelaar. Dit zijn de documenten die je nodig hebt bij de verkoop van jouw woning in Spanje.

 

 

Woning in Spanje verkopen: benodigde documentatie

 

  • Documento Nacional de Identidad (DNI of NIE) : jouw eigen NIE nummer (of DNI). 

 

  • Nota simple registral del inmueble.  Dit is een ´up to date´ uittreksel van de eigendomsakte volgens het Registro de la Propiedad. Dit is de Spaanse benaming voor kadaster, ook wel bekend als Spaans woningenregister, eigendomsregister of eigendommenregister. Een nota simple kan worden opgevraagd bij het Spaanse eigendommenregister, dit doet de makelaar indien je deze niet in bezit hebt.

 

  • Certificado de eficiencia energética y su etiqueta correspondiente. Energie-efficiëntiecertificaat en bijbehorend etiket. Het energie-efficiëntiecertificaat is sinds 2013 verplicht, zowel voor de verkoop als voor de verhuur van een woning. Dit document dient om de energieklasse van het onroerend goed aan te geven. Heb je de woning voor 2013 gekocht en ben je niet in het bezit van een dergelijk certificaat? Zoek dan een architect of ingenieur om de inspectie te doen en het certificaat voor jou op te maken. Dit duurt ongeveer 5 dagen. 

 

  • Título de propiedad o escritura de compraventa. Eigendomsakte of akte van verkoop. In dit document wordt de huidige eigenaar van het onroerend goed vermeld zoals ingeschreven in de Registro de la Propiedad. Mocht je de escritura niet kunnen vinden, dan geldt de inschrijving in de registro ook.

 

  • Certificado del último recibo del IBI anual (Impuesto sobre Bienes Inmuebles). Oftewel de laatste IBI-afrekening (onroerende goed belasting) door jou ontvangen en betaald.

 

  • Certificado de la comunidad de propietarios. Woon je met meerdere mensen in een appartement? Dan is er sprake van VvE en bijbehorende kosten. Zorg ervoor dat je alle kosten hebt betaald en vraag dan aan de administrador de fincas (de beheerder) om dit te bevestigen middels een certificaat.

 

  • Certificado de deuda pendiente, certificaat van de resterende hypotheekschuld, op te vragen bij de bank.

  • Cédula de habitabilidad. Dit document is een het bewoonbaarheidscertificaat . Een administratief document dat bevestigt dat een woning voldoet aan de basisvoorwaarden voor bewoning. Het is een soort identiteitskaart van de woning en een document verplicht om mee te nemen naar de notaris wanneer je jouw woning in Catalonië verkoopt.
  • ITE (Inspección Técnica de Edificios) is een Technische Inspectie van Gebouwen, d.w.z. een rapport dat zegt dat de woning stand houdt. Dit is verplicht in diverse Spaanse regio´s bij woningen die meer dan 20 jaar oud zijn.  Zie een ITE als een soort APK, de woning moet de ITE passeren om verkocht kunnen worden. Is hier sprake van bij jouw woning dan zal de makelaar jou hierop wijzen. 

 

 

Meer lezen over woning verkopen in Spanje

 

Luxe woning in Spanje verkopen: waarom daar een makelaar voor inhuren? 

Woning verkopen Spanje: 5 renovatietips voor waardestijging 

Vastgoed in Spanje verkopen: wordt de meerwaardebelasting afgeschaft? 

Andere blogs

Tarragona stad
madrid
zee spanje

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen