Duurzame woning Spanje: de zonneboiler

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Is milieuvriendelijk wonen voor jou ook een belangrijk thema? Voor een duurzame woning in Spanje zijn diverse oplossingen. Omdat wij als Casalunya graag bijdragen aan een mindere CO2-uitstoot vanuit de bebouwde kom aan de Costa Dorada, gaan wij de komende tijd voorlichting geven over de diverse opties om woningen te verduurzamen. Zodat nog veel generaties na ons kunnen genieten van de prachtige natuur in Catalonië en Spanje.

Milieucentraal in Nederland heeft een fijne website waarin je goed wordt voorgelicht over wat je kunt verbeteren in en rondom jouw woning om duurzamer te wonen. De website heet Verbeterjehuis. Het gaat om voorlichting voor woningen in Nederland, maar een groot deel ervan is ook toepasbaar op jouw woning in Spanje.

Zonneboiler: zo werkt een calentador solar de agua

Eén van de opties die je kunt kiezen om jouw woning te verduurzamen is een zonneboiler. Een zonneboiler is een apparaat dat zonne-energie omzet in warmte dat gebruikt wordt om een vloeistof (water, alcohol, pekel, olie, lucht, enz.) te verwarmen. De zonne-energie wordt rechtstreeks omgezet in warmte op een donker oppervlak dat, wanneer het in contact komt met de vloeistof, de vloeistof doet opwarmen.

Hier moet de woning aan voldoen:

– Je hebt op je dak ruimte vrij van 2 tot 4 vierkante meter voor de zonnecollector.

– Je hebt bij je cv-ketel ruimte voor een voorraadvat voor warm water van 50 cm doorsnee en 1 meter lang (liggend of staand).

Er is ook een zonneboilercombi die niet alleen voor warm water zorgt, maar ook voor verwarming van je huis. Je hoeft niet bang te zijn voor een koude douche of koude voeten: als er minder zon(licht) is, zorgt een ander apparaat voor warmte (bijvoorbeeld je hr-combiketel, warmtepomp, elektrisch element of ander toestel).

Zonneboiler Spanje: dit zijn de kosten voor aanschaf en installatie

Zon is er genoeg in Spanje, dus daar zal je keuze niet aan liggen. Een zonneboiler is vooral financieel interessant wanneer je veel  warm water in huis gebruikt. Met de zonneboiler bespaar je ongeveer de helft op je kosten voor warm water. De prijs voor levering en installatie van een boiler ligt in Spanje tussen de € 800,- en € 3.400.

Zonneboiler aanschaffen in Spanje: diverse aanbieders

Je kunt in de bouwmarkt in Spanje een zonneboiler aanschaffen. Bijvoorbeeld bouwmarkt Leroy Merlin biedt zonneboilers aan, vanaf 799 euro .  Online bestellen kan ook, in Latiendasolar. Heb je geen groot budget en vind je een tweedehands zonneboiler geen probleem? Neem dan een kijkje op Wallapop. Deze Spaans Marktplaats biedt ook tweedehands zonneboilers aan.

Wil je zeker zijn dat alles goed gaat in de aanschaf? Zoek dan even verder naar een betrouwbare leverancier die ook de installatie kan verzorgen.

Het bedrijf Aguacaliente is een betrouwbare speler in de Spaanse markt van zonneboilers. Zij bieden onder andere een Nederlandstalige service aan in Spanje.

Zonneboiler voordelen

– Rendement op investering tussen 2 en 5 jaar

– Economische besparingen van gemiddeld 80%

– 100% ecologisch product

– Zorgt voor warmte

– Levensduur van 10 tot 25 jaar

– Vereist niet veel onderhoud

– Het is een product dat gebruik maakt van een natuurlijke hulpbron

Zonneboiler nadelen

– Kostbaar in aanschaf, neem een gasboiler of elektrische douche als reserve

– Mindere werking op bewolkte dagen

– Hoge initiële investering

– Onjuiste installatie leidt tot storingen

– Moet in exacte positie geplaatst worden

Zonneboiler: ideaal voor off grid woningen

Veel weekendhuisjes of Finca Rusticas zijn (nog) niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Is dat het geval voor jouw plattelandshuisje of huisje in de bergen? Kijk dan eens naar een off grid zonneboiler.

De Aparici SOL serie elektrische boilers bijvoorbeeld kunnen rechtstreeks worden aangesloten op zonnepanelen zonder een inverter. Perfect voor off grid gebruik in Spanje, dus wanneer je niet aangesloten bent op netwerken als water en elektra. De boiler is uitgevoerd met 2 indirecte verwarmingselementen van 30 en 60V. U kunt dus 2 of 4 panelen van 24V rechtstreeks aansluiten op de Aparici SOL elektrische boilers.

 Meer lezen over duurzaam wonen in Spanje

Milieuvriendelijk wonen in Spanje: 4 trends om in de gaten te houden

Elektriciteitsprijzen stijgen tot recordhoogte in Spanje

Andere blogs

appartementen met zwembad
renovatie
Huis spanje

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen