Woning Spanje verkopen met Nederlandse makelaar: waarom niet?

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Nederlandse makelaar spanje

Woning Spanje verkopen met Nederlandse makelaar: waarom niet?

Je wilt jouw woning of appartement in Spanje verkopen. Misschien is het omdat je kleiner wilt wonen, of vanwege gezondheid of andere omstandigheden jouw (tweede) woning in Spanje niet meer zoveel gebruikt. Het is vast een emotionele stap, maar als je eenmaal besloten hebt deze te zetten dan is de vraag: waar start je? In dit blog zetten we de voordelen en de nadelen op een rij van de manieren die je kunt kiezen om jouw woning in Spanje te verkopen. 

 

Jouw woning in Spanje zelf verkopen

 

In Spanje kiezen veel woningeigenaren ervoor om hun woning zelf te verkopen aan een ander. De particular a particular, noemen ze dat. Van particulier tot particulier. 

Deze woningeigenaren kiezen hiervoor omdat ze geen courtage kwijt willen zijn aan de verkopend makelaar en hopen hiermee de winst op de verkoop van hun woning te vergroten. Het zijn vaak woningeigenaren die zelf aardig wat tijd hebben om de binnenkomende reacties op advertenties af te handelen, en die het geen probleem vinden om hun woning aan geïnteresseerden te laten zien. Ook voelen zij zich comfortabel bij het afhandelen van de verkoop, van onderhandeling tot en met het zelf aandragen van een voorlopig koopcontract. Of ze schakelen voor dit deel een boekhouder in, of laten een deel lopen via bijvoorbeeld Housfy. Dat is ook een betaalde dienst, die het woningeigenaren makkelijker wil maken om zelf te verkopen. 

De reden dat steeds meer woningeigenaren in Spanje kiezen voor het zelf verkopen van hun woning, is omdat de drempel (in eerste instantie) zeer laag is. 
Iedereen kan zijn of haar woning uploaden op woningplatform Idealista. 
Dit komt de kwaliteit van het aanbod niet ten goede, omdat niet iedereen begrijpt dat het niet zo handig is om de vuile vaat of vuile was ook op de foto te zetten ter promotie van de woning. 

Voordelen: je bent zelf de baas, en hebt geen bemoeienis van een professional. 
Nadelen: je bent zelf geen professional. En hoewel je in de eerste instantie denkt goedkoper uit te zijn (want je hoeft geen fee of courtage aan de makelaar te betalen), is dit maar ten zeerste de vraag. Een goede makelaar zorgt voor zorgeloze verkoop voor een optimale prijs. Een ander nadeel is dat je zelf veel tijd kwijt bent met de verkoop, en mogelijk ook energie, omdat het niet iets is wat je dagelijks doet. 

Heb jij al een koper gevonden en zoek jij een makelaar die jou kan begeleiden met de formaliteiten in jouw eigen taal? Kijk dan hier voor onze dienst verkoopbegeleiding. Wij helpen jou met een zorgeloze verkoop van jouw woning in Spanje, in eigen taal

 

woning in spanje verkopen

 

Woning in Spanje in de verkoop zetten via een makelaar

 

Een makelaar in Spanje heeft niet zo’n goede naam als in Nederland. Nu staan makelaars in Nederland wellicht ook bekend als een opportunistisch ras dat snel geld wil verdienen… Maar er is nog wel sprake van een algemeen vertrouwen in deze beroepsgroep. Althans, een stuk meer dan in Spanje. 


In Spanje hebben veel makelaars er in het verleden een potje van gemaakt, met name ten tijde van de vastgoed boom. Makelaar zijn is een vrij beroep in Spanje. Dus lange tijd hebben mensen zonder opleiding en kwalificaties voor makelaar soms op een niet al te chique manier veel geld verdiend. Een imago waar nog steeds veel hard werkende makelaars in Spanje last van hebben, helaas. Nog steeds lijkt het soms een beetje het wilde westen in Spanje, met name op de populaire plekken om een woning in Spanje aan te kopen. Maar er zijn ontzettend veel betrouwbare makelaars. Je kunt alleen niet van een Spaanse makelaar verwachten dat ze op exact dezelfde wijze te werk gaan als in Nederland. 

Het gevolg van een wantrouwen in makelaars is dat veel Spaanse woningeigenaren de woning zelf in de verkoop zetten, zoals hiervoor al omschreven. Dat is heel jammer, want het wantrouwen maakt het aankoopproces niet plezieriger.


Wanneer iedereen te pas en te onpas zijn woning kan uploaden, zie je vanalles voorbij komen. Advertenties die zijn voorzien van slechte foto’s en geen realistische opsomming geven van wat de realiteit. 
Omdat woningeigenaren een houding hebben van: we moeten het nog maar zien met deze makelaar, gaan ze met meerdere makelaars in zee.
Dat betekent dat één woning soms tot wel 4 keer en soms 5 keer door verschillende makelaars wordt gepromoot. En als er sprake is van slechte afstemming ook nog eens met verschillende prijzen. Dat is voor kopers zeer verwarrend.  En voor makelaars niet erg motiverend, wanneer ook 4 concullegas dezelfde woning proberen te verkopen. Bovendien spelen slimme kopers de makelaars ook tegen elkaar uit, over de rug van de woningeigenaar. Afijn, het leven van een makelaar gaat ook in Spanje echt niet altijd over rozen.

Voordeel van de woning bij een makelaar in Spanje in de verkoop zetten is dat je, wanneer het een goede makelaar is die hard werkt en doet wat is beloofd, dat je flink ontzorgd kunt worden. Eén advies: doe het dan wel eerst bij één makelaar. Oftewel: teken voor exclusieve verkoop. Dan krijg je veel meer waarde en voorkom je een rommelige verkoop. 

Vooral als je in Nederland woont en niet zelf aanwezig kunt zijn, dan is het heel prettig wanneer een lokale Spaanse makelaar jouw woning voor jou verkoopt. En lokale partner die jij het vertrouwen geeft. Omdat wij als International Real Estate Agency ook begrijpen dat jij niet voor elk wissewasje naar Spanje wilt, zorgen wij voor al het papierwerk voor jou. Zodat je alleen nog maar naar Spanje hoeft voor de woningoverdracht bij de notaris.

Op de foto: Sandor & Diana die een woning aankochten in Miami Platja via het televisieprogramma Droomhuis Gezocht (waar Casalunya ook aan meewerkte)  .

 

Documentatie regelen voor verkoop vastgoed Spanje

 

Bij de verkoop van de woning in Spanje is het belangrijk om de documentatie op orde te hebben. Grote kans echter dat het niet op orde is. 
In de tijd dat je de woning in Spanje kocht, was een energiecertificaat nog niet verplicht. Nu wel. Dat geldt ook voor een Cedula de Habitabilidad, de bewoonbaarheidsverklaring die in Catalonië verplicht is. 
Wij hebben zelfs meegemaakt – en deze woningverkopers waren maar liefst 90 jaar, dat de woningeigenaren nog geen NIE-nummer hadden. 
Grote kans dat jij dat wel hebt, want een woning kopen in Spanje is zonder NIE-nummer niet (meer) mogelijk.

Het is niet nodig om je zorgen te maken over de documentatie. Als er een document ontbreekt dan kunnen wij dit, met jouw medewerking en in de regel ook op afstand, voor jou regelen. 

 

Hulp nodig met de verkoop?

Overweeg jij jouw woning in Spanje te verkopen en ben je op zoek naar een verkopend makelaar? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek. Heb jij al een koper gevonden en wil je graag geholpen worden met de formaliteiten, waaronder het voorlopig koopcontract en de voorbereiding voor de woningoverdracht bij de notaris? In dat geval hoef je geen courtage te betalen en vragen wij een vaste fee. Bekijk hier meer informatie en neem contact met ons op

Casalunya

Andere blogs

zwembad
luxe vastgoed
appartement spanje

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen